Hvar je proslulý nejen vůní levandule, ale je zároveň »obalen« břečťanem! Najdete ho úplně všude. A není divu, že zpěvačka Beyoncé, která si místní ostrov oblíbila, pojmenovala svou dceru Blue Ivy (angl. břečťan). A Hvar nazvala rájem na zemi! Ostrov mají v oblibě i další celebrity, například Catherine Zeta Jones, Brad Pitt, princ Harry nebo Steven Spielberg.

Nejvíc slunce

Na ostrově je mimořádně příjemné mírné podnebí, teploty se v lednu pohybují kolem 9 °C, v červenci kolem 25 °C. Co je ale pro milovníky sluníčka nejdůležitější, Hvar se může pochlubit největším počtem hodin slunečního svitu na celém východním Jadranu! A to 2718 hodin ročně.

 

Víno, olivy, rohovník

Na ostrově se pěstuje především levandule a další aromatické rostliny, například rozmarýn. Dalšími významnými zemědělskými plodinami jsou vinná réva, olivovníky, jižní ovoce (citrusy, fíky) a také rohovník, jehož plody jsou u nás známé pod jménem svatojánský chléb.

Mnoho památek

Hvar je nepochybně jedním z nejkrásnějších ostrovů na Jadranu. Najdete tady překrásnou přírodu, velké a rušné, ale i malé romantické pláže. Milovníci historie a zajímavé architektury si určitě přijdou na své v přímořských městech Hvar, Stari Grad, Jelsa či Vrboska. Najdou tady vedle městských pláží také úzké uličky, kostely, kláštery, muzea a mnoho dalších památek. Na nábřežích je příjemné posezení v kavárnách či útulných hospůdkách s jídelníčkem plným místních specialit a dobrých vín.

Přírodní pláže

Turisty dávající přednost klidnějším místům s úžasnými přírodními plážemi s velkou pravděpodobností uspokojí letoviska Ivan Dolac, Sveta Nedjelja, Milna nebo Zavala na jižním pobřeží ostrova. Úchvatné jsou klidné skryté zátoky kolem Sućuraje. Zklamáni nebudou ani příznivci turistiky, po klikatých cestách se mohou vydat do odlehlých zátok nebo vystoupat mezi vinicemi a políčky s všudypřítomnou levandulí u Gdinje, Zastražišće či Bogomolje na nejvyšší vrcholy. A ten výhled, nádhera!

Čtvrtý největší

Hvar je rozlohou 299,6 km2 čtvrtým největším ostrovem v jadranském souostroví a také druhým nejdelším (68 km). Leží ve vnějším pásu Středodalmatských ostrovů.

Cesta na Hvar

Cesta na Hvar z Česka zabere nejméně půl dne a vede z Česka na Štýrský Hradec v Rakousku a dále kolem slovinského Mariboru na hlavní město chorvatska Záhřeb. Odtud už cesta pokračuje po dálnici A1 k pobřeží a podél něj až ke Splitu.

Poslední část cesty se překonává po moři pomocí trajektu nebo lodě právě z druhého největšího města Chorvatska. Ty míří do přístavu ve městě Stari Grad na ostrově.

Fotogalerie
17 fotografií