Jedno z největších muzeí světa nalézající u newyorského Central Parku bylo založeno v roce 1869 a za svých skoro 150 let existence nashromáždilo sbírku čítající více než 33 milionů druhů zvířat, rostlin, a hmyzuz celého světa. Americké přírodovědné muzeum je známé mimořádností svých exponátů, k nimž patří například model plejtváka obrovského či Tyrannosaura rexe.

Další takové lákadlo přibylo loni a při návštěvě muzea ho rozhodně nepřehlédnete. Jde o kostru nedávno objeveného Titanosaura, která je tak objemná, že se nevejde do jednoho sálu, takže hlava s krkem je vysunuta až do chodby. Jde o největšího suchozemského tvora, který kdy kráčel po Zemi. Býložravec byl 37 metrů dlouhý (o několik metrů dělší než rekordní velryby) a zhruba 70 tun těžký (jako 12 afrických slonů) a jeho ostatky byly nalezeny v roce 2014 v Patagonii. Jeho kostru tvořilo asi 220 kostí, některé z nich váží přes půl tuny! Zajímavostí je i to, že jméno dostal až letos, a to Patagotitan mayorum. Jak ho v muzeu stavěli, se můžete podívat v přiloženém videu:

V muzeu jsou k vidění i další giganti zvířecí říše, například mumifikovaný mamut, který podle muzea žil před 11.000 lety. K nejoblíbenějším exponátům patří Tyrannosaurus rex s čelistí měřící 1,2 metru a patnácticentimetrovými zuby, a dále model plejtváka obrovského dlouhý 29 metrů.

Americké přírodovědné muzeum není ale výjimečné jen svou sbírkou dinosaurů, najdete tu i řadu dalších expozic. Pokud vás zajímá vesmír, zavítejte do pavilonu Rose Center for Earth and Space. Zde se dozvíte vše, od Velkého třesku až po vznik naší Země. Obzvláště úchvatné je představení Temný vesmír v Haydenově planétáriu, které se věnuje tajemství vesmíru, které nemůžeme spatřit na vlastní oči, tedy temné hmotě a energii. Impozantní show, na níž spolupracovala NASA i Evropská kosmická agentura, předvádí ten nejlepší třírozměrný model naší Galaxie, jaký byl kdy sestaven a odborníci o tomto představení mluví jako o nejlepším, jaké jste kdy v planetáriu mohli vidět. Rozhodně si ale nenechte ujít ani Arthur Ross Hall of Meteorites, kde se můžete podívat na některé z nejvzácnějších exemplářů meteoritů na světě (včetně 34tunového meteoritu z Grónska) a dokonce se jich můžete i dotknout.

Americké přírodovědné muzeum
Autor: ©AMNH/D. Finnin

Za zmínku určitě stojí i expozice věnující se vývoji člověka, kterou najdete v části Bernard and Anne Spitzer Hall of Human Origins. V sále lze spatřit modely s předchůdci člověka Australopithecus afarensis, Homo ergaster, neandertálci a kromaňonci v životní velikosti. Najdete tu i odlitky významných nálezů, včetně 3,2 milionu let staré Lucy, 1,7 milionu let staré kostry tzv. chlapce z Turkany.

Mimo jmenovaných expozicí tu najdete ještě sály se zkamenělinami, minerály a drahokamy (včetně 563karátového safíru Star of India, který je největším na světě). Je tu i speciální expozice o severoamerických indiánech či afrických savcích. V Americkém přírodovědném muzeu si prostě přijde na své každý milovník vesmíru a přírody a jedna, byť celodenní, návštěva rozhodně nestačí. 

Ročně toto muzeum navštíví kolem pěti milionů návštěvníků a pokud do New Yorku zavítáte, určitě Americké přírodovědné muzeum navštivte. Čeká na vás jedinečný zážitek, zábava a odnesete si i mnoho vědomostí.

Americké přírodovědné muzeum
Autor: ©AMNH/D. Finnin

Základní informace o Americkém přírodovědném muzeu

  • Nachází se na západní straně Central Parku, zhruba v jeho polovině.
  • Otevřeno je každý den od 10 do 17:45 hodin.
  • Vstupné: základní – dospělí 23 dolarů (500 Kč), děti 13 dolarů (280 Kč), základní včetně všech speciálních exhibic a promítání – dospělí 33 dolarů (720 Kč), děti 20 dolarů (440 Kč). Studenti a senioři mohou počítat s pětidolarovou slevou (110 Kč). Muzeum můžete navštívit i s kartou CityPass či New York Pass.
  • Cena základního vstupného (bez speciálních expozic a promítání) při placení na místě je pouze doporučená, ve skutečnosti můžete zaplatit, kolik chcete.
  • Zastávka metra: 81st Street – Museum of Natural History (linka B a C).

 

Fotogalerie
14 fotografií