Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Další tření v koalici: Sobotka odmítl bezpečnostní radu. Kvůli vyšetřování

Premiér Bohuslav Sobotka a ministr vnitra Milan Chovanec (oba ČSSD)
Premiér Bohuslav Sobotka a ministr vnitra Milan Chovanec (oba ČSSD)  (Autor: ČTK)
Autor: bru/ČTK - 
22. června 2016
11:01

Koaliční partneři sociálních demokratů trvají na svolání Bezpečnostní rady státu kvůli sporu o policii v co nejkratším termínu. ANO o její uspořádání požádalo v úterý písemně, připomněl novinářům před dnešním zasedáním vlády ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). I lidovci na svolání rady trvají, řekl první místopředseda KDU-ČSL, ministr zemědělství Marian Jurečka. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v úterý uvedl, že Bezpečnostní radu nelze účelově svolávat, sejít se proto má až v řádném červencovém termínu.

Sobotka je přesvědčen, že radu není možné zatahovat do živého policejního vyšetřování. Podle Pelikána by premiér ke svolávání Bezpečnostní rady měl přistupovat vždy stejně. Její mimořádné jednání svolal kvůli reorganizaci policie minulý týden.

Přehledně: Kdo má jakou roli v policejní kauze? Podívejte se na video:

Video  Čím pálí Babiš a Chovanec ve vládní přestřelce kolem Šlachty a policie.  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Předseda vlády potom odložil řádné zasedání rady z 22. června na 20. července. Účast na ní v červencovém termínu nevyloučil prezident Miloš Zeman, k reorganizaci policie se chce vyjádřit tento čtvrtek.

Premiér očekává, že o aktuálním vývoji reorganizace policie bude vládu do konce června písemně informovat ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). O informaci pro kabinet požádali v úterý lidovci.

Čtěte víc: Vše o reorganizaci policie a sporech v koalici najdete ZDE

Spory ve vládní koalici, které vyvolala reorganizace policie, budou dnes v podvečer znovu řešit lídři vládních ANO, ČSSD a KDU-ČSL na koaličním jednání. Prezident se předtím setká na Pražském hradě s místopředsedou vlády Andrejem Babišem (ANO) a ministrem vnitra Chovancem. Hnutí ANO chce kvůli kompetenčním sporům s vládními partnery jednat o změnách koaliční smlouvy. Podle Pelikána ale ANO žádný návrh změn nepřinese, iniciativu očekává hnutí ze strany ČSSD.

V úterý se pře mezi ANO a ČSSD rozšířila z vlády i na půdu Sněmovny, když místopředseda výboru pro bezpečnost Bronislav Schwarz (ANO) svolal jednání výboru na tento čtvrtek bez vědomí šéfa výboru Romana Váni z ČSSD, který je na zahraniční cestě. Sociální demokraté budou iniciovat vznik parlamentní vyšetřovací komise, která by se měla spory v policii zabývat. Její zřízení žádá také opoziční TOP 09.

panda82 ( 23. června 2016 06:46 )

Má strachu plné galaty, svědomí se třese, ale má ho vůbec?

aaobcanka ( 22. června 2016 16:51 )

Už i kdysi seriózní PL (Parlamentní listy) nám blokly účet za tuto pravdu. A to jsme se ptali, aby nás Vild a Murínovi nezavřeli. Jen hlupák dává takové příkazy. Inteligent se nad otázkami povznese : Nebylo by chybou Šlachty obrátit se na GIBS, tj. na Murína, původně jen vyučeného kamaráda plz. rychlostudenta Chovance ?? Na vysokém postu "nesmíte" být ovlivněni znalostmi ze SŠ nebo VŠ To se pak snadno rozhoduje o věci, "nezatěžují" vás ty znalosti ze škol "Nejlépe" být původně jen vyučený, jako vedoucí policisté: šéf ÚOKFK Vild a GIBS Murín ??? Pí Murínová je st. zástupkyně, mladý Murín byl u sledovací agentury Víta Bárty VV ?? Přijatým vyučeným "bystroušům" k PČR se dává jen za docházku do škol maturita SŠ, diplom VŠ ?? Vyučený řemeslník/dělník se nenaučí logice, systematice, kompatibilitě, organizaci, koncepčnosti, analytickému myšlení u PČR. Takové vlastnosti si dítě osvojuje od narození od inteligentní rodiny. Vyučený policista potřebné schopnosti nemá, tak používá manipulaci s fakty/důkazy ? I v "blbém" Turecku musí mít i prezident VŠ. Šéfové nejdůležitějších útvarů, GIBS a ÚOKFK, jsou původně jen vyučení čtyřkaři ze ZŠ ?? Ruku na srdce, vy byste zadali důl. úkol spolužákovi ze ZŠ, čtyřkaři ? Není něco špatně? Chovanec a Sobotka dali Murína a Vilda do GIBS a ÚOKFK ?? Vy, VŠ+SŠ, s klasicky vystudovanými školami (hned po ZŠ), spojte se s min.50 VŠ+SŠ z NSZ,MSZ,MV,PP a nastolte pořádek ! Takto PČR a SZ praktikují "fér" zákaz psát na IN ? J.Vilde a Murínovi, nemstěte se, a to ani tajně, skrytým příkazem podřízeným, jak je vaším zvykem ! Jistíme se nezávislou i zahraniční TV. Vše monitorujeme. Nemáte jen vy tajnou službu. Stop blokacím pravd v médiích !

hejhej ( 22. června 2016 15:41 )

Sobotka a Chovanec maji evidentní strach. Kde se poděla jejich suverenita. Sobotka začíná uplatňovat metodu příkazů, už u něho debata o problémech neplatí. Zase chce nějaké stupidní komise, které nic nevyřeší, jenom, aby oddálili pravdu. ČSSD se nemusí snažit o předvolební, už jí předvedla:lži, podvody - jsou nevolitelní

vladimir1950 ( 22. června 2016 14:40 )

Sobotka musí být notně připos raný, když se tak nesmyslně chová. Pokud jsou pravdivé spekulace Lásky o návaznosti Sobotky na Martina Romana, je to zcela jasné. Ono zbytečné utopení několika miliard ve Škoda Transportation? (přesný název nevím), za vydatné podpory by mohlo premiérovi (zatím) zlomit vaz. Uvidíme, co na to prezident, ale to záleží na informacích, co dostane..

ruprecht286 ( 22. června 2016 13:52 )

Vedení ČSSD je jen konglomerát SRABŮ !! Vše oddalovat, aby mohli získat čas na zákulisní manévrování v čele s Milošem Zemanem. Jaký má asi Miloš Zeman zájem na rozkrytí kauzy OKD, která se rozvíjela za jeho aktivní politické působnosti ? Stačí jednoduchá logika: ŽÁDNÝ.. A protože Sobotka a ČSSD jsou do to kauzy OKD zřejmě namočený, tak se chovají, jak je v ČSSD zvykem. Otočí se zády k problému, zaklínají se větami, že nic z toho není pravda. Zbabělost a bezpáteřnost. Taková je prostě ČSSD. Kdo má ještě zbytek zdravého rozumu a nežije v oblacích jejich předvolebních slibů tak je NEVOLÍ !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa