Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zeman na bezpečnostní radu nepřijede. Sobotka: Policii řešit nebudeme

Prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)
Prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)  (Autor: Blesk archiv)
Autor: bru/ČTK - 
13. července 2016
18:09

Bezpečnostní rada státu (BRS) se příští týden ve středu nebude zabývat reorganizací policie. Prezidentovi Miloši Zemanovi to při dnešní schůzce na Pražském hradě řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Zeman proto zrušil svou avizovanou účast na bezpečnostní radě, uvedl na Twitteru mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Sobotka uvedl, že program bezpečnostní rady bez zařazení bodu k reorganizaci policie byl rozeslán před několika dny. „Tématem se už zabývalo minulé jednání BRS a následně vláda projednávala písemnou informaci ministra vnitra s tím, že ministr vnitra bude vládu i nadále informovat. Navíc byla v mezičase zřízena parlamentní vyšetřovací komise, která již zahájila svoji činnost,“ dodal ministerský předseda.

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) uvedl, že nebyl informován o tom, že se na příští bezpečnostní radě nebude reorganizace policie projednávat. 

Na bezpečnostní radě se chtěl Zeman, jak dříve řekl, zasadit o uklidnění napjaté situace v koalici. Vyvolala ji sporná reorganizace policejních útvarů. Plán změn v policejním sboru podepsal ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) navzdory nesouhlasu hnutí ANO, jehož představitelé mluvili o porušení koaliční smlouvy a hrozili jejím vypovězením.

ČTĚTE VÍC: Vše o reorganizaci policie najdete ZDE

V rámci reformy vznikne 1. srpna Národní centrála proti organizovanému zločinu, jejímž šéfem se stane Michal Mazánek. Pod novou policejní složku budou spadat protikorupční policie a protimafiánský útvar.

Se sloučením policejních útvarů nesouhlasil šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta, který na svoji funkci rezignoval a na konci června odešel do civilu. Bezpečnostní rada měla opět reformu policie probrat, zabývat se měla i některými návrhy na její úpravu.

oltec ( 14. července 2016 08:41 )

Sobotka je ještě horší než byl Nečas ahlavně je bez páteře a zákeřný

gabreta ( 14. července 2016 03:40 )

Tak to bych se taky na vašem místě bránil. Mně zaplať Bůh necpe nikam!!

1pravda1 ( 13. července 2016 23:45 )

TADY SE UKAZUJE, ŽE BABIŠ MĚL PRAVDU - SOBOTKA JE LHÁŘ jasně řekl, že BRS bude 20. července tudíž ji netřeba svolávat dříve a také říkal, že tam proběhne to, jak byly připomínky státních zástupců vypořádány!!!!!!!! Ale Sobotka to chce zamést pod koberec, už se fakt nedivím, že ANO a KDU jsou naštvaní! Ten průser ČSSD musí být obrovský, když takový laxní politik jako je Sobotka jde najednou přes mrtvoly a nechce a nechce se o přerychlené, utajované a nepřipravené reformě policie vůbec bavit - no kde to jsme? Kašle i na svoje koaliční partnery. A přitom reorganizace policie nebyla prioritou vlády ))) ale Zákon o přiznání majetku a příjmů, ovšem ten se taky nehodí, už ho projednávají skoro tři roky - prý priorita ))))

pajojo ( 13. července 2016 20:31 )

to je až moc!

gabreta ( 13. července 2016 19:45 )

To se nakonec od Bohouška dalo čekat. Nutně před volbama potřebuje, aby utich humbuk kolem OKD, kde je namočenej až běda!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa