Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Písničkář Nohavica dostane od Zemana státní vyznamenání. Metál obdrží 28. října

Autor: ČTK, var - 
6. září 2017
17:30

28. října vyznamená Miloš Zeman mimo jiné i ostravského zpěváka a písničkáře Jaromíra Nohavicu. Prezident to sdělil během mítinku s občany v Českém Těšíně. Uvedl to web iDnes.cz.

Zeman už v březnu naznačil, že by slavnému písničkáři vyznamenání udělil. Na náměstí ve Šternberku tehdy prohlásil, že je mu zpěvák sympatický a že se s ním možná potká 28. října.

Své rozhodnutí Zeman oznámil v Moravskoslezském kraji, se kterým je Nohavica spjatý. V Českém Těšíně, kde Zeman vystoupil, žil hudebník v letech 1978–99.

„Každý host má přinášet dary a nevím, jestli vás to potěší, ale dárek, který dávám ze srdce Českému Těšínu, se jmenuje státní vyznamenání pro Jarka Nohavicu. Takže už jsem mu vzkázal, ať si 28. října v diáři nechá volný termín. Vím, že mu spousta lidí závidí, ale nezapomeňte, že právě proto, že něco umí, mu závidí zejména ti, kdo neumí nic,“ řekl lidem prezident.

Další vyznamenanou osobností, o které se prezident zmínil, by měla být rychlobruslařka Martina Sáblíková. 

Poslanci navrhli vyznamenat celkem 36 lidí, například zpěvačku lidových písní Jarmilu Šulákovou nebo kardinála Miloslava Vlka. S vyznamenáním Vlka ale Zeman nepočítá.

Čtyřiašedesátiletý Nohavica je jedním z nejvýznamnějších představitelů tuzemského folku. Vystupuje přes 40 let, řadu příznivců si získal už před rokem 1989, kdy v podstatě neměl přístup do médií a jeho tvorba se šířila převážně formou amatérských nahrávek. Mnohé jeho písničky prakticky zlidověly.

Zpěvák také přebásnil do češtiny libreta několika Mozartových oper nebo naposledy letos libreto opery Gioacchina Rossiniho Lazebník sevillský. Otextoval muzikál na ledě Romeo a Julie, je autorem několika divadelních her a objevil se i ve filmu. Je držitelem řady ocenění, například obdržel Českého lva za hudbu k filmu Rok ďábla, v němž i hrál. Stínem jeho kariéry bylo zveřejnění jeho vynucené spolupráce s komunistickou Státní bezpečností v 80. letech.

Video  Hůlka o vyznamenání od Zemana: Vyhrožovali mi kvůli němu smrtí!  - Blesk TV
Video se připravuje ...

amgal ( 7. září 2017 11:58 )

A za co by měl Nohavica dostat metál? Copak má nějaké zásluhy?

tgbg ( 7. září 2017 09:09 )

Hradní ožungr Zeman: zde uděluji Jaromírovi Nohavicovi státní vyznamenání za členství v kolaborantské komunistické STB a za udání nejbližších kamarádů komunistickým vyvrhelům a vlastizrádcům.

ma-o ( 6. září 2017 18:24 )

Tak to Hutkovi praskne cévka.

majojo ( 6. září 2017 18:01 )

Trošku medvědí služba Nohavicovi, ne? P.S. A Kryl už vyznamenání dostal?

Zobrazit celou diskusi