Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Hermanův mág z Twitteru: „Za právo černochů být na letácích bojoval už King.“

Autor: Jaroslav Šimáček - 
22. ledna 2017
18:37

Petr Kukal je zaměstnancem ministerstva kultury, které vede Daniel Herman (KDU-ČSL). Vedle toho je však i básníkem, spisovatelem a mužem, který se v resortu stará o účet na Twitteru. Svými glosami, kterými reaguje i na aktuální dění, jako byla třeba nedávno kauza Lidl, rapidně zvýšil počet lidí, kteří účet ministerstva sledují. Rozhovor pro Blesk.cz vznikl formou, která mu je blízká. V max. 140 znacích na odpověď, což je i omezení pro Twitter.

„15.1.1929 se narodil M. L. King, bojovník proti rasové diskriminaci a za práva Afroameričanů, mj. sedět v autobuse, volit a být na letácích,“ napsal nedávno Petr Kukal na twitterovém účtu ministerstva kultury. Vtipnou formou tak reagoval na kauzu černošského modela, který se objevil v letáku Lidlu a způsobilo to pozdvižení na sociálních sítích i několik reakcí mezi politiky.

Vtipných či úsměvných glos má Kukal na svědomí více. I díky tomu vzrostl počet lidí, kteří účet Hermanova resortu sledují, na 10 600. Objevuje se na něm i běžná agenda, řada průpovídek udělala však z účtu jeden z nejoblíbenějších mezi státními institucemi. 

„Svůj úplně první tweet si už nepamatuju, ale rozruch kolem našeho účtu začal s tím o Hemingwayovi a sekvojích,“ uvedl pro Blesk.cz básník, spisovatel a zaměstnanec tiskového střediska ministerstva Petr Kukal.

Připomněl tak tweet z 21. července 2015 „Kdyby lidi byli sekvoje, dožil by se dnes E. Hemingway 116 let. A kdyby se 7 let po získání Nobelovy ceny za literaturu (1954) nezastřelil.“

Rozhovor s ním probíhal netradiční formou. Odpovědi byly omezené na maximálně 140 znaků. Což je i stanovený limit Twitterem. Kukal by jej neměnil. „Čím míň, tím líp. Velkým problém dneška je mnohomluvnost, užvaněnost. Tím spíš je třeba hájit prostor výrazové střídmosti,“ podotýká.

Na účtu ministerstva přitom kromě aktuálních událostí připomíná i řadu dalších výročí - některá pozapomenutá, jiná spíše kuriozní. Jako když vzpomenul čihošťský zázrak, který stál život faráře Toufara či konec světa, ke kterému nedošlo.

Autor vtípků ministerstva: I politici umí své okolí rozesmát 

Od kdy se staráte o Twitter ministerstva kultury? Jak jste se k tomu dostal?

Petr Kukal: Od června 2015. Sociální sítě spravuje tiskový odbor, ve kterém pracuji. Kolegyně, co vedla Twitter, právě odcházela, tak jsem ho převzal.

Jakým tweetem to vše začalo?

Svůj úplně první tweet si už nepamatuju, ale rozruch kolem našeho účtu začal s tím o Hemingwayovi a sekvojích. Lze ho snadno dohledat.

Jste básníkem, spisovatelem. Co jste však dělal před prací pro ministerstvo kultury?

Šestnáct jiných zaměstnání. Učitele, redaktora, výzkumného pracovníka a tak. Naposledy odborného konzultanta v pedagogickém nakladatelství.

Jak na učení vzpomínáte?

Rád. Byla to milá práce. Učit děti bylo dojímavé a učit ženy ve večerním studiu pro učitelky mateřských škol bylo v každém ohledu půvabné.

Kam na své neotřelé vtipy a glosy chodíte? Kde berete inspiraci?

Je fajn, že se vám tak jeví, díky. Přikládám to zkušenosti práce s jazykem. Přece jen jsem zvyklý psát. Zvlášť u poezie musíte být úsporný.

Co Vám tato práce přináší? Je pro vás zábavná?

Je. A přináší mi radost. Myslím, že nejdřív musí bavit mě, aby pak bavila čtenáře. Kdyby mě to otravovalo, bylo by to na textech jistě znát.

Na jaký tweet jste „nejpyšnější“? Máte nějaký, který považujete za zdařilejší než ostatní?

Těžko bych v těch několika stech vybral jeden. Mám rád ty, které obsahují jazykovou hru a předpokládají u čtenáře nějakou nutnou znalost.

Co říkáte na velký nárůst followerů oficiálního účtu ministerstva kultury?

Mám z něj radost. Čím víc lidí sleduje náš účet, tím větší je povědomí o činnosti ministerstva. Lidé tu pak sledují i oficiální zprávy.

Sleduje vaše počínání i pan ministr Daniel Herman? Konzultujete některé tweety?

Myslím, že pokud jej sleduje, pak jen velmi výběrově. Tweety nekonzultujeme, program pana ministra vylučuje, aby se věnoval provozním věcem.

Co říkáte na twitterové aktivity Jiřího Ovčáčka, který sleduje nejen, co se děje na Hradě, ale vyjadřuje i řadu kontroverzních názorů?

V roli pracovníka tiskového odboru ministerstva kultury na něj nemám názor – a tento rozhovor vedu jako pracovník tiskového odboru.

A jak byste reagoval coby básník a spisovatel?

Určitě osobněji.

Jak vnímáte termín „pražská kavárna“?

Coby promovaný bohemista jej shledávám v pořádku. Shodný anteponovaný přívlastek. Hodně kolísá užití velkého/malého písmene na začátku.

Vtipkuje se v české politice dostatečně? Mají z vašeho pohledu politici smysl pro humor?

O to bych neměl strach, politici rozhodně umějí své okolí rozesmát.

Jste pro ponechání 140 znaků na Twitteru či pro jejich navýšení?

Určitě ponechání! Čím míň, tím líp. Velkým problém dneška je mnohomluvnost, užvaněnost. Tím spíš je třeba hájit prostor výrazové střídmosti.

st.rec ( 23. ledna 2017 15:57 )

Nemám nic proti černochům v letácích á-la móda a ještě v průsermarketech...Ať si černoch propaguje módu pro černochy třeba do pouště nebo někam do bushe ale ne do střední Evropy.DĚKUJI.

krupan10 ( 23. ledna 2017 07:03 )

celá banda KDU ČSL je strana klerofašistů a lhářů

e.44 ( 23. ledna 2017 02:27 )

Ať si klidně je černoch na letácích v zemi kde je alespoň nějaká černošská klientela. Tam to má opodstatnění. U nás černoši nejsou ani v řádu jednoho procenta, dokonce ne ani v řádu jednoho promile ...... tak proč by u nás měl být na letáku černoch, navíc v reklamě na oblečení, které vypadá jinak na bělochovi, jinak na černochovi a jinak třeba na Asiatovi, což ví každý i průměrně inteligentní odborník na reklamu? Ono tedy nejen že to nemá opodstatnění aby u nás byl v reklamě černoch, ono to snižuje dokonce prodejnost oblečení i bez přihlédnutí k rasové problematice. Tudíž černoch na letácích Lidlu měl jediný účel - provokaci, rýpnutí do xenofobů, rozpoutání skandálu k zviditelnění Lidlu, který kritiku tohoto rázu na FB okamžitě mazal, čímž potvrdil její pravdivost, jelikož jinak tam nějaký panák z Lidlu + pár Lidlem placených trollů až dementně přehnaně sluníčkářsky odpovídali na skutečně xenofobní až hnusné a odporné komentáře, které tam klidně nechali.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa