Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Kačerově obraně Zemana tleská Veleba. „Věk neomlouvá,“ zlobí se Pospíšil

Autor: zst - 
11. června 2017
05:00

Obhajobu prezidenta Miloše Zemana, kterou zmínil režisér a herec Jan Kačer, nechápe europoslanec Jiří Pospíšil (za TOP 09 a STAN). Věk podle něj nemůže být Zemanovou omluvou, řekl pro Blesk.cz. Naopak odvaze umělce tleská prezidentův podporovatel a předseda Strany práv občanů Jan Veleba. Veleba připomněl úctu k prezidentskému úřadu, ať už jej zastává kdokoliv.

„Posměch ke „starci“, trpícímu bolestivou nemocí, opírajícímu se o hůl. Mám stejnou chorobu jako pan prezident. Vím, co je to bolest, a posměch jeho chorobě se mě také dotýká,“ řekl Jan Kačer v rozhovoru pro sobotní Lidové noviny. Reagoval tak na dotaz, co mu u kritiků Miloše Zemana vadí. Zároveň připomněl, že se znají už léta: „Obdivoval jsem jeho paměť a jeho smysl pro humor.“

Ani Kačer ale není vůči hlavě státu bez výhrad. „Mně se dnes skutečně nelíbí, jak se prezentuje a jakými lidmi se obklopuje. Mám k tomu spoustu výhrad. Na druhou stranu vím, jak je obtížné v určitém věku získávat přátele,“ řekl.

Loni na podzim čelil Kačer kritice, že v souvislosti s aférou kolem Jiřího Bradyho neodmítl státní vyznamenání jako gesto protestu. „Co je to za stát, který vlastního řádně zvoleného prezidenta pokládá za grázla, který není hoden, aby předával vyznamenání?“ poznamenal k tomu nyní s odstupem.

Pospíšil: Věk Zemana neomlouvá. Fiala: Svobodou je i kritika

Věk ale není omluvou pro Zemanovy kroky a činy, uvedl v reakci na Kačera pro Blesk.cz europoslanec Jiří Pospíšil (za TOP 09). „Rozumím tomu, pokud pan Kačer říká, že smát se Miloši Zemanovi za jeho věk, choroby je špatné. S tím souhlasím. Je to nevhodné, řekl bych až nevkusné. Věk pana prezidenta ale nemůže být omluvou jeho skutků,“ řekl někdejší ministr spravelnosti.

„Pokud je kritizován za své kroky, výroky a chování, tak si myslím, že na to veřejnost v demokratické společnosti má plné právo, a to s věkem nijak nesouvisí,“ míní.

Europoslanec a exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (za TOP 09) a mluvčí prezidenta Zemana Jiří Ovčáček ve Studiu Blesk. Europoslanec a exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (za TOP 09) a mluvčí prezidenta Zemana Jiří Ovčáček ve Studiu Blesk. | Blesk / Michal Protivanský

Ani Zemanův smysl pro humor pro něj pak není argumentem. „Miloš Zeman je inteligentní člověk, ale já bych chtěl prezidenta hodnotit ne podle toho, jaký má smysl pro humor. U ústavního činitele mě zajímají konkrétní kroky, jeho chování. A já u prezidenta Zemana kritizuji, jak rozděluje českou společnost, jakou má zahraniční politiku – orientace na Rusko, Čínu – to mně vadí,“ poznamenal.

S Kačerem se naopak shodne v kritice prezidentových spolupracovníků. Na rozdíl od uznávaného režiséra je ale podle Pospíšila Zeman odpovědný i za to, jaký tým si vybral. „Nelze to brát jako polehčující okolnost, jednou je to prezident, který je odpovědný za veškeré své kroky, chování, výroky i spolupracovníky. Mám velké výhrady proti spolupracovníkům pana Zemana. Činím ho za to ale odpovědným. Dokresluje to administrativu Miloše Zemana. Určitě nebudu omlouvat pana prezidenta jen proto, že je starý a nemá jiné přátele,“ dodal tvrdě europoslanec.

To předseda ODS Petr Fiala byl smírnější. „Každý ať obhajuje či kritizuje politiky podle svého uvážení, patří to k demokracii. A stejně tak se mohou svobodně vyjadřovat politici, a to i ke svým kritikům. Mělo by to ale vše zůstat ve věcné a především slušné rovině. A to se bohužel často nedodržuje,“ napsal v SMS zprávě.

Veleba tleská odvaze, Ovčáček mluví o slušnosti

Názorům Jana Kačera pomyslně zatleskal předseda Strany práv občanů, někdejších Zemanovců, Jan Veleba. „Samozřejmě to vítám a dobré na této obraně prezidenta je, že ji vyslovuje významná osobnost z uměleckých kruhů, které jsou v podstatě směrem k prezidentovi jednobarevné. To znamená, že drtivá většina těchto lidí ho kritizuje. Ti, kteří mají názor opačný, nejsou slyšet, toto je jedna z výjimek. Další by byl zřejmě Zdeněk Troška,“ komentoval Kačerova slova pro Blesk.cz chrudimský senátor.

„Je tady osobnost z uměleckých kruhů, která zkrátka a dobře poukázala na to, že bychom se měli trošku brzdit. Že nejde jen o prezidenta, kterým je momentálně Miloš Zeman, ale také o úřad hlavy státu,“ dodal Veleba.

Jan Veleba, předseda SPO a senátor za Chrudimsko Jan Veleba, předseda SPO a senátor za Chrudimsko | ČTK

„Co se týká kritiky prezidentových vlastností, které se režisérovi Kačerovi nelíbí, tak málo kritický k sobě… Já nevím, ale když dovolíte, to byl každý prezident. Jeho předchůdce Václav Klaus k sobě nebyl kritický, další předchůdce Václav Havel v druhé polovině svého období že rovněž nebyl kritický. A pokud byl, tak si nemyslím, že to bylo upřímné,“ omlouval Veleba naopak údajný Zemanův nedostatek sebekritiky.

Plně ale souhlasí, že by lidé měli mít obecně úctu ke stáří, a to i u prezidenta republiky. Jako naprosto neuvěřitelný připomněl případ, kdy z davu přiletělo na Zemana vajíčko. „Myslím, že to nemá ve světě obdoby, a pokud ano, tak v nějaké banánové republice,“ míní.

To prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček nebyl v reakci příliš sdílný. Na dotaz Blesk.cz, zda obrana prezidenta potěšila, pouze napsal, že Kačer svobodně vyjádřil svůj názor a udělal to kultivovaně a odvážně. „Pokud čtete rozhovor s kultivovanou osobností, čtete její názory, tak právě ty kritické vás nutí k zamyšlení,“ reagoval na umělcova slova.

Milann ( 12. června 2017 11:21 )

Pospíšile radši píchej Moravce a vy-ser se na tu tvou hnusnou politiku.

joudajoudovy ( 12. června 2017 07:29 )

pospisil: student z plzne - chi chi chi odeesak - chi chi chi hrobar obcanskeho zakoniku - chi chi chi uklizec prusvihu na pravech v plzni - chi chi chi spravce majetku medy mladkove - chi chi chi dedic majetku medy mladkove - chi chi chi topak - chi chi chi mrkacek na moravce z ct - chi chi chi bonzak z bruselu - chi chi chi kandidat na prezitenta - chi chi chi globalista a rychlohujer - chi chi chi a to prave to, co obcane nechteji - chi chi chi

barracuda.sro ( 11. června 2017 21:08 )

Posspíšil je KKT. a Ty taky ,ale větší!!

barracuda.sro ( 11. června 2017 20:55 )

A já si říkal co je to zač" Jorka" už vím je to khunda, khundovič , khundovičenko kuní ksicht, zdenekk !!

schelly ( 11. června 2017 19:45 )

Nejsem voličkou prezidenta Zemana, ale jednou byl zvolen, tak to respektuju. Na Pospíšila jsem oprvdu alergická, nevím v současnosti v jaké přestupní fázi k jaké straně je. Byl a snad ještě je v ODS a dle toho se také choval. Vím to z vlastní zkušenosti. Veliký příznivec výtvarného umění, kamkoliv přišel, chtěl vše zadarmo. Tento člověk v životě nic jiného nedělal než politiku a to ještě bídnou. Sám by se asi těžko uživil, kdyby musel pracovat sám za sebe. No jo student plzeńských práv, však celá země ví, co tam studovalo za lidi!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa