Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Kalousek a ODS „zaklekli“ na Babiše kvůli StB. Experti: Kauzu i letos ustojí

Autor: Jakub Veinlich, jko, ČTK - 
12. října 2017
14:50

Jasným vzkazem do Česka je podle většiny oslovených politiků rozhodnutí slovenského ústavního soudu v kauze šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Podle některých Babiš nemůže být členem příští vlády, natož premiérem. Soud zrušil pravomocná rozhodnutí nižších instancí, podle nichž je v archivních svazcích někdejší československé tajné policie StB veden jako agent neoprávněně. Případ se vrací ke krajskému soudu. Babiš po verdiktu odmítá, že by s StB spolupracoval, a chystá žalobu na slovenské ministerstvo vnitra. 

Podle českých politiků a hlavních politických rivalů Andreje Babiše je kolem předsedy hnutí ANO těsně před volbami do Poslanecké sněmovny stále více otazníků, a proto by se neměl ucházet o žádnou ústavní funkci.

Fiala: Babiše opět dohnala minulost

„Verdikt Ústavního soudu SR jen potvrzuje, že Andrej Babiš se všemi svými problémy a otazníky nemůže být ve vládě, natož snad v jejím čele. Své problémy si způsobil sám, nikdo proti němu nevede žádnou kampaň, jak se snaží všem namluvit. Věřím, že voliči toto vše zohlední ve volbách,“ řekl Blesk.cz předseda ODS Petr Fiala.

Kalousek: Babiš je evidovaný udavač

„Rozhodnutí Ústavní soudu Slovenské republiky musí každý respektovat. To rozhodnutí znamená, že v čele ANO kandiduje do Poslanecké sněmovny člověk nejenom obviněný z podvodů, ale také evidovaný udavač komunistické Státní bezpečnosti,“ zareagoval pro Blesk.cz Kalousek.

Video  Babiš o spolupráci s StB  - Ladislav Křivan (30. ledna 2014)
Video se připravuje ...

Bělobrádek: Bez komentáře

„Nepovažuji za nutné komentovat. Je to věc pana Babiše a nezávislých soudů,“ napsal redakci předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Zaorálek: Babiš nemůže mít ústavní funkci

Andrej Babiš se nemá podle volebního lídra ČSSD Lubomíra Zaorálka ucházet kvůli různým podezřením o žádné ústavní funkce.

„Jakkoli jsem nestál o to, aby minulost byla tématem předvolební kampaně, tak ona se panu Babišovi vrací a dává další argumenty pro to – a ty jsou podle mého velmi silné a jednoznačné, že Andrej Babiš nemá a nemůže být ve vysokých ústavních funkcích v České republice. To by bylo pro nás devastující. Ta zátěž podezření je enormní – a to ještě nevíme, zda je to konec, nebo jestli se objeví další,“ reagoval Babišův politický oponent a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek na dotaz Blesk.cz.

Gazdík: Svědectví jsou nevěrohodná

„Ústavní soud zjevně shledal důvod, proč rozsudek zrušil. Uvidíme, zda šlo jen o procesní chyby, nebo třeba o nové důkazy. Každopádně pokud se verdikt o nevině Andreje Babiše opíral hlavně o výpovědi bývalých pracovníků StB, tak pro mě jsou tato svědectví lidí, kteří celý život pracovali šmírováním, dezinformacemi a manipulací, dosti nevěrohodná,“ hodnotí verdikt slovenského ústavního soudu šéf hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík.

Senát slovenského ústavního soudu vyhověl stížnosti Ústavu paměti národa (ÚPN), který se ohradil, že verdikty porušily jeho práva. Ústavní soud vrátil případ k novému projednání, odvolací krajský soud v Bratislavě se bude muset řídit právním názorem ústavního. Soud mimo jiné konstatoval, že žalovanou stranou ve sporech o evidenci osob v archivních dokumentech StB nemá být ÚPN. Soudy navíc pochybily, když nechaly vypovídat svědky, aniž byli zbaveni mlčenlivosti.

Babiš: Zažaluju vnitro

Bývalý vicepremiér české vlády a šéf hnutí ANO Andrej Babiš se podle svého vyjádření hodlá dál bránit a popírá, že by kdy s StB spolupracoval. Zpochybňuje také načasování jednání ústavního soudu, které je jen pár dní před volbami do české Poslanecké sněmovny.

„Slovenští občané, kteří jsou ve svazcích StB evidováni neoprávněně a v minulosti zažalovali Ústav paměti národa, teď musí, pokud se chtějí znovu soudit, žalovat ministerstvo vnitra. Dobře. Budeme ho žalovat a ten boj opět vyhrajeme, protože jsem spolupráci s StB nikdy nepodepsal a nikdy jsem s StB nespolupracoval,“ reagoval v prohlášení Babiš, které má Blesk.cz k dispozici.

Politologové: Soud volby neovlivní

Politologové Milan Znoj z Karlovy univerzity a Jan Kubáček z agentury Phoenix Research se shodují, že kauza případné spolupráce Andreje Babiše s StB příliš s českými volbami nezamíchá. A to i proto, že se přesně ta samá věc řešila i před volbami v roce 2013, ve kterých hnutí ANO skončilo nakonec druhé. Oba odborníci navíc upozorňují i na to, že slovenský ústavní soud nyní nerozhodoval, zda Babiš spolupracoval nebo ne, ale postavení a mlčenlivosti svědků.

„Nepochybně to zvýší odpor vůči Andreji Babišovi u části veřejnosti, která je proti hnutí ANO a považuje toto hnutí za nebezpečí pro naši demokracii,“ míní Znoj, podle kterého by ale bylo i kvůli této kauze na pováženou, kdyby se Andrej Babiš stal po volbách premiérem.

„Je to zvláštní, zarážející, a tedy i na pováženou, když člověk trestně stíhaný, který čelí podezření, že nějak spolupracoval, byť třeba nevědomě s StB, může být naším premiérem. Není to úplně obvyklé,“ dodal politolog Znoj, který přednáší na Karlově univerzitě.

Podobně vidí celou kauzu také Jan Kubáček, i on si myslí, že verdikt slovenského ústavního soudu příliš volby neovlivní, jen utvrdí voliče v jejich rozhodnutí ve volbách Andreje Babiše podpořit, nebo nepodpořit.

Politolog Jan Kubáček komentoval ve studiu Blesk vládní krizi. Politolog Jan Kubáček komentoval ve studiu Blesk vládní krizi. | MARTIN PEkÁREK / Paparazzi

„Ti, kteří mají pocit, že se okolo Andreje Babiše objevují různé kauzy, už se tak jako tak poohlížejí po nějaké alternativě, například v podobě Starostů, nebo Pirátů, a naopak ti, co fandí Andreji Babišovi, se jen utvrdí ve svém přesvědčení, protože to budou vnímat, že je to jen jedna z mnoha kauz, která se „náhle“ řeší před volbami,“ řekl Blesk.cz Kubáček, podle kterého je pro Babiše mnohem větším problémem například odchod europoslance Pavla Teličky z hnutí ANO anebo kauza Čapí hnízdo.

„Mít premiéra, který je vyšetřovaný kvůli evropským dotacím a který pak jezdí na jednání na evropskou půdu, není něco obvyklého,“ shodli se Kubáček se Znojem.

Prezident Miloš Zeman se nechal už dřív slyšet, že Andreje Babiše v případě úspěchu ve volbách jmenuje premiérem, i když bude obviněný. Volby do Poslanecké sněmovny nás čekají v pátek 20. a v sobotu 21. října.

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

KOMPLETNÍ KANDIDÁTKY PRO VOLBY 2017 NAJDETE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
Nezadat ( 13. října 2017 16:47 )

kajineknahrad ( 13. října 2017 12:58 )

Poděkujte zločinecké ČSSD, která je sem nalákala svými nehoráznými soc. dávkami jako svým voličům.

jajas ( 13. října 2017 06:29 )

Kalousovi sebevědomí nikdy fakt nechybělo, jediné co mu chybí jsou voliči. Proč asi? Vždy se choval povýšeně, mluvil s lidma jako by to byli b.l.b.c.i. kteří nic nechápou a on chudák jim to musí vysvětlovat. Patrně to nezabírá. Možná by se měl také jednou zamyslet nad tím, co dělá blbě, ale to se nezamyslí, protože je se sebou nadmíru spokojený a to fakt není normální. Ale můžu mu poradit. Možná, kdyby se stáhl z vedení a z obrazovek a z politiky vůbec, možná by ta strana měla jakž takž šanci. Pořád nechápe, že ji brzdí on, přímo osobně!

eliska963852 ( 13. října 2017 06:00 )

V průzkumech vede trestně stíhaný estébák obviněný z podvodu. To jsme vážně tak zparchantělý národ???

moiaza ( 12. října 2017 20:42 )

Neuvěřitelná drzost! Fiala, šéf strany modrých strak zlodějek, které jsou symbolem korupce a všech zlodějen v ČR a chce někoho kritizovat. To je neskutečné! Totéž platí o Kalouskovi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa