Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Policejní bouře den po dni: Chovanec, Babiš a Šlachta mají horký červen

  • Autor: Zuzana Štíchová,tmp - 
    10. 6. 2016
    22:00

    Situace kolem chystané reorganizace policejních útvarů způsobila koaliční krizi. Zástupci ANO mluví o rezignaci, a dokonce konci vlády. S plánem policejního prezidenta Tomáše Tuhého na vytvoření Národní centrály boje proti organizovanému zločinu nesouhlasí šéf protimafiánského útvarvu Robert Šlachta, který už podal rezignaci. Jak změny v policii probíhaly a čeho se mohou dotknout? Podívejte se na přehled.

  • 1.2. června: Plán změn prosakuje na veřejnost

    Objevují se první informace o tom, že by měl v čele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) skončit Robert Šlachta. Na veřejnost tak pomalu prosakuje plánovaná reorganizace v nejvyšších patrech policie. Sloučením ÚOOZ s protikorupční policií by měla podle policejního prezidia vzniknout Národní centrála pro boj s organizovaným zločinem. Zabývat by se měla kromě mafiánů a korupce také terorismem nebo kyberzločiny.

    Robert Šlachta rezignoval na post šéfa ÚOOZ. Robert Šlachta rezignoval na post šéfa ÚOOZ. | ČTK/Kateřina Šulová

  • 2.6. června: Státní zástupci se bouří

    Server Lidovky.cz napsal, že nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman v dopise premiérovi a dalším členům vlády kritizuje případné sloučení protikorupčního a protimafiánského útvaru policie. Podle Zemana by to mohlo ohrozit vyšetřování složitých kauz. Policie plán na sloučení nepotvrdila.

    Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman | Archiv Blesku, ČTK

  • 3.8. června: Tuhý změnu poprvé přiznává

    Policejní prezident Tomáš Tuhý oznámil, že policie chce vybudovat Národní centrálu proti organizovanému zločinu, pod kterou by měly spadat Útvar proti organizovanému zločinu (ÚOOZ) a Útvar odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK). Nový útvar měla policie připravovat od července.


    Předsedové koaličních stran řešili chystanou reorganizaci. Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) řekl, že si vyžádali informace od ministra vnitra a policejního prezidenta.

     

    Hnutí ANO požádalo kvůli návrhu na reorganizaci policie o dohodovací jednání s koaličními partnery, kterého by se měli zúčastnit i státní zástupci. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) řekl, že s reorganizací nesouhlasí a uvažuje o rezignaci. Na jednání předsedů koaličních stran nebyl požadavek ANO na stažení plánu vyslyšen.

     

    Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) řekl, že reorganizace je připravena profesionálně a s maximálním ohledem na to, aby jejím jediným dopadem byly lepší výsledky v boji se zločinem.

     

    Šéf ÚOOZ Robert Šlachta vyjádřil znepokojení nad tím, že ho vedení policie neinformovalo o reorganizaci; nevyloučil odchod ze služby.

    Policejní prezident Tuhý na tiskové konferenci kvůli problémům s reorganizací policie Policejní prezident Tuhý na tiskové konferenci kvůli problémům s reorganizací policie | ČTK

  • 4.9. června: Spory zasahují vládu

    Ministr Chovanec řekl, že pokud se reorganizace policie nedotkne živých kauz, nemá jediný důvod ji nepodepsat. Dodal, že se chce rozhodnout podle analýzy, která má na tuto otázku odpovědět. Hnutí ANO podle něj změny zpolitizovalo.


    Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) řekl, že změny v policii jsou v kompetenci jejího prezidenta a ministra vnitra. Jde podle něj o odbornou záležitost, do které politici nemají vstupovat. Svolal také na 15. června dohodovací schůzku.


    Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) řekl, že Chovanec by neměl chystané změny bagatelizovat. Odmítl také, že by se změny kvůli ANO politizovaly, protože proti se první postavili státní zástupci. Ohrožena je podle něj nezávislost vyšetřování. Šéf žalobců Zeman se sešel s premiérem a ministrem Chovancem. Schůzka jeho obavy ze snížení kvality práce policie nerozptýlila.


    Na policejním prezidiu se konala schůzka k reorganizaci, které se zúčastnili i Šlachta a šéf ÚOKFK Jaroslav Vild. Šlachta později oznámil, že s reorganizací nesouhlasí a že on i další členové vedení ÚOOZ požádají o odchod do civilu. Šlachtův krok vyostřil spory ve vládě. Vicepremiér Babiš obvinil Chovance z destabilizace policie, ministr vnitra zase Babiše z dezinformační kampaně. Babiš také řekl, že hnutí ANO zváží setrvání ve vládě.

    Ministr vnitra Milan Chovanec Ministr vnitra Milan Chovanec | ČTK

  • 5.10. června: Šlachta rezignuje

    Radiožurnál ráno informoval o výsledku analýzy pro Chovance. Podle ní nebude mít chystané sloučení útvarů vliv na vyšetřování živých kauz. Ministr řekl, že se s výsledky seznámí až večer po návratu z Lucemburska.

     

    Ředitel ÚOOZ Šlachta rezignoval na svou funkci.

     

    Olomoučtí žalobci řekli médiím, že si kvůli plánu na sloučení protikorupční policie a ÚOOZ pozvou příští týden prezidenta Tomáše Tuhého a jeho náměstka Zdeňka Laubeho. Podle nich existuje podezření, že důvodem plánů na odstavení Šlachty je snaha dosáhnout na informace ze živých kauz.


    Vicepremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš vyzval Sobotku dopisem ke zrušení policejní reformy. Premiér k tomu řekl, že koaliční vláda nemůže fungovat na základě ultimát. Babiš přitom doufá, že kvůli sporu nepadne vláda.

     

    Pokračovaly slovní přestřelky mezi koaličními stranami. Babiš prohlásil, že ministr vnitra záměrně destabilizuje policii před podzimními krajskými volbami, podle premiéra Sobotky naopak ANO nerespektuje nezávislost policie.


    Prezident Miloš Zeman řekl, že se v souvislosti s chystanou reorganizací policejních útvarů nechce vměšovat do hádek mezi premiérem Sobotkou a vicepremiérem Babišem.


    Policejní prezident Tuhý žádá, aby situaci kolem reorganizace projednala Bezpečnostní rada státu. Premiér Bohuslav Sobotka po večerní schůzce s ministrem Chovancem její jednání svolává na úterý 14. června.

    Video  Zeman o Šlachtovi: Každý má právo odejít. A hádky Babiše se Sobotkou neřešte.  - Vera Renovica, Jan Jedlička
    Video se připravuje ...

  • 6.Které kauzy může reorganizace podle státních zástupců ohrozit?

    Kauza Nagyová

     

    V červnu 2013 Útvar pro odhalování organizovaného zločinu zasáhl mimo jiné také na Úřadě vlády. Později byla Jana Nečasová, dříve Nagyová, obviněna ze zneužití pravomoci úřední osoby. Kauza měla na svědomí demisi tehdejšího premiéra Petra Nečase. Následovaly soudní tahanice, naposledy byl zrušen osvobozující verdikt. Nové líčení by mělo být ještě letos v červnu.


    Kauza Vidkun

     

    V této kauze se objevují jména bývalých vysokých policejních důstojníků: Karel Kadlec nebo Radek Petrůj. Kauza se týká také olomouckého hejtmana Jiřího Rozbořila nebo bývalého ministra vnitra Ivana Langera. I tady se řeší zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku a podplácení.

     

    ČTĚTE VÍCE: Vše o krizi kolem reorganizace policie

mixer ( 21. června 2016 21:12 )

Souhlas s "hujerem" a naopak od "samo" stále dokola tvrdím,že kobyla má za nehtama více špíny,než tušíme a souvisí to s prasárnama většího rozsahu.Zítra bude u výslechu "vůlprimitiv",doufám,že ho zmáčknou.Tam se musí začít

krdassaneda ( 11. června 2016 07:44 )

Souhlas

Samo ( 10. června 2016 23:00 )

Každý bezpečnostní sbor, ať už je to armáda nebo policie funguje ve stejném režimu. Velí tomu sboru velitel, v tomto případě policejní prezident a nikdo jiný. Pokud existuje v policii určitá část sboru, která se chová jako by jí bylo povoleno všechno a nikdo v tomto státě jim nemá právo kecat do toho co dělají a jak to dělají, pak je to špatně. A plk. Šlachta se tak choval. Začalo to kauzou 3 poslanců a následným odstraněním vlády. Poslanci byli umístěni do vazby, následně byli na základě rozhodnutí Nejvyššího soudu osvobození a propuštěni z vazby a stát jim musí zaplatit odškodné. V normálním státě už jenom na základě této kauzy, by byl jak se říká odejít ředitel ÚOOZ plk. Šlachta a vrchní státní zástupce z Olomouce Judr. Ištván. U nás ne. u nás nechali tuto škodnou řádit dál. Následně byla v noci odvedena do vazby partnerka Nečase. Při zásahu v noci zasahovalo v jejím bytě komando 15 po zuby ozbrojených policistů a následně odvedli Nagyovou do vazby s obviněním, že zneužila pravomoci ve vztahu vůči Vojenské rozvědce. Dopředu muselo být každému jasné, že ničeho takového se nemohla dopustit, protože žádnou takovou pravomoc neměla. Následně ji museli na základě rozhodnutí Nejvyššího soudu propustit a určitě se dá očekávat žaloba vůči státu a žádost o odškodné. A Ištván i Šlachta, tito nekompetentní lidé na místech které zástávali, zůstávali pořád. Proto musela policie přistoupit k reorganizaci, aby si vedení zachovalo tvář, že tomu sboru skutečně velí a nikdo si z toho nedělá cochcárnu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa