Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Režisér Kačer udeřil: Zemana máme za grázla a nectíme stáří. Co to je?

Autor: mah - 
10. června 2017
11:30

Herec a režisér Jan Kačer se zastal prezidenta Miloše Zemana a vyčinil jeho kritikům. Kačer, který má od Zemana z loňska státní vyznamenání, se v rozhovoru pro sobotní Lidové noviny rázně postavil na stranu hlavy státu. Kritikům Zemana podle něj chybí slušnost i úcta ke stáří. To prý vedlo i k tomu, že média podle něj překroutila prezidentovu roli ve vládní krizi. Kačerovi se sice také úplně nelíbí, jak se Zeman prezentuje. Vadí mu ale, že se o prezidentovi nikdy nepíše dobře.

V rozhovoru Kačer řekl, že současného prezidenta vždy sledoval s pobaveným úsměvem. Miloš Zeman je podle něj člověk, který si zaslouží obdiv pro svou paměť a smysl pro humor. Občas mu pouze chyběla sebekritika.

Zároveň ale dodal, že si Zemana vždy vážil. Podle Kačera byl prezident jedním z prvních lidí, kteří uměli popsat stav porevoluční společnosti. „Při slavných debatních večerech v Divadle Na Vinohradech patřil k nejkonkrétnějším a nejbystřejším lidem, kteří tam vystupovali,“ vzpomíná režisér. V současnosti se ale člověk prý nedostane k ničemu, za co by prezidenta mohl obdivovat. Média prý mluví pouze o tom negativním.

Kačer přitom připouští, že Miloš Zeman má i mnoho špatných stránek. Jemu osobně se nelíbí ani styl, jakým se prezident prezentuje, ani tým lidí, který má kolem sebe. Oboje ale umí vysvětlit. Jednak se lidé s věkem mění. Zároveň je podle režiséra v určitém věku těžké získávat nové přátele.

Kritika prezidenta? Posměch nemocnému starci

Kačer se nad kritikou prezidenta Zemana pozastavil ještě jednou. „Já si nepamatuju, že by o něm někdo prohlásil slušné slovo,“ říká. Na kritice mu vadí především, že je podle něj sprostá. Prý jde jenom o posměch k nemocnému člověku. „Vadí mi, jak se mladí vyjadřují o starším, nemocném člověku, když sami nevědí, jak mu je,“ dodává režisér.

Kačer také hájil Zemanova rozhodnutí. Jako příklad uvádí režisér milost pro Jiřího Kajínka. Myslí si, že Zeman mohl mít k případu informace, které jiní nemají.

K prezidentovi by byl shovívavý i v souvislosti s pohřbem kardinála Vlka. Podle Kačera je v pořádku, že na něj prezident nepřišel, i když to mohlo být z osobních důvodů. „Sice zastávají veřejné funkce, ale pořád to jsou jenom lidi. Zaplať Pánbůh,“ dodal.

„O státní vyznamenání jsem s Bradym nesoutěžil“

V rozhovoru přišla řeč i na předávání státních vyznamenání. Jan Kačer sám ocenění získal, na rozdíl od Jiřího Bradyho. Režisér uznává, že si sám vyslechl mnoho kritiky za to, že vyznamenání neodmítl. „Co je to za stát, který vlastního řádně zvoleného prezidenta pokládá za grázla, který není hoden, aby předával vyznamenání?“ podivuje se.

S kritikou se mu přitom ozvali lidé, o kterých dlouho neslyšel. Nesouhlasí ale s tím, že by byla spojená s neoceněním Jiřího Bradyho. Negativní ohlasy prý dostával ještě před kauzou s nevyznamenáním strýce ministra kultury Daniela Hermana. „To přece nebyl konkurenční zápas. My dva jsme spolu nezápasili o medaili,“ míní Kačer.

Takto vysvětloval neudělení vyznamenání Jiřímu Bradymu prezidentův mluvčí:

Proč na předávání vyznamenání nakonec poslal své dcery a nepřišel sám? Tvrdí, že je pořád trochu divadelník a má dohromady tři dcery jako v Čechovově hře. Jedna je pro Zemana, druhá proti a třetí stojí někde uprostřed. „Pravda se rodí ve sporu. Dvě dcery tam nakonec opravdu šly a říkaly, že pan prezident byl velice generózní,“ vysvětlil režisér.

Se Sobotkou na Hradě to bylo jinak, míní Kačer

Při rozhovoru o vládní krizi se Jan Kačer znovu opřel do médií. Premiér Bohuslav Sobotka během ní chtěl dostat z vlády Andreje Babiše (ANO), který v té době působil jako ministr financí. Důvodem bylo podezření z daňových úniků a ovlivňování médií, které se valilo na šéfa druhé nejsilnější vládní strany. Sobotka během krize zažil i ponižující situaci, kdy ho Zeman přijal v kulisách, v jakých prezident běžně přijímá demisi, i když premiér přijel pouze konzultovat situaci.

Podle Kačera to tak nebylo. „Na vlastní oči jsem viděl scénu na Hradě, jak na jedné straně stojí prezident s holí a na druhé přichází premiér podat demisi, a on ji potom nepodá,“ říká režisér. Před jeho očima se odehrál jiný příběh než ten, který proběhl médii.

Celou situaci tak režisér označil za známku chaosu a slabosti Sobotky. Zároveň zpochybnil, zda premiér skutečně Zemana informoval o tom, že mu demisi nenese. Ve výsledku tak podle Kačera Sobotka ponížil hlavně sám sebe.

V závěru režisér dodal, že Miloše Zemana nevolil a pravděpodobně ho nebude volit ani v příští volbě. „Líbí se mi pan Jiří Drahoš. Osobně jsem se s ním několikrát viděl, je to velkolepý pán,“ naznačil své preference Kačer.

Připomeňte si, jak probíhala Sobotkova potupná návštěva Hradu v průběhu vládní krize:

kilemt ( 12. června 2017 15:32 )

hradečák-kde jsi přišel na hloupost,že Kačer ctí Zemana?Jedině tak Vendu, to ano.

salto ( 12. června 2017 08:47 )

Grázl? Benda by s ním šel na pivo. Jak to tedy je?

salto ( 12. června 2017 08:43 )

Ono existuje rovnítko mezi tím kdo kvičí a leje kýble špíny a těmi, komu Zeman šlápl na kuří očko (ono to platí i pro Babiše). Tím se vysvětluje vše.

hradecak ( 11. června 2017 20:54 )

Kačer je dlouholetý oddaný Zemanovec a lže, když tvrdí, že ho nevolil. Rovněž nemá pravdu s tím, že si ten hradní lapsus Sobotka zavinil sám, neboť Zeman prý nevěděl, že Sobotka nejde podávat demisi, když přitom sám přiznal, že v sedm ráno, kdy zpráva z úřadu vlády dorazila na hrad, každý člověk ještě spí. Takže to Zeman věděl, ale rozhodl se se Sobotkou sehrát směšné divadlo. Jistě, Zeman je nemocný člověk, ale nějak si tu nemoc sám zhoršuje nadměrným pitím a požíráním nikotinu a občané to dobře ví a proto jím pohrdají a mají ho opravdu za grázla, v tom má herec a režisér Kačer pravdu.

doktorrka ( 11. června 2017 15:24 )

A V ČEM FAŠISTO ??!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa