Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Zahradil o setkání s Le Penovou: Vede konspirační řeči a fandí protekci

Autor: Zuzana Štíchová - 
24. dubna 2017
18:00

Kandidátka krajní pravice Marine Le Penová a centralista Emmanuel Macron. To jsou finalisté bitvy o francouzské prezidentské křeslo. A přesto, že čeští politici nemohou do volby zasáhnout, málokterý z nich ponechal výsledek prvního kola bez komentáře. Europoslanec Pavel Svoboda (KDU-ČSL) upozornil na spojování sil proti Le Penové, jeho kolega Jan Zahradil (ODS) ale není nadšen ani z Macrona. Se šéfkou Národní fronty navíc sedí v jednom výboru europarlamentu. Jaká podle něj je?

Kompromisními postoji chce v nejbližších 14 dnech kandidátka krajní pravice Marine Le Penová získat na svou stranu více než polovinu Francouzů, kteří přijdou 7. května k urnám. Odstartovala ovšem tvrzením, že její protikandidát Emmanuel Macron neochrání Francouze před hrozbou terorismu.

„Chci se sejít s Francouzi a zaměřit jejich pozornost na důležitá témata, k nimž patří islámský terorismus. Přinejmenším lze říci, že pan Macron je vůči němu slabý. Máme tady někoho, kdo kandiduje v prezidentských volbách a nemá program na ochranu francouzského lidu před islámským terorismem,“ prohlásila Le Penová v pondělí.

Macron ji přitom v prvním kole volby porazil a podle průzkumů má poměrně slušnou šanci své vítězství potvrdit. Pondělní údaje agentury Opinionway souboj vidí na 61:39 procentům pro Macrona. Řada odborníků a komentátorů označuje druhé kolo volby jako boj o postoj Francie k EU – proevropský Macron vs. protievropská Le Penová.

Kritizuje Unii, která ji živí

Protievropská Marine Le Penová zřejmě nezná rčení Koho chleba jíš, toho píseň zpívej. Paradoxně ke svým názorům je totiž členkou jedné z nejvýznamnějších unijních institucí – Evropského parlamentu. Zasedá mimo jiné ve Výboru pro mezinárodní obchod, jehož místopředsedou je český europoslanec Jan Zahradil (ODS).

„Mezi její fanoušky nepatřím. Speciálně právě proto, že znám její názory z Výboru pro mezinárodní obchod. Řekl bych, že v ekonomice má v podstatě názory velmi levicové. Je to takový ten francouzský protekcionismus, vyzdvihování národních šampionů,“ popsal pro Blesk.cz rozporuplné názory šéfky francouzské Národní fronty Zahradil.

Europoslanec Jan Zahradil (ODS) komentoval ve Studiu Blesk například výsledky britského referenda o vystoupení z EU. Europoslanec Jan Zahradil (ODS) komentoval ve Studiu Blesk například výsledky britského referenda o vystoupení z EU. | archiv Blesku

„Je velmi zaměřena proti všem dohodám o volném obchodu a vždy vystupovala takovým trochu konspirativním způsobem, že je vše spiknutí velkých korporací a tak dále. Tenhle slovník se mi moc nelíbí,“ dodal bývalý předseda frakce konzervativců a reformistů, nyní její místopředseda. Vítězství Le Penové v prezidentských volbách by proto podle něj ekonomice nepomohlo.

Do debat se ale s dcerou slavného otce, který ji kvůli politice zavrhl, nepouští. „Ne. Není důvod. Ona vždycky přijde, odříká si to svoje a zase odejde. Že bychom byli v nějaké interakci, to tedy rozhodně nejsme,“ poznamenal důrazně.

Podívejte se na reakce poražených kandidátů z prvního kola – Benoîta Hamona, Françoise Fillona a Jeana-Luca Mélenchona:

Zahradil krotí nadšení z Macrona

Vítězství v prvním kole přáli z českých europoslanců Macronovi například Dita Charanzová (ANO), která ho označila za svěží vítr, nebo Pavel Svoboda (KDU-ČSL), který glosoval spojenectví proti Le Penové.

Euroskeptik Zahradil ale případné vítězství středového kandidáta Emmanuela Macrona nevidí tak růžově. „Pan Macron je velká neznámá. Pro mě je to osoba bez chuti a bez zápachu. Zřejmě na Evropskou unii bude mít velmi konformní názory. To vyvolalo velký jásot v proevropských kruzích. Myslím, že pro Francii to také není úplně dobře, pokud by někdo tohoto střihu se stal prezidentem,“ okomentoval Macrona s tím, že žádného svého favorita ve francouzské prezidentské volbě neměl.

„Koneckonců, je to věc Francouzů. Já to mohu vzít na vědomí a zařídit se podle toho. Pokud budou v budoucnu řídit Evropskou unii lidi, jako jako je pan Macron a v Německu třeba pan Schulz (bývalý předseda EP, protikandidát Angely Merkelové v německých parlamentních volbách – pozn. red.), tak pro mě je to jen další podpůrný argument, proč by Česká republika neměla být součástí tvrdého jádra EU,“ přihřál si Zahradil „vlastní polívčičku“.

ODS totiž na programové konferenci zdůrazňovala, že není například pro přijetí eura, že podporuje výjimku ze společné azylové a migrační politiky EU nebo že se nechce podílet na budování evropské armády.

joudajoudovy ( 25. dubna 2017 07:08 )

po zniceni afriky, asie, blizskeho a stredniho vychodu i jizni ameriky se bankeri strycka sama, jejichz rodinni prislusnici nosili davidovu hvezdu, zameruji na okupaci a zniceni evropy. mimo jine uz i v australii se proti nim bouri. kam se hrabe napoleon ci ada. stale aktualni motto: kdo nejde s nami, jde proti nam a po zasluze bude potrestan. toto dnes plati 1000x vice nez za ivana. zvracene kreatury, k docileni svych cilu, na neprijatelne osoby kydaji zapachajici hnuj, plati si provokatery i demagogy, kterym naslibovaly mista u koryt, aby nastolily pseudodemokratickou totalitni diktaturu. pozor! dnes se jiz u amiku musi dodrzovat ocni kontakt a nikdo se nesmi ptat na puvod, jinak bude potrestan. jaka dalsi narizeni v case budoucim mame ocekavat? den pripusteni ci hodinu na osobni potrebu s normativem delky toaletniho papiru? lidi! to nedopadne dobre....

joudajoudovy ( 25. dubna 2017 06:26 )

ja bych vas nazor poopravil.... makronku plati i ridi amicti bankeri a za jeho poslusnost mu dovoli i starou babu. vzhledem k tomu, ze jim nikdo v loznici nesviti, verejnost ani nevi po kom se uklizi. to vi pouze strycek sam.

jir-ka ( 24. dubna 2017 21:43 )

Zrovna od Zahradila to sedí . Šmejd jeden .

dingous ( 24. dubna 2017 18:50 )

prej Macron svěží vítr...nána co to tvrdí si nevšimla, že Macrona řídí jeho šedesátiletá manželka - bez ní ani ránu, ubožák, jak si poradí s funkcí a stane se samostatným, až mu babka umře???????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa