Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Více tolerance, méně promiskuity: Generace Y brzy ovládne Česko

Generace Y se blízce sžila s počítači i mobily (ilustrační foto).
Generace Y se blízce sžila s počítači i mobily (ilustrační foto).  (Autor: Shutterstock.com)
Autor: ula - 
18. dubna 2016
05:25

Říká se jim generace Y a jejich datum narození se obvykle udává mezi lety 1977 až 1994, i když podle odborníků je nelze vymezit jednoznačně. Jisté je, že za pár let ovlivní českou ekonomiku a budou mít největší zastoupení na trhu práce. Česká televize a Český rozhlas rozjíždí mezinárodní projekt Generation What?, který má zmapovat právě tuto generaci.

Generace Y se podle Martina Buchtíka, analytika a experta na výzkumy veřejného mínění ze Sociologického ústavu AV ČR, vyznačuje společnými důležitými rysy: Je to generace, která prošla vzdělávacím systémem v demokracii, po roce 1989 a která od útlého mládí vyrůstala s moderními technologiemi.

„Zároveň vyrůstala v době geopolitického smíru a vlivu, což je v evropském kontextu nestandardní situace,“ řekl pro Blesk.cz Buchtík a dodal: „Povahově nemají jedinci v této skupině společného skoro nic, ve srovnání s dalšími generacemi.“

Jejich životní styl je dán nejenom možností si vybírat, ale nutností si volit. V tomto ohledu to mají podle sociologa náročnější než jejich rodiče, protože každý se cítí jako individualita a musí si vytvářet vlastní osobnost. „V minulosti byla identita svázána se sociálním statusem, statusem rodičů, jako byly např. marxistické třídy. Teď je všechno jinak a je to náročnější,“ popisuje Buchtík. 

Tolerantnější a liberálnější generace

Chování lidí mezi 18 a 34 lety má zmapovat právě multimediální projekt Generation What?. Anonymní dotazník o 148 otázkách týkajících se názorů na politiku, korupci, vztah k vlasti,  náboženství, rodinu, intimitu, volný čas, přátele apod. je umístěn na webových stránkách spolu s analýzami již existujících dat, tematickými medailonky nebo komentáři odborníků.

„V porovnání se staršími generacemi žijí mladí Češi a Češky celou plejádou životních stylů, možností a způsobů vyjádření svého názoru. Až natolik, že si je potřeba klást otázku, zda je o nich vůbec možné hovořit jako o jedné generaci. Oproti generacím svých rodičů a prarodičů jsou tolerantnější a liberálnější, dívají se do budoucna s větším optimismem a nejsou do takové míry znechucení společenskou situací,“ popsal Buchtík.

Generace Y bude mít za pár let hlavní vliv na ekonomický rozmach v Česku, protože bude mít největší zastoupení na pracovním trhu.

V Česku generace neplatí?

Sociolog Martin Fafejta se domnívá, že rozdělení na generace nelze aplikovat v českém prostředí, právě díky roku 1989, který měl na formování individuality velký vliv. „Lidé, kterým bylo během pádu komunismu třeba 10 nebo 16, mohou být tím pádem velmi povahově odlišní, i když podle klasického dělení by patřili do stejné generace,“ uvedl Fafejta.

Podle Fafejty došlo po roce 1989 k velmi radikálním změnám v chování, což je důvodem, proč nelze uplatnit rozdělení na generace, které je typické pro americké výzkumy.

„Před rokem 89 bylo běžné mít děti ve 22 letech, ale najednou tomu, komu bylo 22 v roce 1992, už přišlo absurdní mít dítě tak brzy,“ řekl sociolog Blesk.cz a dodal, že během socialismu neexistovaly žádné výzkumy, které by mohly vývoj generací nějak mapovat.

Paradoxní podle něj je, že dnešní generace je sice liberálnější v sexuálním životě než jejich rodiče, ale není promiskuitní. Naopak dřívější generace vystřídala více sexuálních partnerů. „V 70. letech všichni využívali každou sexuální příležitost, protože už se nemusela opakovat,“ vysvětlil Fafejta. Rozmáhá se tedy tolerantnější pohled na sexualitu, lidé ale tolik nestřídají sexuální partnery.

rumungro ( 18. dubna 2016 12:17 )

Porovnal bych u těchto ročníků váhu s délkou chodidla a jistě bych pak zjistil to,že tak jako ti před nimi a ti po nich, chtějí to stejny-prachy a sex.

ivoadler ( 18. dubna 2016 09:12 )

tgbg, nějak intelektuálně upadáš. Bývalas lepší, úplně jsem strnul, když jsem si přečet, co jsi napsala. Až když jsem si přečetl následující komentář, tak mi to došlo. Nezmohla ses na víc, než mechanické překlopení původního textu se záporným znaménkem. Invence antikomunismu nějak vysychá. Článek stojí za ho vno. Je to jen informace o nějakém průzkumu. Ne snad, že by průzkum byl zbytečný, ale jsou to zatím jen hypotézy.

tgbg ( 18. dubna 2016 08:30 )

Na čem se někteří !vědci! živí, zůstává rozum stát!!!Syn má 27 a vše je zcela jinak, oceňuje jistoty kapitalizmu jako bylení, práce a klid, bezpečí na ulicích!!! Jestli je nebo není někdo promiskuitní ovlivňují více testosteron a domácí prostředí, ne společenský řád.Gustáv Husák je toho důkazem . byl promiskuitní stále.

ollo ( 18. dubna 2016 07:50 )

Na čem se někteří !vědci! živí, zůstává rozum stát!!!Syn má 27 a vše je zcela jinak, oceňuje jistoty socialismu jako bylení, práce a klid, bezpečí na ulicích!!! Jestli je nebo není někdo promiskuitní ovlivňují více testosteron a domácí prostředí, ne společenský řád.Václav Havel je toho důkazem . byl promiskuitní stále.

Zobrazit celou diskusi