Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Havlíček odráží útok Babiše a KSČM za lithium. „Český poklad“ má řešit Senát

Autor: zst - 
8. října 2017
16:45

Memorandum o možné těžbě lithia neznamená pro ČR závazky a jeho formulace jsou právně neškodné. Ministr průmyslu Jiří Havlíček (ČSSD) to řekl v diskuzi na Facebooku televize Prima. O hrozbě arbitráže kvůli „českému pokladu“ přitom mluví šéf ANO Andrej Babiš i komunisté. Debata kolem lithia se nakonec zřejmě odehraje v Senátu, protože hlavní sněmovní sál je v rekonstrukci a rozkopaný.

Havlíček tak odmítl, že by na základě memoranda měla ČR hrozit mezinárodní arbitráž. Ministr i jeho strana čelí kvůli memorandu kritice. Memorandum o porozumění s australskou firmou European Metals Holdings (EMH) podepsal Havlíček v pondělí. Podle ministra jde o nezávazné ujednání, ze kterého pro stát nevyplývají žádné závazky ani povinnosti.

Havlíček tvrdí, že text dokumentu konzultoval s odborníky na mezinárodní právo ze svého resortu i z ministerstva financí. „Jsem si jistý, že formulace, které jsou v memorandu obsaženy, jsou z tohoto pohledu v uvozovkách neškodné,“ řekl Havlíček.

Poslance ve Sněmovně vystřídali dělníci. Podívejte se:

Ministr průmyslu také zopakoval, že podpisem memoranda hájil zájmy státu. „Bez memoranda by si firma s přednostním právem na těžební licenci mohla s lithiem dělat, co by chtěla,“ řekl. Havlíček i další představitelé ČSSD už dříve uvedli, že dokumentem se dohodlo, že pokud se vůbec bude lithium těžit, tak se bude zpracovávat v ČR a že bude možné, aby do toho vstoupil český stát.

Podle Babiše by lithium, které se využívá při výrobě baterií, měl těžit státní podnik Diamo, ne soukromá firma. ČR se v memorandu zavazuje k ochraně investic, což může státu případně prohrát miliardovou arbitráž, uvedl šéf ANO. O hrozbě finančních ztrát z arbitráže v diskuzi na Facebooku Primy hovořil i místopředseda KSČM Josef Skála.

Havlíček: Souhlas s průzkumem dal Babišův vicepremiér

Havlíček znovu poukázal na to, že souhlas s průzkumem pro těžbu australské firmě prodloužilo ministerstvo životního prostředí vedené Richardem Brabcem z ANO. Citoval z dopisu z poloviny září, ve kterém Brabec memorandum označil za správný krok.

Brabec v pátek uvedl, že odmítl Havlíčkovu výzvu ke spolupodepsání memoranda a že povolení průzkumu na Cínovci ministerstvo životního prostředí prodloužilo, protože s tím souhlasil Havlíčkův úřad.

KSČM chce kvůli lithiu svolat mimořádnou schůzi Sněmovny, její hlavní sál je ale v rekonstrukci. ODS chce i proto tento bod zařadit na schůzi Senátu, která bude ve středu.

Pohádka o loupežnících, zlatě a shnilém listí

O úmyslu ODS mluvil v neděli v Partii televize Prima předseda této strany Petr Fiala. Jeho oponent v debatě a volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek řekl, že je dobré vysvětlit, o co v kauze jde. Předseda ANO Andrej Babiš už dřív uvedl, že by svolání sněmovní schůze podpořil, memorandum označil za krádež za bílého dne.

Podle Zaorálka jsou hádky související s lithiem nebezpečné. „Je to jako v té pohádce, ve které se začnou ti loupežníci rvát o pytel domnělého zlata, ale právě proto, že se rvou, tak se z toho stane shnilé listí,“ popsal. Vysvětlil to tak, že „jestli se tady všichni začneme tlouct, jestli se tady začne vykřikovat, že se změní zákony,“ může se investor rozhodnout pro odchod. Poukázal na to, že ložiska lithia jsou například také v Srbsku.

Třetí účastník televizní debaty, předseda Pirátů Ivan Bartoš, označil za zásadní, aby všechny obdobné smlouvy byly projednány tak, že jsou jasné všechny povinnosti. Nedávno podepsané memorandum o těžbě lithia je ale podle něj v tomto směru nedostatečné a nejsou v něm vyjasněny například věci kolem rekultivace.

V Česku jsou podle odhadů asi tři procenta světových zásob lithia - většina na Cínovci a malé ložisko ve Slavkovském lese. Hlubinnou těžbu plánuje společnost Geomet, kterou European Metals Holdings vlastní. Otevřít chce pro tuto těžbu historický důl na cín.

jajas ( 9. října 2017 06:32 )

A co jsi dělal proti tomu ty? Jak jsi na to všechno reagoval, to by mne zajímalo, když teď tady obviňuješ, ani nevíš koho, to ti fakt jde, kecat umíš klidně bys mohl do sněmovny, tak jsou všichni ukecaní. A navíc by mne zajímalo, kdo tomu ministrovi to memorandum schválil? To si schválil sám? To si může kdejaký ministr dělat s českým majetkem co chce? Se divím, že zrovna ČSSD dělá takové kraviny a myslí si, že je lidi budou stále volit? V Česku už nezůstal kámen na kameni a co nám ještě zbylo, o to se "podělíme" s autralany? Proč?

moiaza ( 8. října 2017 18:31 )

Vždyť v naší republice už praktický není nic českého. Proč by u lithia měla být výjimka? Klaus s Havlem rozprodali celou zem cizákům a všichni jste mlčeli. Najednou nadáváte na ČSSD ž chce prodat těžbu lithia. Že jste nenadávali, když gauner Klaus v kuponové zlodějně prodával vše, co bylo české?

jajas ( 8. října 2017 18:12 )

ČSSD dělá před volbami všechno, aby ztratila co nejvíce voličů, kteří by jim, snad nebo možná, dali ještě hlas. Takové nějaké pako, co začne machrovat bez rozmyslu docela své "straně" pomohl, ale směrem dolů.

jajas ( 8. října 2017 18:09 )

Tak nějak mi uniká smysl memoranda s protinožci, pokud bude těžba a zpracování lithia probíhat v Česku. Fakt nechápu, proč se Havlíček paktuje s nějakýma australanama! Jak na ně vůbec přišel? Pokud jde o naleziště v Česku, proč do toho zatahuje nějaké australany? Mu piclo v mozku nebo co? Podle ministra jde o nezávazné ujednání, ze kterého pro stát nevyplývají žádné závazky ani povinnosti. Když navíc ještě jde o nezávazné ujednání....to pro mne znamená "žádné ujednání"! Proč vůbec nějaké ujednání s cizím státem? Ten chlap je fakt na hlavu a nebo z toho bude něco mít! Rezerva na důchod? Prostě pakárna.....

lug70 ( 8. října 2017 17:16 )

Jo memorandum je právně neškodné a australský holding se na svých stránkách veřejně chlubí, že je 100% vlastníkem ložiska lithia na Cínovci. Nedával by si to na stránky, kdyby neměl jistotu vlastnictví. ČSSD s Havlíčkem nás mají za blbce.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa