Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Domácí vězení s náramky se blíží, tendr má vítěze. Pelikánovi kazily spánek

Autor: Jakub Veinlich - 
23. února 2017
05:40

Ministerstvo spravedlnosti po osmi letech dokončilo problémový tendr a soudci tak místo vězení budou moct ukládat alternativní tresty v podobě domácího vězení. Elektronické náramky za 93 milionů korun dodá přitom firma SuperCom, v ceně je i provoz monitorovacího centra. Neúspěšní uchazeči se mohou ještě do 15 dnů odvolat. První náramky by odsouzení mohli navléknout ještě letos. 

„Snad končí nekonečný seriál, který trval déle než osm let,“ povzdechl si nad délkou přípravy projektu ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Několik předchozích soutěží totiž skončilo u ledu. Naposledy proto, že nepřišla žádná nabídka. Ve stávající soutěži se utkalo v závěru pět firem.

Ministr si v minulosti náramky všech firem vyzkoušel, popsal je jako „krabičky velikosti většího mobilu připoutané na kotníku. Redakci Blesk.cz také řekl, že zkoušel náramek obelstít, ale nepodařilo se mu to. „Dá se toho zbavit poměrně snadno, ale v tu chvíli, kdy se toho zbavíte, tak mi to okamžitě víme. My jsme to právě také zkoušeli a v tu chvíli vyjíždí zásahová skupina,“ řekl o fungování náramku Pelikán s tím, že se s ním poměrně špatně spí.

Náramky jen pro vybrané

Náramky pro domácí vězení se využívají jen ve výjimečných případech, za velmi mírné trestné činy. „Počítáme s tím, že po něm budou soudci sahat tam, kde dnes buď ukládají krátký trest mírného vězení, nebo naopak tam, kde ukládají dnes třeba podmínku, nebo nějaký jiný alternativní trest,“ doplnil Pelikán.

Už dnes soudci přitom mohou alternativní trest v podobě domácího vězení uložit, jenže někteří podle ministra nemají dost odvahy. Odsouzený je totiž jen pod náhodným dohledem probační a mediační služby. Trestanci jsou tak kontrolovaní jen zřídka. Nyní budou mít na noze připnutý náramek, který hlásí polohu do centrály – monitorovacího centra, které bude přímo na ministerstvu spravedlnosti.

Ministr jako „obchodní zástupce“

Soudcům chce ministr náramky podrobně představit a nalákat je na to, aby spíš než do vězení nechali drobné delikventy doma. Ve vězení totiž vyjdou stát zhruba na 1100 korun denně, zatímco provoz náramku stojí denně asi 100 korun a polovinu si z toho hradí sám odsouzený. A navíc zůstává součástí společnosti, chodí do práce a platí daně.

„Počítáme s tím, že budeme objíždět soudy, ukazovat ty náramky soudcům, vysvětlovat jim, co ten náramek umí, nebo co naopak neumí, kde je vhodný, proč je tam vhodný. Musíme tu věc propagovat také mezi soudci, má-li fungovat,“ dodal k projektu elektronických náramků ministr Pelikán.

Trest domácího vězení lze v České republice ukládat od roku 2010. V současné době je v České republice k tomuto trestu odsouzeno zhruba 280 lidí. Náramky by navíc mohli využívat i ti, které by soudy kvůli vyšetřování poslali jinak do vazby.

Podívejte se, jak ministr Pelikán testoval náramek pro domácí vězení:

Video  Pelikána sledovali: Na noze měl připnutý náramek s GPS.  - Zuzana Štíchová, Petr Soukup
Video se připravuje ...

 

 

 

 

 

 

 

 

smrduteprase ( 23. února 2017 11:59 )

Už si ho nesundavej ptáku, na tvojí hnátě sedí nejlíp.

HajkovaVlasta ( 23. února 2017 08:20 )

Grázl jako Janoušek a podobní prominenti dostanou náramky,aby nemuseli sedět ve vězení.

animka ( 23. února 2017 07:40 )

V textu "mi to víme...! s měkkým i ? Už se Bleskoví redaktoři naučte česky!! Primitivové nevzdělaní. Každý den hrubky!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa