Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Po rezignaci Zimoly ČSSD uhájí hejtmanskou židli, ANO bude v opozici

Autor: deb - 
13. dubna 2017
16:16

Po rezignaci Jiřího Zimoly (ČSSD) se na začátku týdne zdálo, že vznikne v jižních Čechách pravicová koalice. Jak se zdá, nakonec to ale budou sociální demokraté, kdo vzejde jako vítěz z politické krize. Hnutí ANO skončí v opozičních lavicích společně s občanskými demokraty. V čele kraje má Zimolu nahradit jeho dosavadní náměstkyně Ivana Stránská (ČSSD). V koalici utvořené na novém půdorysu mají být též lidovci, Jihočeši a aliance Pro jižní Čechy, kterou tvoří TOP 09. Dále Starostové a nezávislí (STAN) a Hnutí občané pro Budějovice (HOPB). Tuto informaci potvrdilo redakci Info.cz několik na sobě nezávislých zdrojů. 

„Sociální demokraté a TOP 09 již mají jasno, preferují právě toto upořádání. Čekáme na rozhodnutí KDU-ČSL, podle všeho na to ale také oni kývnou,“ řekl Tomáš Bouzek, předseda jihočeské TOP 09. O svém postupu má vedení KDU-ČSL rozhodnout v pátek. Novou koaliční smlouvu by zástupci zmíněných formací měli podepsat v úterý v 9 hodin ráno.

„Nemohu to ani potvrdit, ani vyvrátit. Jednání pokračují, buďte trpěliví, prosím,“ napsal Jiří Zimola v odpovědi pro Info.cz. Předsedkyně jihočeské buňky hnutí ANO Radka Maxová dodala: „Šušká se o tom“. Jde podle ní především o to, zda převládne touha po změně nebo naopak po zachování zavedených pořádků. „Je odpovědností jednotlivých hnutí a stran, zda se nechají sociální demokracií uplatit počtem míst v radě kraje, anebo zda upřednostní skutečnou změnu. Pokud skutečně půjdou do koalice se sociálními demokraty, i když bez pana Zimoly, je to pořád ta stará známá sociální demokracie, která schválila mimořádné odměny a která tento systém nastavila,“ dodala Maxová.

VIDEO: Co říkala v debatě Blesku minulý rok Radka Maxová

Video  Nejdřív ji utekli kolegové, teď chce být poslankyně Maxová z jihu Čech hejtmanka  - Blesk TV
Video se připravuje ...

„Jsem zvědavý, jak svůj postup před voliči obhájí především lidovci a TOP 09,“ řekl předseda ODS Martin Kuba. Na začátku týdne Maxová ještě věřila, že v jižních Čechách vznikne pravicová koalice, která bude složená z ODS, hnutí ANO, KDU-ČSL a aliance Pro jižní Čechy. „Jednali jsme s lidovci a TOP 09. Z dosavadního jednání cítím shodu nad tím, že středo-pravá koalice není pro žádnou ze stran nebo hnutí problém,“ uvedla tehdy Maxová. Mezitím obrátili lidovci a TOP 09 společně se Starosty a hnutím Občané pro Budějovice.

To byli právě zástupci těchto opozičních stran a hnutí, kteří kritizovali sociální demokracii za situaci v jihočeském zdravotnictví a zároveň podepsali výzvu ke svolání mimořádného zastupitelstva. Nelíbila se jim výše odměn, které vypláceli lidem z představenstva Jihočeských nemocnic. Sociální demokraté jsou ochotni situaci řešit podle Bouzka v nové koalici. „Počítáme se systémovými změnami, které se dotknou nejen personálního obsazování, ale také odměn,“ dodal. Až budoucnost naznačí, do jaké míry bude obrat TOP 09 a lidovců věrohodný i pro voliče.

Nová koalice bude disponovat těsnou většinou 28 hlasů v 55členném zastupitelstvu. Koalice při každém hlasování potřebuje většinu všech zastupitelů, ne většinu přítomných. To bude znamenat, že se nová koalice bude muset spoléhat na pomoc komunistů v případě absence byť jediného koaličního zastupitele. Nejvíce pikantní to bude pro lidovce. „Lidovci a TOP 09 musí vědět, že jdou do koalice, o které lze říct, že bude vládnout s tichou podporou KSČM,“ dodává Maxová.

Jak to bylo v minulosti v předvolebním období?

Pod vedením Jiřího Zimoly loni v květnu tehdejší koalice komunistů a sociálních demokratů v jihočeském zastupitelstvu prosadila a využila své zákonodárné iniciativy, aby kraj poslal návrh novely zákona do parlamentu. Novela počítala se zdaněním finančních náhrad vyplacených církvím. Předcházela tomu bouřlivá debata v zastupitelstvu. Proti byli hlavně zástupci lidovců, ale i občanští demokraté, Jihočeši a TOP 09. Ti zdůrazňovali, že se nejedná o zákonodárnou iniciativu krajského zastupitelstva nýbrž levicové koalice. Označili ji za předvolební tah.

Pokud by nyní vznikla podle Maxové zmiňovaná pravicová namísto středo-levé koalice, tak by se její zástupci na zrušení návrhu pohodlně dohodli. „Počítali jsme s tím, že návrh na zdanění církví zrušíme,“ potvrdil Martin Kuba (ODS). O tom, zda o zrušení návrhu uvažovali lidovci, redakce nemá informace. Nicméně neexistuje důvod si to nemyslet a spolu s aktuálním obratem k sociálním demokratům ale mohou na podobný plán zapomenout. Naopak, pokud v pátek kývnou na vládu s ČSSD, tak budou součástí koalice, jejíž dominantou bude subjekt, který šel do voleb se slibem zdanit církve. Bez nich totiž nic neprosadí v případě absence svých zastupitelů vznikající koalice v krajském zastupitelstvu.

VIDEO: Podívejte se na rezignaci Jiřího Zimoly

Příčinou rozpadu byl spor o krajské nemocnice, hlavně o výši odměn. Před několika dny opoziční strany uvedly, že předseda představenstva krajské organizace Jihočeské nemocnice Martin Bláha ročně bere 7,2 milionu korun. To se nelíbilo hlavně zástupcům ANO. Opozice tvrdí, že kraj prostřednictvím Bláhova platu vyvádí z nemocnic peníze. Zároveň poukazuje i na to, že Bláha nechává stavět na svém pozemku dům pro Zimolu a jeho náměstka Jaromíra Slívu (ČSSD). Slíva i Zimola na své posty v mezičase rezignovali.

eda22 ( 13. dubna 2017 18:33 )

Ha ha ha ha ha, Maxová jde po jakékoliv funkci jako slípka po flusu a zase nic

paralenka ( 13. dubna 2017 18:12 )

Té Maxové jde o křeslo tak viditelně, že to musí trknout i mrtvého! Použije jakýkoliv argument, aby dosáhla svého. Já třeba Babišově straně nevěřím od prvopočátku! Kobliháři, nic víc, podpásovky díky Babišovým penězům a nedůstojné chování hlavně starších, kteří se za kus žvance upíšou komukoliv! Stydím se, když vidím své vrstevníky, jak rvou do tašek celé talíře s občerstvením třeba na akcích pro důchodce, jako by v životě nejedli! Zimola byl dobrá volba proti Sobotkovi, takže ten masakr, který tam připravili ostatní politici, je účelový. Oni nebyli přítomni, když se jednalo o krajská zdravotnická zařízení?! A sami neberou žádné odměny nejlépe v několika představenstvech či radách různých společností? Hovada jsou šmahem všichni, teď si jen dokazují, kdo víc!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa