Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Důkazy o „brutálním“ úniku informací: Je Tuhý v odposleších „kamarád z Ostravy“?

Končící šéf ÚOOZ Robert Šlachta chce poslance informovat o napojení policejních špiček na kriminální prostředí. Informace měl podle něj vynášet samotný policejní prezident Tomáš Tuhý.
Končící šéf ÚOOZ Robert Šlachta chce poslance informovat o napojení policejních špiček na kriminální prostředí. Informace měl podle něj vynášet samotný policejní prezident Tomáš Tuhý.  (Autor: ČTK)
Autor: zst - 
22. června 2016
09:02

Propletení policejního šéfa Tomáše Tuhého s kauzou Vidkun, která se točí kolem olomouckých policistů a vlivného podnikatele spřáteleného s exministrem vnitra Ivanem Langerem, souvisí podle internetového deníku Neovlivní s odposlechy. Tuhý v nich má vystupovat jako „kamarád z Ostravy“ a citlivé informace putovaly směrem k ČSSD. Důkazy ale nejsou přesvědčivé.

Podle deníku jsou policisté Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, kterému do konce června šéfuje Robert Šlachta, přesvědčeni, že Tuhý vynesl informace o policejním zásahu. Zužitkovat je měl bratr olomouckého exhejtmana a senátora Martina Tesaříka (ČSSD).

„…co se týká, to mě zajímalo, Tesařík, že tam bude sdělovačka,“ zaznělo údajně v odposlechu rozhovoru podnikatele Ivana Kyselého a policisty Karla Kadlece z olomoucké kavárny. O půl roku později protimafiánský útvar zasáhl kvůli zmanipulovaným IT zakázkám v několika firmách, jedna z nich patří Tesaříkovu bratru Janovi. Některé z firem ale o zátahu dopředu věděly.

A právě to má být důkaz detektivů ÚOOZ proti Tomáši Tuhému, který má v odposleších vystupovat jako „kamarád z Ostravy“. Tuhý dříve působil jako krajský policejní ředitel právě v Ostravě. Pod přezdívkami „velký a malý strejda“ se pak mají ukrývat bratři Tesaříkové.

Důkazy by měl Šlachta a jeho podřízení zveřejnit už zítra před poslanci bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny. Detailní informace mají mít také olomoučtí státní žalobci v čele s Ivo Ištvanem. Právě oni zpovídali Tuhého a jeho náměstka Zdeňka Laubeho před několika dny ohledně policejní reorganizace.

„K tomu, jaké kauzy se podezření ÚOOZ vůči panu Tuhému týká, se ale nebudeme nijak vyjadřovat,“ cituje deník žalobce Petra Šeredu.

Tuhý se brání, podal žalobu za pomluvu

„Nařčení důstojníků z ‚brutálního úniku informací v kauze, v níž má jít o stamiliony“, se nezakládá na pravdě, poškozuje důvěru celého policejního sboru, poškozuje mě jako policejního prezidenta a v neposlední řadě to zasahuje i do mého soukromého života,“ reagoval na nařčení policejní prezident a podal v úterý trestní oznámení pro pomluvu.

A má šanci uspět. Podle deníku nemá ÚOOZ v ruce žádný přesvědčivý důkaz o tom, že „informátorem“ je skutečně Tuhý. „Na stíhání to stačit nebude. Můžou mít třeba stokrát pravdu, ale důkazy se v takových věcech obstarávají velice těžko. Tady je to prostě ‚jen‘ podezření,“ poznamenal vysoce důvěryhodný zdroj obeznámený s případem.

Vše o reorganizaci policie a vládní krizi čtěte zde.

aaobcanka ( 22. června 2016 17:28 )

Už i kdysi seriózní PL (Parlamentní listy) nám blokly účet za pouhé otázky. Proto jsme se ptali, aby nás Jaroslav Vild a Murínovi nezavřeli. Jen hlupák dává takové příkazy. Inteligent se nad otázkami povznese : Nebylo by chybou Šlachty obrátit se na GIBS, tj. na Murína, původně jen vyučeného kamaráda plz. rychlostudenta Chovance ?? Na vysokém postu "nesmíte" být ovlivněni znalostmi ze SŠ nebo VŠ To se pak snadno rozhoduje o věci, "nezatěžují" vás ty znalosti ze škol "Nejlépe" být původně jen vyučený, jako vedoucí policisté: šéf ÚOKFK Vild a GIBS Murín ??? Pí Murínová je st. zástupkyně, mladý Murín u sledovací agentury Víta Bárty VV ?? Přijatým vyučeným "bystroušům" k PČR se dává jen za docházku do škol maturita SŠ, diplom VŠ ?? Vyučený řemeslník/dělník se nenaučí logice, systematice, kompatibilitě, organizaci, koncepčnosti, analytickému myšlení u PČR. Takové vlastnosti si dítě osvojuje od narození od inteligentní rodiny. Vyučený policista potřebné schopnosti nemá, tak používá manipulaci s fakty/důkazy ?? I v "blbém" Turecku musí mít VŠ i prezident. Šéfové nejdůležitějších útvarů, GIBS a ÚOKFK, jsou původně jen vyučení čtyřkaři ze ZŠ ?? Ruku na srdce, vy byste zadali důl. úkol spolužákovi ze ZŠ, čtyřkaři ? Není něco špatně? Chovanec a Sobotka dali Murína a Vilda do GIBS a ÚOKFK ?? Vy, VŠ+SŠ, s klasicky vystudovanými školami (hned po ZŠ), spojte se s min. 50 VŠ+SŠ z NSZ,MSZ,MV,PP a nastolte řád a pořádek ! Takto PČR a SZ "spravedlivě" praktikují zákaz psát na IN ?? Vyučení policisté a SZ diktují médiím, co je a co není etické ? Žijeme v diktatuře vyučených policistů a SZ, jako je Murínovic rodina a J.Vild ? Takže, J.Vilde a Murínovi, nemstěte se, a to ani tajně, skrytým příkazem podřízeným, jak je vaším zvykem ! Jistíme se nezávislou i zahraniční TV. Vše monitorujeme. Nemáte jen vy tajnou službu. Stop blokacím pravd v médiích !

jarda304 ( 22. června 2016 14:16 )

jak je to s tím policajtem vyšetřujícím babišovo čapí hnízdo, co ho šlachta odposlouchával a nedávno zatknul ?

CEZsro ( 22. června 2016 13:04 )

Zeman se vyjádřil culením, má nahnáno.

sakajeva ( 22. června 2016 12:51 )

Kamarád z Ostravy může být kde kdo.

mim33 ( 22. června 2016 12:51 )

Gang zločinců ovládající policii. V tomto státě, kde zločin ovládl vše, nic překvapivého.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa