Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čeká školáky kurz přežití? Ve Sněmovně zase ožívá debata o civilní obraně

Budou se děti ve školách učit i boj o život?
Budou se děti ve školách učit i boj o život?  (Autor: ČTK)
Autor: bru/ČTK - 
20. září 2016
14:20

Sněmovna znovu ožila myšlenkou zavedení výuky civilní obrany ve školách. Na dnešní tiskové konferenci s ní tentokrát přišli vládní lidovci, kteří chtějí vznik takového předmětu prosazovat. Za bývalého socialistického režimu byla součástí osnov branná výchova.

„My se domníváme, že je třeba prosadit do škol efektivní výuku civilní obrany. Nechci tady mluvit o branné výchově, aby to neprovokovalo něco nesprávného,“ řekl předseda poslanců KDU-ČSL Jiří Mihola. Předmět by podle něho zahrnoval například kurzy přežití a první pomoci a instruktáže, jak by se lidé měli chovat v bezpečnostně vypjatých situacích.

Mihola podotkl, že učebnice už existuje, sepsal ji kolektiv autorů z brněnské pedagogické fakulty. Debata o novém předmětu by se mohla podle něj uskutečnit na středečním jednání sněmovního školského výboru, který má na programu školskou novelu o změně financování obecních a krajských škol.

Se záměrem zavést do škol předmět obdobný někdejší branné výchově vystoupil už před několika měsíci poslanec ANO Bohuslav Chalupa. Soudí mimo jiné, že lidé by měli být lépe připraveni na krizové situace. Nejde jen o válečné situace, ale taky třeba o živelné pohromy, havárie průmyslových zařízení, epidemie a kybernetické hrozby.

Lena2006 ( 20. září 2016 15:38 )

Určitě by takový předmět nebyl na škodu a zařadit tam i první pomoc. Jak se chovat při dopravní nehodě, tonutí, úrazu el. proudem atd. Také upozorňovat již od mala na různá nebezpečí jako odstavené vagony a možnost výboje, petardy .... Bylo by to smysluplné učivo a klidně zařídit i nějaké odborníky na přednášku do školy s promítáním, příp. nějakou exkurzi. Za mě většinou neoblíbená branná výchova, dnes by se děti už nemusely biflovat státní činitele jako my. Za mého dětství to bylo 1x se změnou prezidenta a členové vlády se měnili v případě úmrtí. Dnes by se chudáci školáci téměř nic jiného neučili ... A takové bojové cvičení taky nemělo chybu - maska, pláštěnka, holiny a pytlíky na ruce i nohy a tý srandy u toho

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa