Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Oblačno 16°C

Léto pod policejním drobnohledem: Bude na festivalech, vodě i silnicích

Autor: ČTK, Mii - 
22. června 2016
15:00

Letošní léto bude ve znamení policejního dohledu. Policisté chystají rozsáhlé dopravně-bezpečnostní akce na silnicích, dohled na hudebních festivalech či kontroly vyznavačů vodních sportů. Uvedl to náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek na středeční tiskové konferenci. Připomněl zároveň, že o prázdninách patří k nejohroženějším skupinám děti a účastníci silničního provozu.

„Chceme, aby policie byla v souvislosti s koncem školního roku a začátkem prázdnin viditelná a působila především preventivně,“ vysvětlil Vondrášek.

Letní měsíce jsou tradičně nejrizikovějším obdobím na českých silnicích, loni při prázninových nehodách zemřelo 147 lidí. Letos se proto budou konat první tři červencové měsíce dopravně-bezpečnosní akce. „Budeme hlavně na komunikacích první třídy. Chceme tam být vidět a naší přítomností ovlivňovat chování účastníků provozu,“ popsal náměstek. Policisté se chtějí zaměřit také na dodržování předpisů ze strany řidičů autobusů a nákladních aut.

Dopravní nehody vzrůstají v tomto období především kvůli nárůstu intenzity provozu. Česko je tranzitní zemí i pro cesty cizinců na dovolenou. „Hlavní příčinou nehod nejen o prázdninách je nevěnování se řízení. Nepozorný řidič je největším nebezpečím na našich komunikacích,“ konstatoval šéf dopravní policie Tomáš Lerch. Řidiče v létě ovlivnuje stres, únava či horko.

Policisté se zaměří i na celkem 175 hudebních festivalů. Zde budou sledovat majetkovou trestní činnost a řízení pod vlivem alkoholu či drog. Největší počet návštevníků se očekává na Colors of Ostrava, Sázava Festu a Masters of Rock. Že jsou kontroly třeba, dokazuje podle ředitele pořádkových policistů Martina Hrinka fakt, že na nedávném festivalu Votvírák policisté odhalili 52 řidičů, kteří pili alkohol. U čtyř bylo při kontrole odhaleno požití drog. 

Blokové pokuty za přestupky se policisté chystají udílet také u vody. Sledovat chtějí nejen vůdce malých plavidel, vodáky, rybáře nebo plavce. Postihovat hodlají primárně rychlost a alkohol.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi