Pětačtyřicetiletý současný hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola je podruhé ženatý a má tři děti. Původní profesí je pedagog, ale výuce na základní škole se věnoval jen tři roky. Podle svých slov mu ale práce okolo domu nedělají problém, i když není zvlášť zdatný řemeslník.

Jiří Zimola z ČSSD by se znovu stal hejtmanem v jižních Čechách.
Autor: David Malík


„Naposledy jsem na sebe vzal montérky v létě, kdy je okolo domu spoustu práce. Se základními věcmi si umím poradit a je to příjemná forma relaxace. Drobných úprav se ujmu i v průběhu roku,“ řekl Zimola.

Video
Video se připravuje ...

Jihočeští politici měli 30 sekund, aby »uhnali« voliče. Co slíbili? Blesk TV

V průběhu debaty přišla řeč také na tzv. lánský puč, ve kterém byl Zimola jedním z aktérů na schůzce s prezidentem Zemanem. Tehdy se snažil s ostatními kolegy z ČSSD na zámku v Lánech vyjednat možnost „odstranit“ z funkce Bohuslava Sobotku. „Kauza lánského puče není nic jiného než dobrá večeře u pana prezidenta. Předcházel tomu výsledek voleb, který byl v očekávání ČSSD vyšší. Chtěli třicet procent hlasů,“ uvedl na pravou míru Zimola.

Podle něj bylo setkání legitimním jednáním předsednictva ČSSD, jakožto více než třicetičlenného orgánu. Někdejší většina ČSSD vyzvala předsedu strany k reflexi výsledku voleb. „To, že se to mediálně zjednodušilo, že to dostalo přízvisko, je záležitost, se kterou se dodnes vyrovnávám. Za ta léta se mi povedlo přesvědčit mé spolustraníky, že to nemá vliv na práci v jižních Čechách a na práci, kterou zde odvádíme,“ popsal dál Zimola.

Stejně jako Radku Maxovou, i současného hejtmana trápí ubývání zdravotnických sil, a to z řad praktických i dětských lékařů. Pozastavil se i nad stavem komunikací nebo nad péčí o seniory. Čemu ale přiřadil důraz, je bezpečnost v kraji.

Podívejte se na záznam celé debaty:

Video
Video se připravuje ...

Debata Blesku z jihu Čech: 7 kandidátů na hejtmana na jednom místě Blesk TV



„Sledujeme náladu ve společnosti a myslíme si, že je problémem zvýšený strach lidí o bezpečí. Není to jen v souvislosti s migrací a počty běženců, ale je to i v souvislosti se snižováním počtu pracovníků policie a hasičů. Kraj má své zákonodárné iniciativy směrem k vládě. Může zabezpečit dobrovolné hasiče, otevřít obvodní oddělení policie, které v minulosti uzavřeli,“ navrhl řešení Zimola.

Hroch: Hejtman si dělá PR v nemocničních novinách, nebo si to zaplatil?

Vítr z plachet se mu pokusil vzít dotazující protikandidát Pavel Hroch. „V časopise Zdraví, který vydává Jihočeská nemocnice, jste na druhé stránce. Je to PR za veřejné prostředky, nebo placená inzerce?“ položil otázku.

„Jihočeský kraj je zřizovatelem sítě nemocnic, že jsem toho času hejtmanem, s tím nic neuděláte. Jako hejtman odpovídám za bezpečí, zdravotnictví, jsem jeden ze členů zastupitelstva. Pokud budete mít i vy jako hejtman zájem se vyjádřit, bude vám to bez pochyby umožněno. Jsem pyšný na to, že zdravotnictví, na kterém tu společně pracujeme, je jedno z nejlepších v zemi,“ uzavřel Zimola.

Video
Video se připravuje ...

Jihočeští lídři v kvízu: Znají Lipno, Šumavu a historii? Blesk TV



Na voliče v Jihočeském kraji apeloval, aby pozorně zhodnotili program všech stran, protože bude o jejich hlasy stát mnoho kandidátů. „Programy, které budou nabízet, zhodnoťte stejně jako kandidáty samotné. V případě ČSSD jde o tým pracovitých, zodpovědných lidí nejen z řad starostů,“ zakončil českobudějovickou debatu Zimola.
Fotogalerie
31 fotografií