Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš a komunisté našli v kauze lithium Bakalu a OKD. Firma EMH se brání

Autor: simao, ČTK - 
10. října 2017
15:14

Andrej Babiš (ANO) se pustil do jednatele firmy, která má licenci na průzkum pod Cínovcem, kde je velké naleziště lithia, strategické suroviny pro 21. století, kvůli jeho uplatnění (nejen) v bateriích. Babiš prý nechce spekulovat o spojení Richarda Pavlíka se Zdeňkem Bakalou, poukázal však na to, že Pavlík v OKD pracoval. Chytili se toho i komunisté, kteří stojí za žádostí o mimořádnou schůzi ohledně lithia.  

Licenci na průzkum ohledně lithia získala již v roce 2010 firma Geomet, která patří australské společnosti European Metals Holdings (EMH). Zatímco Geometu prodloužilo letos licenci ministerstvo životního prostředí (MŽP) pod vedením Richarda Brabce (ANO), který však upozorňuje na to, že licenci prodloužil krajský úředník, nikoliv on sám, ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD) podepsal memorandum s Australany a dal jim tak při možné budoucí těžbě lithia přednost. Tvrdí přitom, že nejde o závazný dokument.

Havlíček i Brabec se nyní brání kritice, která přichází z tábora rivala – z ČSSD i ANO. Firma Geomet se mezitím odmítla zapojit do „předvolebních politických debat“, ze kterých se prý vytratila reálná fakta. Do debat však byl vtažen její jednatel Richard Pavlík. A to kvůli napojení na OKD.

Babiš: Je to Bakalův bílý kůň?

Andrej Babiš se na tiskovce k lithiu pozastavoval nad tím, kdo Richard Pavlík je. „Pracoval v OKD od května 1996 do března 2004. Byl šéfgeolog, potom dělal šéfa NWR v Polsku, studoval na stejné škole jako pan Bakala, v Dartmouthu,“ vypočítával Babiš. „Já mám z toho zvláštní pocit, nerad bych spekuloval o tom, že je to nějaký bílý kůň pana Bakaly, který nám tady zničil celý region, a jestli to není stále ta stejná parta, která tady loupí naše národní bohatství,“ uvedl Babiš.

A v předvolebním čase slíbil, že ANO udělá vše pro to, „aby lithium a další drahé kovy zůstaly v českých rukách a aby to nezískala nějaká australská firma, která je reprezentovaná podivným pánem, který pracoval v OKD, se kterou máme samozřejmě bohaté zkušenosti“.

Firma Geomet se svého jednatele zastávala ve veřejném prohlášení. Potvrdila, že Pavlík v OKD pracoval „na různých pozicích od provozního geologa až po hlavního inženýra od roku 1986, a odešel na vlastní žádost v roce 2016“. „Po celou dobu působení v OKD pracoval v odborných řídících funkcích, nikdy nebyl ve statutárních orgánech společnosti. Po krátkou dobu několika měsíců působil jako předseda dozorčí rady polské dceřiné firmy NWR Karbonia PL. Důvodem odchodu pana Richarda Pavlíka z OKD byla nabídka EMH převzít řízení projektu v ČR,“ uvedla firma Geomet. 

A ke spojování s uhlobaronem Zdeňkem Bakalou se vyjádřila také. „S původním majitelem OKD panem Zdeňkem Bakalou, se kterým byl na TK hnutí ANO spojen, za celou dobu jeho působení v OKD neměl možnost ani jednou osobně hovořit. Zmiňované studium na stejné škole Dartmouth College v USA, na které získal pan Zdeněk Bakala své postgraduální vzdělání, v realitě znamená, že se zde pan Richard Pavlík zúčastnil 28denního manažerského kurzu mnoho let poté,“ zareagoval na Babiše Geomet. 

KSČM: Obchod má znaky prodeje OKD

Spojování s OKD se však nestalo doménou Andreje Babiše, v kauze lithium se již delší dobu angažují i zástupci komunistů. KSČM stojí za mimořádnou schůzí, která se má sejít v pondělí, dnes do Sněmovny svolala vlastní tiskovku. Komunisté na ní protestovali proti memorandu s Australany, které ministr Havlíček podepsal, a žádali jeho zrušení. Šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik označil memorandum za „podivné“.

Podle komunistů nepatří lithium do cizích rukou a mělo by zůstat státu. Podle šéfa KSČM Vojtěcha Filipa je memorandum právně irelevantní a odporuje ústavě. Je to podle něj věc, která svědčí o tom, že se někdo pokouší okrást deset milionů občanů a udělat výhodu pro možná deset lidí v této zemi. Filip na tiskové konferenci přednesl několik otázek, které chtějí komunisté v pondělí na schůzi položit vládě.

KSČM se ptá na skutečného vlastníka EMH či právě na údajnou spojitost s OKD. „Je náhoda, že tento obchod má znaky prodeje OKD, kde na jedné straně byl Bohuslav Sobotka (ČSSD) a na druhé straně Zdeněk Bakala?“ tázali se dnes komunisté.

Ministr Havlíček: Snažíme se, aby se zapojil i stát

Ke kauze budoucí těžby lithia v Krušných horách se přitom dnes opět vyjádřil i ministr průmyslu a obchodu Havlíček, který se účastní strojírenského veletrhu v Brně. Na tiskové snídani Havlíček uvedl, že kauza lithium je zpolitizovaná právě Babišem a komunisty. Do šéfa ANO se navezl, že jako trestně stíhaný politik potřebuje před volbami zakrýt své problémy. Babiš je dle něj nedůvěryhodný, uvedl Havlíček. 

Havlíček ujišťoval, že on osobně se snaží maximálně zapojit stát do připravované těžby a zajistit, aby se vytěžená ruda zpracovala v Česku – ideálně do finálního výrobku. Do procesu by se podle něj mohl zapojit i státní podnik Diamo, k čemuž vyzýval ostatně i Babiš.

V ložisku na Cínovci leží podle současných informací tři procenta světových zdrojů lithia a podobně velké ložisko je v Evropě už jen jedno. Havlíček zopakoval, že podle českých zákonů má na těžbu nárok pouze australská firma EMH a její česká dceřiná firma Geomet.

„Mou snahou je, aby se do těžby a následného zpracování mohl zapojit český stát. Memorandum, které jsme podepsali s australskou firmou, je pouze deklaratorní, dává možnosti a neukládá žádné povinnosti. Zároveň vítám, že se vše podrobně může projednat ve Sněmovně a v Senátu,“ řekl Havlíček.

Cena lithia může klesnout, varoval ředitel

Lithium je přitom atraktivní záležitostí hlavně kvůli využití v oblasti baterií a automobilového průmyslu. Ředitel odboru surovinové politiky na ministerstvu průmyslu Pavel Kavina uvedl, že lithium může posloužit rozvoji druhé generace obnovitelných zdrojů a lze jej využít také k velkokapacitnímu ukládání elektřiny. V Evropě se kov těží zatím pouze v Portugalsku v malé míře pro keramický průmysl. Více než třetina světové produkce se vytěží v Austrálii, dále se nejvíce těží v Chile.

Krušnohorské ložisko je stále ve fázi geologického průzkumu, příští rok by z něj měly být informace kompletní. „Zatím lze říci, že je to pro Česko šance, protože pokud se začne těžit na světě ještě více, může klesnout cena,“ řekl Kavina.

hejhej ( 11. října 2017 10:25 )

Kde jde o milardové zlodějny, vždy za tím stojí Bakala, Sobotka, Kalousek a zlodějská ODS za tiché podpory KDUČSL. Dokázali prodejem OKD a jejich bytů, církevních restitucí schváleny za pomoci člena ODS - kriminálníka. Tyto strany mají stažené řitě strach z Babiše, aby neodkryl další podrazy a zlodějny o kterých ještě nevíme. Ten kašpar co podepsal memorandum je stejný haj.zl jako politici výše jmenovaných stran nebo jejich bílý kůň. Vadí jim doatace na Čapí Hnízdo- kdo je schvaloval? A dotace Swanzerbergovi nevadí?????

chacoco ( 10. října 2017 19:12 )

Velmi výstižné! Jak říká jedno přísloví, když se dva perou, třetí se směje. A státní zadník to nebude.

zednik ( 10. října 2017 19:10 )

jo, ale byl vždy jen potřeba podpis ministra. Dost se v těch podpisech restituce i luthium podobá. A konečném důsledu asi taky . Tak kdo tahá za nitky teď?

zednik ( 10. října 2017 18:33 )

50 milionků, úplné drobné, budeme řešit exemplárně a minimálně 10 let. Za tu dobu na lithiu, které tedy podle tebe řešit nemáme, přijdeme o biliony. Ty ovce, už chápeš proč se řeší BABIŠ a trapných 50 milionů?

zednik ( 10. října 2017 18:27 )

Pamatujete se na církevní restituce? Ty podepsala ministryně kultury Hanáková (ta družinářka), která vůbec nevěděla o co jde. Do funkce byla instalována těsně před podpisem a pak zmizla. Teď tady ministr Havlíček podepsal "nezávazné" memorandum o zašantročení toho jediného co nám zbylo a za pár dní zmizne též. Cealá kauza Diag human byla jen taková malá rozcvička v soudní síni . Lithuim bude větší sestava.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa