Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pelikán pod dohledem: Ministr dostal domácí vězení, nesměl do Sněmovny

Ministr spravedlnosti na vlastní kůži vyzkoušel elektronické náramky pro domácí vězně.
Ministr spravedlnosti na vlastní kůži vyzkoušel elektronické náramky pro domácí vězně.  (Autor: Blesk / Petr Soukup, Twitter / Robert Pelikán)
Autor: Zuzana Štíchová - 
10. listopadu 2016
09:31

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán z hnutí ANO se stal na několik dní domácím vězněm. V rámci přípravy výběrového řízení na elektronické náramky pro pachatele méně závažné trestné činnosti si na vlastní kůži vyzkoušel, jaké to je. A Blesk.cz byl u toho, podívejte se na reportáž.

Pánové ji skryjí do nohavice, dámy mají s kozačkami smůlu. Krabička velikosti i váhy mobilního telefonu by mohla už příští rok bdít nad odsouzenci, kterým soud nařídí domácí vězení. Jejich den by tak standardně sestával z cesty do práce a zase domů. Dnes je namátkově dozorují úředníci Probační a mediační služby.

Ženy musí s náramky zapomenout na kozačky, muži monitor pohybu snadno skryjí do nohavice. Ženy musí s náramky zapomenout na kozačky, muži monitor pohybu snadno skryjí do nohavice. | Blesk / Petr Soukup

Kolem kotníku si elektronický náramek na zkoušku připnul na deset dní i ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), jehož rezort se snaží tendr po několika neúspěšných pokusech v minulosti konečně dotáhnout do konce. Zařízení by u něj na první pohled nikdo nehádal.

„Není to úplně něco, co bych vám mohl s klidným svědomím doporučit, ale není to nějak hrozné. Koupat se s tím dá, to dělám pravidelně, je to nepříjemné hlavně na spaní, vás to tlačí, je to poměrně velká krabička. Musíte dát pozor, abyste to včas dobíjeli,“ shrnul testování různých dodavatelů Pelikán. Dobíjet se prý náramek musí každý den, některé firmy ale nabízejí k zařízení ještě externí baterie nebo nouzové nabití přes powerbanku.

Podívejte se na reportáž:

Video  Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) testoval elektronické náramky pro domácí vězně.  - Zuzana Štíchová, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Dozorce vidí porušení pravidel ihned

Dohlížející úředník vidí pohyb jednotlivých odsouzenců online, signál z náramku přichází dle nastavení i každou minutu. To platí zejména pro pohyb venku, doma využívá zařízení kvůli šetření energie rádiové spojení s takzvanou „domácí kotvou“, která monitoruje, že je odsouzenec doma.

Ministru spravedlnosti pro potřeby experimentu úředníci zakázali paradoxně vstup do Poslanecké sněmovny. Právě před parlamentní budovou s ním ale Blesk.cz natáčel následující rozhovor:

Porušení bylo na mapě ihned patrné. „Byl v prostoru Poslanecké sněmovny a okolí, my jsme mu pro tuto potřebu nastavili zakázanou zónu. Systém spustí alert. Dále je vidět, jak nasedl do tramvaje a kde a kdy vstoupil na ministerstvo,“ komentoval porušení zóny Marek Netočný, ředitel úseku trestní politiky ministerstva.

Pokud se vězeň ocitne, kde nemá, nebo naopak není včas například doma, systém dozorce upozorní a ti se mu snaží dovolat. Pokud se nejedná jen o nedorozumění, posvítí si na odsouzeného rovnou policie a může skončit za mřížemi. Stejný signál vyšle náramek také v případě, že se ho bude snažit někdo neodborně sundat.

Ušetříme a ubyde vězňů

„Každý vězeň nás stojí tisíc korun za den, tohle bude určitě levnější,“ vysvětlil Pelikán, proč o elektronické náramky tolik stojí. Dalším důvodem je prý do budoucna úbytek vězňů a menší šance na recidivu. Tendr se ale táhne už šest let, předchozí soutěže byly zrušeny nebo se do nich nikdo nepřihlásil. Proto tentokrát rezort s dodavateli nejprve ladí, jak by mělo zadání zakázky přesně vypadat. Mělo by to zároveň minimalizovat hrozbu odvolání neúspěšných firem u antimonopolního úřadu.

Možnost domácího vězení existuje v Česku od roku 2010. Soudci ji ale zatím příliš nevyužívají, a to i proto, že současnému systému nedůvěřují. Ministerstvo počítá aktuálně se šesti firmami, které budou o zakázku soutěžit, vítěz by měl být jasný v únoru nebo březnu. Náramky společně s celým systémem by měly stát 100 milionů korun.

aaobcanka ( 10. listopadu 2016 14:37 )

Tramp odmítá v případě války bránit ČR : Neuvěřitelná tzv. tupost předchozích pravičáckých ODS+TOP+KDU vlád i ČSSD+KDU : např. ministryně školství, Kateřina Valachová, přidá až desetitisíce měsíčně učitelům. Proč ? 1) Učitelů je dostatek. 2) Mají mzdy dostatečné proti např. nemocničním lékařům (pozor, privátní, nikoliv nemocniční, lékaři mají statisícové příjmy, vč. tzv. nenažraných zubařů). Učili jsme a v rodině máme lékaře. Učitelky (i většina dnešních učitelů, kteří jsou vychováni rozvedenými matkami bez otcovských technických vzorů), kromě matikářek a učitelek technických předmětů, jsou proti např. německým, švýcarským, japonským pedagožkám chaotické, unáhleně, nelogicky, nesystematicky, neanalyticky a nekompatibilně myslící. A především si užívají přes 2 měsíce prázdnin ! Kdo to ze standardně pracujících má ? A jejich současné mzdy kolem 20 000 - 35 000 Kč/měs. jsou až moc vysoké za práci 10 měsíců v roce. K tomu učí jen 4-6 h/ denně. Za školství lze ušetřit i za kulturu. Zejména pražští komedianti, herci a zpěváci, nám předvádějí šaškárny z kaváren, náměstí. Křičící tzv. povalečská kavárenská banda v čele s netechnicky přemýšlejícími, naivními tzv. zabedněnci : Hermanem, Bartoškou + Dykem, Krausem, Horáčkem atd., z nichž většina si večer na 2 hodinky odskočí na pódia, pak se opíjejí a hulí Bůh ví co do rána, aby se poté váleli do odpoledne v pelechu a večer "jízda" nanovo. Na kulturu je potřeba snížit výdaje. ZÁVĚR : vrátit povinnou vojenskou 2 letou službu a přidat na armádu a zemědělství ! Armáda nás bude bránit proti blížícím se muslimským hrdlořezům z IS a zemědělci nás budou ve válce živit. To by si měla uvědomit vláda. Dále je nutno v ZŠ obnovit dílny a tzv. pozemky, žáci jsou "leví jak šavle", neumí zašroubovat ani šroubek, zasadit bramboru apod. Obnovit učňáky a české továrny, výrobny atd.! ODS, TOP a KDU, s mlčením ČSSD, zrušily učňáky a továrny prodaly cizákům.

e.44 ( 10. listopadu 2016 14:30 )

Na to aby někdo napsal takovou blbost jako ty, musí být hodně na palici Když nemáš doma podmínky k použití náramku, ani ho nedostaneš, jdeš sedět natvrdo. Když už ho máš a jakkoli porušíš podmínky nebo pokud se změní jakékoliv okolnost, jimiž je toto domácí vězení podmíněno, jdeš sedět natvrdo. Jestli si myslíš, že tě nenajdou když budeš mít mimo provoz náramek i mobil, tak jsi debil.

neko ( 10. listopadu 2016 14:28 )

Pro tebe stačí Bohnice a kazajka pomatenče

asijo ( 10. listopadu 2016 14:15 )

Pelikán by zasloužil něco jiného,než náramek na nohu.

zednik ( 10. listopadu 2016 11:25 )

Náramek se musí pravidelně dobíjet, když něco neklape , vězni se volá Pak stačí bydlet v boudě bez elektřiny, nebo ji nechat pro dluhy odpojit a nemít telefon ev. nemít ho rovněž dobitý . Na tohle nemusí být nikdo protřelý kriminálník, aby si neporadil

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa