Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Horáček vzkazuje Nohavicovi: Jarku, rozmysli si metál od Zemana

Autor: simao - 
26. září 2017
19:13

Veřejně vyzval písničkáře Jaromíra Nohavicu, aby zvážil, zda vyrazí na slavnostní ceremonii na Hradě a z rukou prezidenta Zemana přijme vyznamenání. Textař a prezidentský kandidát Michal Horáček tak učinil poté, co prý Nohavicu nejprve soukromě kontaktoval. Znají se 30 let, Horáček Nohavicu upozornil, že s metálem dle něj přejímá i souhlas s tím, kdo mu ho dává. Sám sklidil souhlasné, ale i kritické komentáře.

Když zavítal na začátku září Miloš Zeman do Českého Těšína, nejen místní překvapil. „Každý host má přinášet dary a nevím, jestli vás to potěší, ale dárek, který dávám ze srdce Českému Těšínu, se jmenuje státní vyznamenání pro Jarka Nohavicu. Takže už jsem mu vzkázal, ať si 28. října v diáři nechá volný termín. Vím, že mu spousta lidí závidí, ale nezapomeňte, že právě proto, že něco umí, mu závidí zejména ti, kdo neumí nic,“ pronesl Zeman.

Vyznamenání bude tradičně předávat ve státní svátek na Hradě. Měl by ostravský bard Nohavica vyznamenání převzít? Prezidentský kandidát a textař Michal Horáček si o tom myslí své. Nohavicu, se kterým se zná 30 let, veřejně vyzval, aby tuhle „poctu“ od prezidenta Zemana zvážil. Nejde prý jen o něj, ale i o princip.

„Ahoj, Jarku. Tvoje písně jsou Tvoje, ale jsou i naše. Protože o nás trefně a neobyčejně vyprávějí, prolnuly se do naší životní zkušenosti, a tak i do nás. Tvoje je i rozhodnutí, jestli za svoje písně přijmeš ten metál, který ti prý pan prezident nabídne. Ale, jak už jsem řekl, netýká se jen Tebe. I pro nás něco znamená,“ uvedl Horáček.

Video  Hůlka o vyznamenání od Zemana: Vyhrožovali mi kvůli němu smrtí!  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Vzkaz vyvěsil na svém profilu, již minulý čtvrtek však prý Nohavicu kontaktoval osobně. „Nemyslím, že umělec v plné tvůrčí síle by měl přijímat od mocných metály; jeho úkolem je nejen atakovat ustálené významy věcí a jevů, problematizovat musí i činy těch mocných,“ pokračuje Horáček.

Horáček: Chceš být Zemanovým partnerem?

A právě převzetí metálu od Zemana považuje za poněkud problematické. Naznačují to jeho další slova – podle Horáčka je přitom důležité mluvit o hodnotách, které zastává.

„Přijmout vyznamenání, to ustavuje partnerství. Možná na konci našich cest, když je celoživotní dílo hotovo a na odvážný kritický výboj už chybí pořádné rozhořčení nebo prostě síla, se na to přistoupit dá. Ale proč to dělat dřív? A pak: záleží i na tom, komu chceš být partnerem,“ upozornil Horáček. 

S jeho názorem prý má Nohavica právo naložit, jak uzná za vhodné. „Každý politik představuje nejen sám sebe, ale i své činy a jejich následky. Opravdu chceš – Ty, který tolik zpíváš o lidském porozumění, o respektu i k těm nejrůznějším ‚jiným‘, o empatii k těm nejkřehčím – prohlásit ‚hodnoty‘ stávajícího prezidenta i za svoje?“ táže se Horáček.

„Známe se tolik roků, a tak se Tě snad můžu zeptat: Nepočkáš si ještě? Na jinou příležitost, kdy do sebe ty hodnoty tak nenarazí? A dodávám: pak bych si Tě vážil nejen jako písničkáře,“ dodal Horáček v hojně sdíleném a „lajkovaném“ příspěvku. 

Čisté lustrační osvědčení

Čelil však i kritice. „Hlavně že Nohavicu kádruje spolupracovník StB s krycím jménem Sázkař,“ uvedl jeden z diskutujících. Sám Horáček se brání: „StB mě nikdy nezískala, mám čisté lustrační osvědčení. Celý spis, který o mně vedli (tedy záznam o dvou schůzkách, kde se mě neúspěšně snažili naverbovat), jsem vystavil na svých stránkách.“

Horáček narazil na sociální síti i na další kritiku. Třeba ohledně toho, že měla být jeho slova určena jen Nohavicovi a nestát se otevřeným dopisem. Ale i kolem samotného nepřijímání vyznamenání.

„Nepřijmout státní vyznamenání v mých očích znamená pohrdat státem. Pan Nohavica si státní vyznamenání zaslouží a měl by ho přijmout. Lhostejno, jestli ho uděluje Kníže, Prognostik, Zeman nebo Tatrman,“ uvedla Naďa z České Lípy. „Já jsem prostě Jarek a s metálem si vytřu zadek. To by měl říct,“ zněl názor Honzy z opačné strany spektra. 

Video  Tři oříšky od Zemana: Takhle to na Hradě vypadalo během předávání vyznamenání v roce 2015.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

uhrai ( 27. září 2017 15:30 )

bohuslave-sobotko, už byste si měl sestavit nový příspěvek. Tento jste už použil minimálně třikrát a na různé články a témata. Aby vám někdo nevytkl, že se opakujete!

uhrai ( 27. září 2017 15:26 )

Pan Horáček si o sobě moc myslí. Jarek Nohavica není žádný blbec a ví, co dělá. Nepotřebuje "odborného" poradce.

mazd ( 27. září 2017 13:48 )

Horáček se nemůže smířit s tím, že ho od prez.Zemana oddělují tři kopky hnoje.

petrpupkin ( 27. září 2017 13:00 )

Co má co Horáček a jakým právem vzkazovat komukoliv co má a nemá dělat!

noacojezase ( 27. září 2017 12:38 )

Vážit si aktivního agenta, který si schůzky s disidenty nahrával, natáčel a předával STB, se mi příčí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa