Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Manžel Jermanové zapíral dítě. „Na alimentech mi dluží 80 tisíc,“ tvrdí matka

Autor: Václav Lang - 
12. října 2016
15:55

Aby za nepoctivé otce platil náhradní výživné stát, hnutí ANO oproti svým koaličním partnerům odmítá. Přitom mezi takové hříšníky patří podle informací Blesku i Jakub Pokorný (30) - nový manžel místopředsedkyně hnutí Andreje Babiše a možné středočeské hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (46). Podle Lindy B., se kterou má šestiletého syna, na alimentech dluží 80 tisíc korun a přišel kvůli tomu o „řidičák“. Jermanová to ale odmítá a za svým chotěm stojí.

Jakub Pokorný si letos v červnu vzal o 16 let starší místopředsedkyni Sněmovny a hnutí ANO Jaroslavu Jermanovou. Na veselce nechyběl ani šéf hnutí Andrej Babiš, který sám posílá plat z politiky matkám samoživitelkám. Pokorný se podle soudních a exekučních dokumentů, jež má Blesk.cz k dispozici, neměl k tomu, aby platil výživné na svého, teď už šestiletého syna.

Svatba Jaroslavy Jermanové a Jakuba Pokorného na Konopišti (18. 6. 2016) Svatba Jaroslavy Jermanové a Jakuba Pokorného na Konopišti (18. 6. 2016) | Foto Blesk - Robert Klejch

Dítě se narodilo v roce 2010 a brzy poté jej do péče dostala matka. Pokorný se k němu nehlásil. Podle soudního rozhodnutí z roku 2011, kdy se matka domáhala alimentů, „s tímto návrhem nesouhlasil s tím, že se necítí být otcem, nevěděl, jestli matka neměla jinou známost v rozhodném období“.

Soud nicméně na základě znaleckého posudku – testu otcovství – označil Pokorného za otce a uložil mu na syna platit měsíčně 1900 korun. A to i zpětně, takže měl doplatit 32 300 korun a příspěvek na výbavičku 12 500 korun s tím, že bude splácet tisíc korun měsíčně spolu s vyměřeným výživným.

Příkaz k exekuci na Jakuba Pokorného Příkaz k exekuci na Jakuba Pokorného | Blesk.cz

Pokorný, který se živí jako kadeřník v Benešově, se však podle Lindy B. k placení neměl. O rok a půl později soud nařídil jeho bance, aby mu „přiškrtila“ účet a vyplatila mu jen dvojnásobek životního minima. I tak ale nedošlo ke splacení požadované částky, a tak mu v polovině roku 2013 pozastavili řidičák, jak to umožňuje nedávno přijatý zákon, který má zatočit s neplatiči alimentů.

Výpis z Centrální evidence exekucí Výpis z Centrální evidence exekucí | Blesk/Repro Centrální evidence exekucí

Matka šestiletého dítěte, která pracuje jako zdravotní sestra, tvrdí, že jí Pokorný v současnosti dluží na alimentech desítky tisíc korun. „Minulý týden jsem volala na exekuční, abych ho nějak nepoškodila, kdyby pan Pokorný od té doby něco zaplatil. Poslední platba proběhla v dubnu 2016, kdy tam zaslal dva tisíce korun. Dohromady exekučnímu zaplatil nějakých 15 tisíc za celou dobu,“ uvedla pro Blesk.cz Linda B., která si nepřála uvést celé své příjmení, redakce ho ale zná. „Mně dluží 80 tisíc. To, co tam do té doby uhradil, tím vlastně pokryl náklady exekutora,“ dodala.

Jermanové neřekl Pokorný nic. Ta za ním stojí

Jermanová napřed v úterý všechny informace odmítla. O den později ale přiznala, že se o nemanželském dítěti dozvěděla až poté, co ji Blesk.cz kontaktoval. „Včera po hovoru s vámi mi to manžel řekl. Ta záležitost vznikla dávno před tím, než jsme se poznali,“ uvedla (Celý rozhovor naleznete na konci článku).

Podle jejích slov manžel výživné platí: „V tuhle chvíli můžu říct, že za tu dobu, co je se mnou, tak pravidelně každý měsíc ty částky platí a bude tomu tak i nadále,“ řekla s tím, že náležité dokumenty má, ale nemůže je ukázat, neboť je má u sebe právník. 

Video  Svatba Jaroslavy Jermanové na Konopišti. Pogratulovat přišel i Andrej Babiš.  - Blesk - Marcel Mihálik, Robert Klejch
Video se připravuje ...

Problém je podle ní v tom, že Pokornému nedorazila výzva k zaplacení částky, kterou po něm exekutor chce - jeho právník ji prý ve středu dodatečně uhradil. „Samozřejmě chápu pozici té maminky, že je to těžké, na druhou stranu mohla mě kontaktovat, mohla vznést požadavek na to, že je nějaký problém, když zjistila, že Jakub je se mnou, protože do té doby nic takového neudělala a ani jsme o žádné exekuci nevěděli. Nebyli jsme o tom informováni, žádný oficiální dopis, ani od ní žádná výzva...,“ postěžovala si.

Blesk.cz kontaktoval ještě v úterý odpoledne také manžela Jermanové, který informace nepotvrdil ani nevyvrátil s tím, že má v kadeřnictví klientku a zavolá za půl hodiny. Po dalším pokusu o tři čtvrtě hodiny později slíbil zavolat za deset minut, ale ani tentokrát se sám neozval. Při dalších pokusech už jen dvakrát zavěsil a napsal SMS, že se ozve později. Neozval.

Teď Jermanová tvrdí, že za manželem nadále stojí. „Jakubovi věřím, stojím za ním, protože je to člověk, kterého si velmi vážím, samozřejmě že ho miluju, proto jsem si ho vzala, a chápu jeho postoj, že se za tuto záležitost stydí. Myslím si, že se to pochopit určitě dá a že mě před tím chtěl chránit. Ano, nebylo to úplně rozumné rozhodnutí, kdyby mi to řekl rovnou, tak jsme to mohli řešit. V tuto chvíli vím, že je z toho velmi nešťastný a to je asi všechno, co k tomu mohu říct,“ uzavřela.

Rozhovor s Jaroslavou Pokornou Jermanovou:

Kdy jste se dozvěděla, že váš manžel má nemanželské dítě, na které dluží peníze?

Včera (v úterý, pozn. red.) po hovoru s vámi mi to manžel řekl. Ta záležitost vznikla dávno před tím, než jsme se poznali. On mi tu situaci i vysvětloval, že s tou maminkou, která přišla do jiného stavu, se domluvil, protože to dítě doopravdy nechtěl. Ona o ně velmi stála, takže byli domluveni, že po něm nebude nic chtít. Jakub jí nevěřil, protože šlo o jednorázovou záležitost – byl uveden v omyl, že ta slečna bere antikoncepci. A ona ji nebrala a přišla za ním s tím, že je těhotná.

On dobrovolně podstoupil zkoušku otcovství, která jeho otcovství potvrdila. Řekl jí, že o dítě v žádném případě nestojí, ona řekla, že s tím nemá problém. Nicméně se spolu dohodli – dohoda je i součástí rozsudku - že bude pravidelně platit výživné ve výši 1900 korun. Posílá každý měsíc dva tisíce, my máme doklady zpětně – potvrzení o vkladech na účet, které jsou na její jméno. V rozsudku jsem viděla i nějakou povinnost uhradit náklady spojené s pořizováním kočárku, což jsem také našla v těch podkladech.

Takže podle vás je všechno uhrazené, všechno platil?

V tuhle chvíli můžu říct, že za tu dobu, co je se mnou, tak pravidelně každý měsíc ty částky platí a bude tomu tak i nadále.

To jste se ale dozvěděla až teď.

Ano, protože jsem nevěděla o existenci dítěte, takže jsem se to dozvěděla teď a on mi dal k dispozici náležité doklady. Samozřejmě chápu pozici té maminky, že je to těžké, na druhou stranu mohla mě kontaktovat, mohla vznést požadavek na to, že je nějaký problém, když zjistila, že Jakub je se mnou, protože do té doby nic takového neudělala a ani jsme o žádné exekuci nevěděli. Nebyli jsme o tom informováni, žádný oficiální dopis, ani od ní žádná výzva...

Svatba Jaroslavy Jermanové a Jakuba Pokorného na Konopišti (18. 6. 2016) Svatba Jaroslavy Jermanové a Jakuba Pokorného na Konopišti (18. 6. 2016) | Foto Blesk - Robert Klejch

Nicméně pokud tam závazky byly - a já se domnívám, že byly - tak v tuto chvíli jsou uhrazeny. Takže je mi to líto, ale já Jakubovi věřím, stojím za ním, protože je to člověk, kterého si velmi vážím, samozřejmě že ho miluju, proto jsem si ho vzala, a chápu jeho postoj, že se za tuto záležitost stydí. Myslím si, že se to pochopit určitě dá a že mě před tím chtěl chránit. Ano, nebylo to úplně rozumné rozhodnutí, kdyby mi to řekl rovnou, tak jsme to mohli řešit. V tuto chvíli vím, že je z toho velmi nešťastný a to je asi všechno, co k tomu mohu říct.

Proč si myslíte, že matka dítěte lže, když říká, že jí váš manžel pořád dluží těch 80 tisíc?

Já netvrdím, že lže. Já říkám, že závazky, které měly být uhrazeny, jsou uhrazeny. Teprve teď jsme se aktivně dostali k tomu, že tam někde nějaký závazek je. My jsme o tom nevěděli, kdyby Jakuba nebo mě vyzvala, že tam je někde něco neuhrazené, tak bychom to uhradili. Ale my jsme na to aktivně přišli až po vaší informaci, že někde něco takového je. V tom vidím ten problém. V tuto chvíli je všechno uhrazené.

Máme k dispozici příkaz od exekučního úřadu k zabavení řidičského oprávnění vašemu manželovi právě kvůli nehrazení výživného.

Já v tuto chvíli můžu říct, že od té doby, co s ním jsem, tak má řidičák a má ho v pořádku, používá ho, není zabaven.

A ptala jste se ho, jak to s ním měl před tím?

Já jsem to nevěděla.

A včera, když jste to zjistila?

Nemám přístup do exekučního rejstříku, předala jsem to právníkům a právní zástupce mého manžela to řeší, ale manžel teď řidičský průkaz má, a pokud se nemýlím, tak dnes je rok 2016 a my jsme spolu někdy od podzimu 2013. Nejsem člověk, který je paranoidní, a když s někým začne chodit, tak si ho lustruje. Ani mě to nenapadlo, protože on vždycky svoje závazky platil, stejně jako si je platím já. My jsme o tomhle opravdu nevěděli.

Svatbu Jaroslavy Jermanové si nenechal ujít ani šéf ANO Andrej Babiš. Dorazil s pugétem rudých růží. Svatbu Jaroslavy Jermanové si nenechal ujít ani šéf ANO Andrej Babiš. Dorazil s pugétem rudých růží. | Foto Blesk - Robert Klejch

Ale my jsme našli v Centrální evidenci exekucí, že na sobě má váš manžel čtyři exekuce.

Evidentně o nich nevěděl, protože v tuto chvíli jsou tyhle věci uhrazeny. Je problém v tom, že tu informaci neměl. Já s ním žiju již delší dobu a žádný exekutor za námi nebyl a ani nám žádná výzva nebo oznámení nepřišlo. A pokud je mi známo, ty další exekuce se týkají nějakých banálních věcí, jako je parkování.

Možná se brzy stanete středočeskou hejtmankou. Je tohle dobrá vizitka pro hejtmana?

Nezlobte se na mě, ale to přece nemá s mojí vizitkou, s mojí důvěryhodností vůbec nic společného, protože tohle je manželova záležitost a vznikla dávno před tím, než jsme spolu byli. Tu informaci jsem neměla a moji kolegové v jednání jsou informováni, že mám nějaký osobní problém, ale nemá to přece nic společného s mojí důvěryhodností.

Tomu se opravdu bráním, protože když jsme zjistili, že je nějaký problém, tak jsme ho řešili. Pokud šlo o nehrazené výživné, tak proč se neobrátili rovnou na mě? Mně to přijde velmi nefér a neseriózní. V tuto chvíli jsem udělala, co jsem udělat mohla a měla a manžel platí výživné dál. Platí jejich dohoda, že Jakub o dítě zájem nemá, byl odsouhlasen i tou maminkou a to dítě je svěřeno do její péče, bylo to její rozhodnutí.

kolokolo ( 19. října 2016 10:02 )

Jak může být včele jako hejtmanka která neví že její manžel neplatí na své dítě alimenty..? A co si myslet o rozdílu mezi manželi 16 let..bud je nevěsta hloupá že nepozná proč si ji bere dlužník a neplatič nebo její povaha a IQ ospovídá tomu že byla dlouho bez chlapa...Tak ted si jej koupila..a kadeřník.? většinou jde o jistý druh muže.....Opravdu vzorová hejtmanská manželská partie...

kukuku ( 17. října 2016 15:01 )

Z toho, jak Jermanová plácá páté přes deváté, je jasné, že středočeskému kraji povládne finančně negramotná hejtmanka.

Tom016 ( 15. října 2016 08:38 )

Nemanželské dítě bývalo důvodem k rozvodu.. Že musí tuto informaci sdělit manželce až Blesk také něco svědčí o charakteru pana manžela. Otázka: "Máš děti?" patří mezi první při seznamování.. Já bych se tedy cítil obléhán a podveden být paní Jermanovou. No jo, kadeřník z Benešova, že..

wandall ( 13. října 2016 20:17 )

Tohle není kachna, ale novinarina! Klobouk dolů!!!

dzambulka007 ( 13. října 2016 13:05 )

Jednorázovka bez kondomu, koukám, že pán pobral hodně rozumu a paní nevěstinka také udělala terno. Kdo chce kam... Nechápu, proč chlapi neplatí, stejně tomu neutečou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa