Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Lidl se otevřel stravenkám: Už nebudou jen pro jejich zaměstnance

Autor: ČTK, mah - 
22. března 2017
14:30

Diskont Lidl se dává do obchodu se stravenkami. Ty původně nabídl svým 8000 zaměstnancům, nyní je začne nabízet i ostatním. Stravenky budou zajímavé i pro restaurace, Lidl u svých stravenek totiž účtuje menší provize než ostatní firmy na trhu. Od dubna by se stravenky měly dostat i k 12 000 zaměstnancům Kauflandu.

Stravenky dostává kolem 1,3 milionu Čechů, kteří v nich ročně projedí 15 miliard korun. Největšími poskytovateli stravenek v Česku jsou společnosti Sodexo, Edenred (Accor) a Le Chéque Déjeuner. Podle portálu iDnes.cz si na provizi účtují 5,5 až 6 procent. Lidl žádá provizi pouze 2,5 procenta.

Lidl chce pro svůj produkt Naše stravenka vybudovat co nejširší akceptační síť restaurací, které by tuto stravenku mohly přijímat. „Každé restauraci přitom budeme při proplácení stravenek účtovat poplatek jen 2,5 procenta. Tato částka platí pro všechny provozovatele a všechny způsoby proplácení bez rozdílu,“ řekl generální ředitel Lidl ČR Pavel Stratil.

Cena nejvýhodnější stravenky pro zaměstnance i zaměstnavatele se k letošnímu 1. lednu zvýšila o čtyři koruny na 109 korun. Při této hodnotě stravovacího kuponu si může zaměstnavatel odečíst na daních nejvyšší sumu. Zaměstnanec zároveň dostane nejvyšší hodnotu stravenky s nejnižším doplatkem. Na začátku roku to uvedla poradenská společnost Tax Vision.

Podle zákona může zaměstnavatel uhradit pracovníkovi maximálně 55 procent z ceny jedné stravenky. V ideálním případě si tak zaměstnanec do hodnoty 109 korunové stravenky doplatí 45 procent, tedy zhruba 49 Kč.

O supermarketu Lidl jsme debatovali také v jednom minulých vydání pořadu S prezidentem v Lánech, to když se v letáku objevil černošský model a vzbudil společenský rozruch... Poslechněte si, co Zeman pronesl:

NatasaZ ( 12. dubna 2019 01:04 )

Podle mě je to dobře. U nás už to konečně zavedli a musím říct, že jsem fakt spokojená. Stejně jsem vždycky chodila nakupovat hlavně do Lidlu, tak jsem ráda, že tam ty stravenky alespoň využiju. Kdyby někdo potřeboval, nový Lidl leták si vždycky prohlížím tady: https://www.letakomat.cz/lidl/

joudajoudovy ( 24. března 2017 08:55 )

jadro pudla neni v samotne stravence pro zamestnance, at si ji maji, ale o zpusobu kde stravenka skonci. podnikatel ma povinnost prijatou stravenku orazit (znehodnotit), aby se dale nedala pouzit a vratit ji vydavateli, ktery ucini vratku v penezich a o nejake procento castku krati. v minulosti se stravenky razitkovaly hned na pokladne marketu, pred zraky zakaznika. praxe: - podnikatel stravenku neorazi a dal ji pouzije na nakup zbozi do sve prodejny, navari jidlo v restauraci ci obcerstveni a tez si vypomuze v domacim rozpoctu. timto zpusem se podporuje cernota, unik dani a podnikatel neni kracen na zisku. zaverem, neni treba se zminovat, kdo nejvice krici proti EET, neb vedi proc.... skoda, ze si zamestnanec ze svych dani nemuze neco odklonit a k vyplate si prilepsit?

AliceNovakova3 ( 23. března 2017 08:05 )

no samozřejmě přijde o peníze, ty mu náklady nevrátí, pouze z té sumy neplatí daně

panda82 ( 22. března 2017 18:30 )

Provie za stravenky si dá do nákladů, takže hosspodský o nic nepřijde, ale když zaměstnanci se navýší mzda, myslíte, že si zajde na oběd do restaurace, pochybuji ,

AliceNovakova3 ( 22. března 2017 15:30 )

Pokud firma poskytne zaměstnanci auto k vlastnímu použití, není to zadarmo, to si buďte jistý. Ale proč vlastně nepracujete také u firmy, která nechává zaměstnancům auta? Nemusel byste jen tiše závidět. Zrovna tak se stravenkami.

Zobrazit celou diskusi