Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Lidl rozjel EET a zastavil se: Zákazníci stáli kvůli pokladnám hodinové fronty

Autor: deb - 
28. února 2017
18:45

Dlouhé fronty u pokladen se v pondělí tvořily v obchodním řetězci Lidl. Příčinou bylo zavedení elektronické evidence tržeb a s tím spojené „ladění“ pokladen. Nefungovaly platební terminály na karty a lidé museli čekat mnohdy i hodinu ve frontě. Informoval o tom iDnes.cz.

„Šílené fronty od začátku až na konec prodejny od každé pokladny. Strávila jsem tam snad hodinu, a to jsem musela ještě volat rodičům, aby přišli s penězi,“ stěžuje si zákaznice Eva na facebookovém profilu. „V libereckém Lidlu včera nebrali karty, zřejmě kvůli zavedení EET. Dlouho jsem nezažil, že by jelo všech pět kas najednou,“ říká návštěvník Jan. Podobných zkušeností jsou na sociálních sítích desítky.

V průběhu pondělního odpoledne a večera se v řetězci Lidl tvořily dlouhé fronty u pokladen. Důvodem bylo čekání na speciální účtenky s FIK kódem, který je spojen s EET. „Měli jsme chybu v nastavení našeho pokladního systému a tím došlo ke zpomalení pokladen. Během večera byla závada odstraněna a od rána vše funguje v pořádku,“ uvedla Zuzana Holá, mluvčí diskontního řetězce Lidl. „Jednalo se o chybu v nastavení síťové komunikace v našem systému, kterou nelze přičítat EET,“ dodala Holá.

Lidl spustil EET už koncem minulého týdne ve většině svých prodejen. Zbytek jich najel na evidenci včera. Rychlost odezvy ze strany finanční správy byla včera podle serveru HLídačEET.cz maximálně třetinu sekundy. Účtenky se zde z prodejen elektronicky posílají a přichází FIK kód.

Ani řetězec Albert neminuly potíže při zapojení EET minulý týden. „První zkušenosti z již připojených obchodů ukazují, že odezva systému ministerstva financí může trvat zejména v nákupní špičce déle,“ řekl Jiří Mareček, mluvčí společnosti Ahold.

Od středy 1. března odstartuje naostro evidence tržeb ve všech maloobchodních prodejnách. Nyní účtenky do systému posílá 88 tisíc firem. Celkem 155 tisíc podnikatelů má přihlašovací údaje do systému. Finanční správa zmírnila odhad, kolik obchodníků se v druhé vlně do EET systému zapojí. „Deklarovaná horní hranice 200 až 250 tisíc subjektů, které by teoreticky mohly být v rámci 2. vlny povinny evidovat, zahrnovala také bez elektronické evidence tržeb obtížně kvalifikovatelný soubor podnikatelů, kteří evidovat nemusí, případně začnou až později,“ uvedla Petra Petlachová, mluvčí.

Pamatuje na „aféru“ se snědým modelem v letáku Lidlu? Podívejte se, jak na ni reagovali zákazníci:

adorator ( 1. března 2017 10:48 )

a od kdy? EET systém má z evropských zemí pouze Chorvatsko, Slovinsko, Slovensko a omezeně Maďarsko. Ostatní používají registrační pokladny. Neplést! Loni zavedlo EET Rakousko a zjistilo, že na daních to nepřineslo nic navíc, spíše naopak, stejně jako chorvatsko. Bureš všude vykřikuje jak to do kasy přinese 18mld. a za tím si stojí. Možná tak do jeho kasy. Jediné co to této zemi přineslo je to, že to rozeštvalo lidi. Ti se mezi sebou hádají, obviňují se kdo je větší zloděj a nahoře si zatím vesele mastí kapsy. A ze všech nejvíc pan Bureš.

jana999 ( 1. března 2017 09:47 )

německo už ho má dávno

kvik.kvak. ( 1. března 2017 08:21 )

Každej zloděj řve.

mckartny ( 28. února 2017 21:39 )

 Jestli někdo stoji v Lídl hodinu frontu toho vyfoťte to bude dobrý prezident

boxer ( 28. února 2017 21:34 )

SORRY JAKO Do Lidlu bych nešel ani kdyby ho vlastnil STB Bureš Babiš!!

Zobrazit celou diskusi