Detailní srovnání cen za vysokoškolský život v šesti velkých městech České republiky přinesl průzkum Vysoké školy ekonomické (VŠE). Proč některým studentům pomohl dostudovat noční život a jiní šli o dům dál? 

„Jak na studentský život vzpomínám, cítím se nostalgicky. Život na liberecké koleji v Harcově byl krásný a opravdu naplno užitý. Teď už bych si ho neuměla představit,“ zavzpomínala pro Blesk.cz bývalá studentka Kristýna, která dostudovala loni na Technické univerzitě v Liberci.

Studentka z Liberce: Náklady 7 tisíc za měsíc

Právě Liberec účtuje studentům za dopravu nejvíc v republice, a to 290 korun za měsíc. Studenti ale mají v kolejním kampusu vše pohromadě, takže do centra moc jezdit nemusí. Na Harcově jsou obchody, restaurace, ale také bary na jednom místě.

Náklady Kristýnu vyšly na sedm tisíc za měsíc, ale přiznala, že to bylo díky bohatému společenskému životu, který je díky stejně naladěným studentům prý „výživný“. Rychlé občerstvení se v případě pizzy pohybovalo okolo stovky za pizzu. Za ubytování si Harcov účtuje jednotnou cenu bez ohledu na počet lůžek, cca 2610 korun měsíčně.

Nejlevnější ubytování dohromady se stravováním a jízdným má Plzeň. Tam sídlí Západočeská univerzita, jejíž kampus je podle jiné studentky semknutý podobně jako v Liberci. VŠE ve zprávě uvedla, že cena za plzeňské koleje je až o sedm set korun nižší než v Praze a Brně. V obou městech studenti měsíčně dávají asi 2850 korun.

Slušné výdělky v Praze vs. menší náklady v Brně

Za ubytování, stravu a jízdné dají v Praze studenti podle průzkumu 5660 korun a v Brně 5635. Zásadní rozdíl je ve výdělcích z brigád. Například studenti Univerzity Karlovy si mohou přijít s dvěma odpracovanými dny v týdnu na 1728 korun měsíčně. V Brně jsou výdělky v průměru o tři sta korun nižší. Záleží ale také, jestli student bydlí na koleji a stravuje se nejčastěji v menze.

„Na hlavní pracovní poměr jsem šel čtvrtým rokem na škole, když jsem prodlužoval bakalářské studium. Zjistil jsem, že můžu dělat práci bez titulu spolu s lidmi, kteří titul mají, a není v tom rozdíl. Vydělávám i víc než kolegové s titulem. Škola mě moc nepřesvědčila,“ říká někdejší student brněnské VUT Petr. Ten navíc bydlel v bytě asi za tři a půl tisíce a rodiče mu v průběhu studia přispívané částky snižovali. Před nástupem do práce musel častokrát „utáhnout opasek“ a na zábavu mu tolik nezbývalo.

Podle studenta Michala nebylo v Brně o co stát. I když na koleji platil asi dva tisíce, a v Praze dává víc, studentský život ho zabavil hlavně v Praze. Brno je podle něj malé město. Je v něm sice srovnatelně studentů s Prahou, všichni ale na víkend odjíždějí.

Podívejte se na infografiku nákladů na studentský život v ČR:

Výdaje studentů za měsíc v jednotlivých městech
Autor: Blesk

Nejméně času na přivýdělky mají budoucí lékaři

Masarykova univerzita má přívětivější studentský systém, který dovoluje studium uspořádat tak, aby se lidé zdrželi ve škole mnohdy tři dny v kuse. Zmiňuje to Markéta, která v Brně byla rok. Karlova Univerzita mnohdy nedovoluje na některých fakultách organizovat svůj rozvrh i kvůli menšímu počtu studentů. To uznal i Michal, který se nakonec z Brna dostal do Prahy na sociologii.

„Karlovka je víc kontaktní, dokonce si někdo po třech letech pamatuje moje jméno, z profesorů v Brně se ti to nejspíš nestane, když je na hodině někdy i 500 lidí,“ dodal Michal s tím, že samozřejmě záleží na oboru studia. V souhrnu VŠE se uvádí, že bez ohledu na lokalitu mají většinou studenti lékařských oborů méně času na přivýdělky, protože je jejich studium časově náročné. Kapacity zdravotnických, ale i technických oborů navíc pojímají na stovky studentů, což platí napříč republikou.

Druhým nejlevnějším městem je pro studenty Ostrava. Kampus Báňské univerzity je podle studenta informatiky Honzy dostupnější než ten brněnský, ale školu změnil hlavně kvůli zaměření. Studentka africké kultury, kterou lze studovat pod Karlovou Univerzitou v Hradci Králové, si ale brněnskou univerzitu nemůže vynachválit. „V Brně to bylo milejší. Studijní systém byl naprosto skvělý, kde bylo všechno na jednom místě. V Hradci je to byrokracie odpovídající mému studijnímu oboru – Afrika. I když s učiteli je lepší interakce,“ uzavřela Katka.

Fotogalerie
10 fotografií