Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Šlachta, Babiš i Chovanec půjdou „na kobereček“: Začalo policejní vyšetřování

Odcházející šéf ÚOOZ Robert Šlachta po jednání bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny 23. června 2016. Řešila se reorganizace policie, Šlachta promluvit nesměl.
Odcházející šéf ÚOOZ Robert Šlachta po jednání bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny 23. června 2016. Řešila se reorganizace policie, Šlachta promluvit nesměl.  (Autor: Blesk / Zbyněk Pecák)
Autor: Zuzana Štíchová - 
11. července 2016
15:43

Poprvé se sešla vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny, která se má zabývat reorganizací policie. Místopředsedou komise, kterou vede exministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), se stal poslanec za Úsvit Martin Lank. Komise by se měla během svého prvního zasedání domluvit také na tom, koho si pozvou „na kobereček“.

První část jednání komise byla veřejná, novináři se tak mohli zúčastnit volby místopředsedy i zapisovatelů schůzí. Předseda Pavel Blažek navrhoval na post své pravé ruky Daniela Korteho z TOP 09, mj. také člena podvýboru pro odposlechy. Ten se ale do funkce nehrnul a navrhl místo sebe Martina Lanka.

Zapisovateli pro schůze se pak stali právě Korte a místopředseda sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL). Pro další bod, tedy plán „výslechů“ a harmonogram činnosti komise, museli novináři za dveře. Informace o vyslýchaných podle Blažka ale tajné nebudou. „Byl bych rád, kdyby to, co si tady řekneme, tady také zůstalo,“ nabádal členy komise a zároveň také všechny zainteresované, kteří „na kobereček dorazí“.

Komise si bude chtít vyslechnout bývalého šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Roberta Šlachtu, ministra vnitra Milana Chovance, ministra financí Andreje Babiše, šéfa Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Jaroslava Vilda, odstupujícího šéfa BIS Jiřího Langa, nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, vrchní státní zástupce Lenku Bradáčovou a Ivo Ištvána, jeho náměstka Pavla Komára, policejního prezidenta Tomáše Tuhého, jeho náměstka Zdeňka Laubeho, exšéfa ostravské expozitury ÚOOZ Jiřího Komárka a ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů Michala Murína.

Podívejte se na video přímo z jednání komise a na komentář Pavla Blažka:

Video  První jednání sněmovní vyšetřovací komise k reorganizaci policie a komentář jejího předsedy Pavla Blažka (ODS).  - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

"Okruh osob nemusí být úplný. Během výslechů se mohou objevit další osobnosti, které si pozveme. Pan prezident Zeman, to tam žertem zaznělo, ale nyblo to bráno jako nějaký vážný návrh. Nedokážu si představit, že by se vůbec dostavil," komentoval jména předseda komise Blažek. Výslechy budou neveřejné. "Je to na ochranu aktuálních dat z živých kauz a bylo by hloupé, aby se jednotliví účastníci výslechů navzájem dozvídali z médií, co tam kdo řekl," vysvětlil rozhodnutí Blažek.

"Bude nás zajímat, zda mají ti lidé pro svá tvrzení důkazy, nebo zda šlo jen o nějaké rozhovory do médií. Pokud jde o policisty, šéfy jednotlivých útvarů, tak kdo jiný by nám měl říci, zda ty plány mohou policii ohrozit nebo ne," dodal také předseda vyšetřovací komise.

Všichni předvolaní musejí být nejdříve zbaveni mlčenlivosti, první kandidáti by se pak k výslechu měli dostavit 28. července. Komise je podle svého místopředsedy Martina Lanka připravena jednat do noci nebo i do druhého dne. Výsledky by měla přinést do konce října.

ČTĚTE VÍCE: Vše o krizi kolem reorganizace policie

Šlachta bude moci dokázat, že Tuhý vynášel informace

Robert Šlachta se tak konečně dočká možnosti předat poslancům své informace o tom, že měl policejní prezident Tomáš Tuhý poskytovat informace do korupčního prostředí.

"Já jsem s panem Šlachtou dnes hovořil po telefonu, dohodli jsme se na tom, že ten jeho výslech bude naprosto otevřený. To znamená, že co přinese, bude součástí spisu, co řekne, bude zaprotokolováno. Bude mít stejné postavení jako všichni ostatní," poznamenal k tomu na dotaz Blesk.cz exministr spravedlnosti Blažek.

Podívejte se na komentáře trojice členů vyšetřovací komise. Popořadě Daniel Korte (TOP 09), Martin Lank (Úsvit) a Martin Ondráček (KSČM):

Video  Komentáře po prvním jednání sněmovní vyšetřovací komise k reorganizaci policie (Daniel Korte, Martin Lank a Zdeněk Ondráček).  - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

stacho ( 30. července 2016 13:30 )

stacho ( 30. července 2016 13:27 )

1pravda1 ( 11. července 2016 22:36 )

Jako bývalý komouš a to ještě neinformovaný se chováš ty. Kdybys byl inteligentní, tak by sis zjistil, že Šlachtovi je 44 let.

1pravda1 ( 11. července 2016 22:16 )

Dnes jsem viděla v 90 na čt24 Bartoška z KDU-ČSL a moc důvěry ve mě nevzbudil, je to tlachala, kterému rozhodně nejde o to, něco vyšetřit. To už má větší důvěru Blažek, ať je jaký je, on se nikdy moc s mlžením nezatěžoval.

tgbg ( 11. července 2016 20:13 )

Není on ten Šlichta bývalý komouš???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa