Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šlachta se naštval kvůli slučování útvarů policie. Skončí kat Nečasovy vlády?

Autor: zst, ČTK - 
8. června 2016
19:20

Bouřlivou debatu vyvolalo rozhodnutí ministerstva vnitra přeorganizovat elitní policejní složky. Po ministru spravedlnosti Robertu Pelikánovi (ANO) vyhrožuje rezignací také Robert Šlachta, ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Ten se zapsal především zásahem ve Strakově akademii, který odstartoval pád vlády Petra Nečase (ODS).

Právě šéfa ÚOOZ Šlachtu by mohla policejní škatulata stát místo. Myslí si to některé protikorupční iniciativy a proti slučování je také šéf státních zástupců Pavel Zeman. Své obavy pak zveřejnil i sám Robert Šlachta. Pro Českou televizi řekl, že je znepokojen tím, že nebyl o spojování útvarů předem informován. Nevylučuje odchod ze služby.

Vedení policie chce vybudovat Národní centrálu boje proti organizovanému zločinu, pod kterou by nově měly spadat dva elitní policejní útvary – Útvar proti organizovanému zločinu, který vede on, a protikorupční policie spadající pod Jaroslava Vildu.

Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) jde o profesionálně připravenou transformaci, která je zbytečně zpolitizována. Hnutí ANO chce totiž celý proces zastavit stůj co stůj. „Organizovaný zločin se vyvíjí a policie na to musí reagovat. To, co je navrhováno, nepůjde ze dne na den a jde o odbornou otázku v kompetenci ministra vnitra,“ řekl v České televizi k rozporům premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Postavil se tak za „svého“ ministra vnitra.

ČTĚTE VÍCE: Vše o krizi kolem reorganizace policie

Na místo šéfa Národní centrály boje proti organizovanému zločinu se má přitom konat nabídkové řízení už v nejbližších dnech. Jde o stejný způsob výběru jako při obsazování postu policejního prezidenta.

„Mohou se přihlásit i (zejména) stávající ředitelé útvarů s celorepublikovou působností, ale také například krajští ředitelé,“ uveřejnila tisková mluvčí policejního prezidia Jana Macalíková. Teoreticky by tak ve hře mohl být třeba i odvolaný policejní prezident Martin Červíček, ten se ale nedávno rozhodl pro politickou kariéru a chce být hejtmanem za ODS.

Šlachtu odvolával už Pecina, pak „si vyšlápl“ na Nečase

Šlachtovi je 44 let a v čele protimafiánského útvaru stojí od ledna 2008. Ve funkci nahradil pozdějšího ministra Jana Kubiceho. Prošel brněnskou expoziturou, později vedl oddělení zabývající se drogovou kriminalitou. V roce 2007 získal titul Velitel roku Policie ČR.

O jeho konci v čele ÚOOZ už se mluvilo několikrát. Rok po jeho nástupu se ho snažil zbavit úřednický ministr vnitra Martin Pecina, v roce 2011 o něm zase jeho kritici tvrdili, že varoval před zatčením svého známého.

Nejkontroverznějším krokem bylo prohledání Úřadu vlády v červnu 2013, které „rozjel“ Šlachta společně s olomouckým vrchním žalobcem Ivem Ištvanem. Zatčeno bylo několik lidí na různých místech. Mezi nimi i šéfka kabinetu tehdejšího premiéra Petra Nečase Jana Nagyová, dnes Nečasová, a tři exposlanci (Petr Tluchoř, Marek Šnajdr, Ivan Fuksa).

Skandál zahrnující mimo jiné zneužívání vojenské rozvědky se vžil pod názvem kauza Nagyová a vedl k pádu vlády. Petr Nečas se pokusil vrátit úder až téměř o rok později, kdy Šlachtu nařkl z toho, že byl v době zásahu těsně před odvoláním, protože údajně selhal v boji s černým trhem s alkoholem. Důsledkem měla být metanolová aféra. Šlachta se Nečasovi vysmál s tím, že to není věc, kterou by měl ÚOOZ vůbec řešit.

salto ( 9. června 2016 09:10 )

salto ( 9. června 2016 09:08 )

aaobcanka ( 9. června 2016 05:17 )

Držíme palce Mgr. Šlachtovi, JUDr. Bradáčové i JUDr. Marii Benešové, jež jako první ze všech justičních zbabělců řekla v TV (asi před 20 lety), že je zde v podstatě tzv. policejně-justiční mafie. Lidé, kteří se nesetkali s vyšetřováním u pražské kriminálky, netuší, co se tam děje (regionální kriminalisté se od bezpáteřních pražských kriminalistů rychle učí). Je to téměř vždy o domluvě se znalci (posudky na objednávku), se SZ (st.zástupci) a poté se soudci ve prospěch silnější strany, tj. té, které se víc bojí kriminalista (zde si uvědomte, že původně jen vyučený kriminalista, tj. čtyřkař ze ZŠ, sotva něco vyřeší a natož čestně) a SZ a soudce. Tzn. té strany, která má moc a peníze ! Proč zvyšujeme mzdy kriminalistům ? V ČR zůstanou mnozí tací, jací pracovali za socialismu, tj. původně pouze vyučení tzv. hlupáci a intrikáni. Od bolševických hlupáků se dalších x generací naučilo křivárny a manipulaci s důkazy. Najde se odvážnější a spíše žena (neboť jak vidno, ženy Dr.Benešová a po ní Dr.Bradáčová jsou hybatelkami české "mafie"), abychom svrhli pražskou mafii ? Proč asi Bradáčová spolupracuje se Šlachtou ? Proto, jelikož jiní v tom téměř jistém policejně-justičním kolosu desítky let tzv. jeli a nic neudělali ! Šlachta maká jako Babiš. Koho chtějí politici a lobbisté odstranit ? Šlachtu a Babiše

krdassaneda ( 8. června 2016 21:57 )

Třeba se vzteky poser, blbe!

krdassaneda ( 8. června 2016 20:17 )

Ho-vno víš ty, debile, tobě stačí dokola opakovat, co někde zaslechneš.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa