Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sex, násilí, strach i věk. Jak budou vypadat nové značky na obrazovce?

Autor: Jaroslav Šimáček - 
20. září 2016
05:00

České televize se mají změnit na katalog nejrůznějších symbolů. Vláda má ve středu na programu návrh ministerstva kultury, ve kterém usiluje o to, aby byla televizní obrazovka plná piktogramů. Obrazové symboly mají na první pohled ukázat, pro jak staré děti je pořad nevhodný či zda obsahuje násilí, sex či třeba diskriminaci. Jak Blesk.cz zjistil, konkrétní podoba piktogramů ještě daná není. Úplnou novinkou ale nejsou, mají je třeba na Slovensku či v Nizozemsku. A právě v zahraničí se chtějí inspirovat i Češi.

Jak velké děti by měly koukat třeba na takovou Kobru 11? Nebo na Ordinaci a Prostřeno? Novela zákona o rozhlasovém a televizním vysílání má televizní pořady napříč stanicemi označkovat z hlediska nevhodnosti pro děti do 7 let a dále do 12, 15 a 18 let. Piktogramy na televizní obrazovce mají rodiče včas varovat, pro jak staré dítě je pořad teprve vhodný. A co budou následující scény obsahovat.

„Z hlediska charakteru obsahu se pořady v televizním vysílání označují piktogramy pro obsahové kategorie a) násilí, b) strach, c) sex, d) diskriminace, e) užívání návykových látek, včetně alkoholu a tabáku, a f) vulgární vyjadřování,“ uvádí novela. 

Cíl: Poskytnout rodičům informaci o pořadu

Zatímco jednotlivé české televize se už o snaží o označení nevhodného vysílání například hvězdičkou, nový systém zachází podstatně dál. A zaměřuje se na jednotlivé „škodlivosti“. Třeba takový populární seriál o sériovém vrahovi Dexter by si vysloužil hned několik piktogramů, bezmála všechny.

„Účelem systému označování televizních pořadů a upoutávek z hlediska jejich nevhodnosti pro nezletilé i z hlediska jejich závadného obsahu je poskytnutí informace o tom, do kolika let je pořad pro nezletilé nevhodný a jaké typy nevhodného obsahu konkrétní pořad obsahuje,“ sdělila Blesk.cz Simona Cigánková, mluvčí ministerstva kultury.

Systém přitom už v Evropské unii funguje. Zatím však nikoli jednotně, i když eurokomisařka pro výchovu a vzdělávání Viviane Redingová by si přála klasifikaci obsahu ideálně všech médií – nejen televize, ale i internetu či počítačových her.

Myšlenka jednotných piktogramů v celé EU přitom není zcela nová, zazněla ostatně i v Česku. A to v roce 2009 během českého předsednictví Unii, kdy v Praze probíhala konference Evropa přátelská dětem. Už tehdy politici přemítali o tom, zda by piktogramy neměly být pro všechny jednotné.

Chodidla jako symbol sexu, pavouk na znamení strachu

Příkladem tohoto systému z praxe je nizozemský Kijkwijzer (kdy „kijk“ znamená dívat se, „wijzer“ pak rádce). I on pracuje s pojmy jako násilí, sex, strach, diskriminace, drogy a alkohol, hrubé výrazy, pro které má černobílé jednotlivé piktogramy.

Strach znázorňuje pavouk, sex dva páry chodidel naproti sobě, drogy či alkohol jsou snadno rozeznatelné podle injekční stříkačky. Nejsou na obrazovce neustále, objevují se na začátku a v určitých intervalech.

Ve vysílání piktogramy zůstávají v případě televizí na Slovensku či v Maďarsku – tam označují především věkovou kategorii, pro kterou je pořad nevhodný. Symboly vhodnosti vysílaných pořadů znají i ve Skandinávii. Podoba takových značení je obvykle stejná – kroužky s věkovou hranicí.

3011241:full:true:true

Jak by měl vypadat piktogram pro sex či násilí podle českého ministerstva kultury, to zatím není jasné. „Konkrétní podoba obrazových symbolů a piktogramů není tímto návrhem novely stanovena, tímto úkolem dle předložené novely bude pověřena Rada pro rozhlasové a televizní vysílání,“ zmínila pro Blesk.cz mluvčí ministerstva kultury Cigánková. 

Klasifikací pořadů se přitom nebudou zabývat ministerští úředníci. I když představa, že by koukali na filmy, seriály a nejrůznější typy „pokleslých“ pořadů, aby rozhodli, pro koho jsou vhodné a co obsahují, je svérázná. A možná takový poslanec Martin Komárek z ANO by jim s gustem rád poasistoval.

„Stanovení kritérií pro klasifikaci pořadů se přitom ponechává na samotných provozovatelích vysílání,“ uvedla mluvčí ministerstva. Provozovatelé by však v případě, že návrh projde schvalovacím procesem, dostali piktogramy jednotné. Aby si na ně český divák zvykl.

Piktogramy musí být jednotné. Kdo o nich rozhodne?

„Za účelem zajištění smyslu labellingu televizních pořadů je nezbytné závazným způsobem stanovit grafickou podobu, rozměry, barevnost a polohu umístění na televizní obrazovce obrazových symbolů pro věkové hranice i piktogramů pro závadný obsah,“ vysvětlila Cigánková. 

„Jen tak lze totiž dosáhnout toho, aby na televizní obrazovce divák vídal vždy stejné grafické ztvárnění obrazových symbolů a piktogramů, a vyloučit, aby si každý provozovatel televizního vysílání označoval pořady ve svém programu odlišnými symboly a piktogramy,“ dodala mluvčí. 

Má ministerstvo kultury alespoň přibližnou představu, jak by mohly piktogramy vypadat či zda se bude řídit nějakým konkrétním vzorem? Na tento dotaz mluvčí upozornila, že ministerstvo nemůže předjímat, jak budou konkrétní symboly vypadat.

„Obecně se v návrhu vymezuje, že grafickou podobu, rozměry, barevnost a polohu umístění na obrazovce je třeba definovat vyhláškou. Předpokládáme proto, že podoba obrazových symbolů a piktogramů vzejde teprve z diskuse a návrhů v rámci přípravy návrhu vyhlášky Radou pro rozhlasové a televizní vysílání,“ připojila mluvčí resortu, kterému šéfuje Daniel Herman (KDU-ČSL).

Sobotkova vláda se přitom novelou zákona o rozhlasovém a televizním vysílání chystá zabývat už na svém středečním zasedání. Novinka by pak putovala do Sněmovny, Senátu a případně na stůl prezidenta Zemana.

„Pro klasifikaci a označování se navrhuje odložená účinnost o půl roku – tak, aby regulační orgán měl možnost formou závazného předpisu – vyhlášky – toto stanovit a provozovatelé vysílání se na to připravit,“ dodal pro Blesk.cz ministr kultury Herman.

ivoadler ( 20. září 2016 09:53 )

Ještě jeden piktogram bych přidal: pozor, tento program je blbý.

diskutujici ( 20. září 2016 08:38 )

 Takze k tem rotujicim napisum, vyskakujicich reklam a upozorneni na dalsi programy zas*rou obrazovku jeste dalsim hnojem?

pavel215_klafunda ( 20. září 2016 07:18 )

To už těm debilům "nahoře" asi nedošlo.

deep_ass_flsting ( 20. září 2016 07:18 )

V televizi stejně není na co koukat, tak ať obrazovku klidně zaserou piktogramy, možná budou hezčí než ty slátaniny, co pořád dokola vysílají.

Syda ( 20. září 2016 06:49 )

V době internetu poněkud zbytečné a pro děti možná víc lákavé, vždyť co je nějakým zakázané je nejlákavější, protože všichni chtějí vědět proč je to zakázané. No dotaz je vám 18+ na PC taky kliknou, že ano.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa