Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rána pro Babiše ze Slovenska. Ústavní soud zrušil verdikt v kauze „agent StB“

Autor: ČTK, kal, simao - 
12. října 2017
12:30

Slovenský ústavní soud zrušil ve čtvrtek pravomocné rozhodnutí slovenského Nejvyššího i krajského soudu, že šéf hnutí ANO Andrej Babiš je v archivních svazcích někdejší československé tajné policie StB veden jako její agent neoprávněně.

Senát ústavního soudu tak vyhověl stížnosti Ústavu paměti národa (ÚPN), že uvedené verdikty porušily jeho práva. Andrej Babiš podal u bratislavského soudu žalobu na ÚPN kvůli archivním svazkům, podle kterých spolupracoval s StB, v lednu 2012.

Ústavní soud nyní vrátil případ odvolacímu krajskému soudu v Bratislavě k novému projednání. Zrušení verdiktů zdůvodnil tím, že žalovaným neměl být Ústav paměti národa.

Babiš: Způsobí to totální chaos

Ústavní stížnost podal ÚPN po lednovém rozhodnutí slovenského nejvyššího soudu, který odmítl mimořádný opravný prostředek, jímž se ÚPN snažil zvrátit spor s Babišem. Soudní pře tak nyní bude pokračovat, rozhodnutí Ústavního soudu přitom padlo na Slovensku krátce před českými sněmovními volbami. Toho se chytil ve své reakci i Babiš.

Babiš také kritizuje dopad verdiktu, že žalovanou stranou ve sporech o evidenci osob archivních dokumentech někdejší tajné policie StB nemá být ÚPN. Šéf ANIO varoval před chaosem a nejistotou v slovenském právním systému. A pohrozil jinou žalobou.

„Jaká náhoda. Pár dní před volbami a slovenský Ústavní soud se z ničeho nic rozhodl, že po dlouhých letech popře všechna svá dosavadní rozhodnutí a způsobí totální chaos a nejistotu ve slovenském právním systému. Slovenští občané, kteří jsou ve svazcích StB evidováni neoprávněně a v minulosti zazalovali Ústav paměti národa, teď musí, pokud se chtějí znovu soudit, žalovat ministerstvo vnitra,“ zareagoval na dnešní verdikt Babiš v prohlášení, které má Blesk.cz k dispozici. 

Přelomový verdikt

Obecné soudy při opětovném projednání případu musejí názor senátu ústavního soudu respektovat, Babišovu žalobu by proto měly zamítnout. Rozhodnutí slovenského ústavního soudu je přelomovým. Slovenský nejvyšší soud i nižší soudy v minulosti opakovaně rozhodly, že lidé ve sporech o oprávněnost evidence u StB mohou žalovat právě ÚPN, byť ústav opakovaně namítal svou nepříslušnost v takových kauzách.

„Dobře. Budeme ho (slovenské ministerstvo vnitra - pozn. red) žalovat a ten boj opět vyhrajeme, protože jsem spolupráci s StB nikdy nepodepsal a nikdy jsem s StB nespoluracoval. O tom ale tento soud ani nerozhodoval. Samozřejmě mi ale vadí, že se celá věc po pěti letech vrací na začátek a všemi mými tradičními nepřáteli tak budu pár dní před volbami zneužívaná v politickém boji,“ dodal v prohlášení Babiš. 

„Emigračky“ v Babišově rodině

V Babišův prospěch na Slovensku předtím rozhodly okresní i krajský soud. ÚPN zejména tvrdil, že bývalí příslušníci StB, kteří svědčili v Babišův prospěch, nebyli před výpovědí zbaveni mlčenlivosti.

Bratislavský rodák Babiš, jehož hnutí je podle průzkumů favoritem nadcházejících voleb do české Sněmovny, vědomou spolupráci s StB popírá dlouhodobě. ÚPN soudům předložil 12 různých svazků, ve kterých je Burešovo jméno uvedeno. Instituce v minulosti neuspěla ve vícero soudních sporech ohledně evidence osob v dokumentech tajné policie v komunistickém Československu.

Video  Babiš o spolupráci s STB  - Ladislav Křivan (30. ledna 2014)
Video se připravuje ...

„Já jsem StB nic nepodepsal. My jsme byli jako naše rodina spíš perzekuováni. Měli jsme tři emigračky v rodině. Já jsem ten soud vyhrál,“ říkal Babiš před rokem v Interview ČT24. 

U soudů vypovídali bývalí důstojníci. Včetně Šumana

Již v prosinci 2011 web euro.cz zveřejnil fotokopie dokumentů z Babišova svazku vedeného StB, podle kterých byl podnikatel od roku 1980 jejím důvěrníkem a v listopadu 1982 se měl stát agentem. Babiš se již tehdy označení spolupracovníka StB bránil. Babišův svazek má být archivován v Bratislavě, podstatná část materiálů z něj však byla údajně skartována v prosinci 1989.

Osobně Babiš spolupráci s StB popřel před soudem již v červnu 2013 - tedy ještě předtím, než se stal ministrem financí. Bývalý důstojník tajné služby Andrej Kuľha v lednu 2014 u bratislavského soudu prohlásil, že svazek Babiše ukazuje pouze jeho nevědomou spolupráci s StB. Podobně se vyjádřil také někdejší člen tzv. lustrační komise Milan Žitný.

Archivní dokumenty tvrdí, že v roce 1982 Babiše získal ke spolupráci s tajnou policií coby agenta s krycím jménem Bureš nadporučík StB Július Šuman. Šuman ale u slovenského okresního soudu prohlásil, že tato informace není pravdivá a že Babiš k StB naverbován nebyl. 

V červnu 2014 Bratislavský okresní soud rozhodl, že Babiš je ve svazcích StB neoprávněně evidován coby její agent, o rok později v červnu 2015 to potvrdil i Bratislavský krajský soud. Šumanovo jméno se v souvislosti s Babišem objevilo i nedávno v souvislosti s anonymní skupinou Julia Šumana na Twitteru, která stojí za zveřejněním údajných nahrávek Babiše. Šéf ANO v pondělí oznámil, že na tohoto Šumana podává trestní oznámení.

eliska963852 ( 13. října 2017 09:07 )

Štětina,Tříska byly pouze sledované nebo zájmové osoby, což jako bývalý estébák jiste víš. Já janom, aby tě nějaký neinformovaný člověk nevzal za slovo.

sigiverg ( 13. října 2017 00:03 )

jo s stb babišovím svazem s rukama až nazem

sigiverg ( 12. října 2017 22:57 )

ne ten zbytek je pro někoho jiného třeba pro jáno šíka ten bohatejm bral a chudejm taky

sigiverg ( 12. října 2017 22:19 )

je chytrý jeho voliči jsou vesměs hlupáci kteří si to neuvědomují a takový jednoduchý voliče on potřebuje a bohužel má je využil průserů které se zde v minulosti odehrály ukázal se jako spasitel a ejhle oni mu skočily na špek hlupákům se lépe vládne budou ho bez problémů poslouchat je vidět že myslí dopředu

sigiverg ( 12. října 2017 21:44 )

jo jo až pana babiše zvolíte tak skoupí celé česko vrátí se na slovensko jako majitel čr a budem makat na slováky takový člověk se bude dobře orientovat v každém režimu za komunistů údajně jako stbák a bůh ví co ještě

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa