Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Pokouření u sklenky a žádná evidence tržeb: V Česku „frčí“ klubové pivnice

Autor: pet - 
28. února 2017
11:01

EET je zde tabu a nový zákon proti kouření, platný od května, také. S pivem na stole a cigaretou v puse si můžete zahrát třeba šipky, šachy nebo debatovat o Karlu IV. Mluvíme o tzv. klubových pivnicích, kterých je po Česku na desítky. Třeba Klub labužnických pohodářů má už víc jak 7 000 členů, kteří se sdružují po 62 klubovnách v celém Česku. Informoval o tom na svém webu Český rozhlas.

Jak se vyhnout elektronické evidenci tržeb (EET) nebo zákonu o zákazu kouření, ví Dagmar Krylová z Vrbky v Posázaví, která založila Klub labužnických pohodářů před 11 lety. „Dříve se k nám ročně přidávalo kolem pěti nových spolků. Předloni to bylo asi 12 spolků, letos to jsou už desítky,“ řekla předsedkyně Klubu Krylová Českému rozhlasu.

Celý proces je ale náročnější, než jen přejmenovat hospodu na klubovnu. Proto se na Krylovou obracejí hospodští z okolních vesnic i měst s prosbou o radu. Ta jim pomáhá s vyřízením zápisu spolku u rejstříkových soudů nebo se stanovami. „Stejnou“ klubovnu labužnických pohodářů pak najdete třeba v Sušici, Třebíči, Ostravě. Vyškově, Chomutově v Rejčkově nebo v Horním Bradlu.

Hlavním důvodem, proč se na Krylovou hospody obracejí, je zavedení EET. Příkladem může být sousední vesnice, kde žije trvale okolo 64 lidí. „Chtěli tam mít hospodu oficiálně, ale neudrželi to. Takže se z toho stala klubovna a členy jsou všichni z vesnice,“ řekla Krylová.

Karel IV., kola i tanečníci

Aby klubovna byla klubovnou, musí mít její členové nějaký společný zájem. Ten může být naprosto běžný. Stačí i klasická hospodská zábava, jako jsou šipky nebo kulečník. Ti, kteří mají vytříbenější vkus, zakládají pak spolky šachistů, tanečníků, turistů, kolařů nebo i ochotníků. Najdou se i tací, kteří mají zájem o historické spolky, kde se debatuje třeba o Karlu IV. „Dobré je také dělat něco pro vesnici, pořádat soutěže pro děti,“ dodává předsedkyně Klubu labužnických pohodářů.

Aby měla debata spád, hned vedle se čepuje pivo a nechybí ani občerstvení. „To se často donese z domu,“ řekla Krylová. Lidé dělají chlebíčky nebo třeba zákusky. Co si lidé do klubovny nakoupí, to si také sní. „Koupíme si třeba prase, opečeme si ho a u toho vypijeme třeba sud piva,“ dodává na vysvětlenou Krylová.

Aby se stal někdo členem klubu, musí se uvázat k dodržování klubových stanov. Některé kluby požadují třeba i členský příspěvek, který měsíčně činí třeba 20 korun.

I když zájmové kluby nebo různé spolky nespadají do EET, stále jsou ovšem pod drobnohledem finanční správy. Ta je posuzuje individuálně. Pokud se podle mluvčí Petry Petlachové prokáže, že spolky slouží k jiné činnosti než k té s „nepodnikatelským záměrem“, tak s nimi bude pak také tak naloženo.

První vlna EET na hoteliéry a restauratéry dopadla v loňském prosinci, další přijde už 1. března. Nově bude evidovat tržby dalších 250 tisíc obchodníků. Autentizační údaje si podle finanční správy vyzvedlo zatím jen okolo 110 tisíc. Zbytek se připojí do systému postupně anebo vůbec ne. Jedná se hlavně o sezonní obchodníky.

bobou ( 1. března 2017 08:02 )

Máte pravdu ne všichni živnostníci a podnikatelé jsou zloději a šidí. Setkal jsem se i s velice slušnými, korektními a velmi pracovitými lidmi. Na druhou stranu je velkou pravdou, že to vesměs byli ti, kteří se vypracovali vlastní pílí a ne, že od začátku chtěli rychle zbohatnout, kradli a šidili jak straky, nebo zdědili majetky po předcích. Takže tímto se velice omlouvám všem slušným a poctivým živnostníkům a podnikatelům za to, že jsem je nechtěně hodil všechny do jednoho pytle.

kukuku ( 28. února 2017 16:13 )

To vůbec není o volbách (jestli je před/po). Problém je v tom, že pražská média si melou pořád, co je napadne, ať je výsledek voleb jakýkoliv. ČT24 - to je štvavá mašinerie jedoucí pořád ještě jakoby pod taktovkou nebožtíka Havla a jeho soukmenovců.

anna1234 ( 28. února 2017 15:21 )

.. chápeš špatně, ostatně jako vždycky. Jenom jsem ti chtěla ukázat, komu tleskáš.

anna1234 ( 28. února 2017 14:55 )

.. pokud jsi podnikal, bylo by aspoň slušností vůči ostatním živnostníkům a podnikatelům napsat, že někteří!!! se naučili šidit a ne ze všech udělat zloděje, tak jako se to bohužel vědomě děje.

anna1234 ( 28. února 2017 14:48 )

http://protiproud.parlamentnilisty.cz/politika/1025-andrej-babis-ziskal-sve-pohadkove-bohatstvi-za-p odezrelych-okolnosti-kdo-stal-za-vrazdou-jana-duckeho-v-ci-prospech-falsovane-smlouvy-a-vytunelovany -petrimex.htm Ty tleskáš tomu, že bude Babiš premiérem a mně je smutno z toho jaký člověk bude ovládat náš stát.

Zobrazit celou diskusi