Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Policejní vřava: Kalouskovi vadí hysterie, Jurečka to nechce nechat „vyhnít“

Autor: Jaroslav Šimáček - 
21. června 2016
16:15

Kvůli sporům ohledně reorganizace policie panují napjaté vztahy ve vládní koalici, ale i uvnitř policie. Její šéf Tomáš Tuhý dokonce podává trestní oznámení. Chystá se další Bezpečnostní rada státu, která však byla odložena, což vadí vicepremiérovi Andreji Babišovi (ANO) i ministru zemědělství Marianu Jurečkovi (KDU-ČSL). Zúčastnit se jí chce také prezident Miloš Zeman. Opoziční lídr Miroslav Kalousek (TOP 09) pak varuje před bujícími emocemi. Ve vládě i policii.

Poslední Bezpečnostní rada státu (BRS) byla podle všeho pořádně vášnivá, politici se na ní měli překřikovat, zažehla i další spory o to, zda Andrej Babiš (ANO) řekl, či nikoli, že příště může být premiérem on.

Další radu předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) posunul z 22. června na 20. července. Nevoní to však ani ministrovi zemědělství Marianu Jurečkovi (KDU-ČSL), který je pro, aby rada, ale i sněmovní výbor pro bezpečnost a komise pro GIBS proběhly co nejdříve.

„V současné situaci je pro mě nepochopitelné, aby se odkládalo bez řádného zdůvodnění jednání Bezpečnostní rady státu,“ uvedl Jurečka na Facebooku a dodal: „Odmítám taktiku nechat současnou situaci ‚vyhnít‘.“

Miroslav Kalousek si o sporech, které se rozhořely ve vládní koalici, myslí své. „Vláda složená z ČSSD, ANO a KDU-ČSL nezvládá řídit tenhle stát podle pravidel právního státu. Začíná ho řídit podle emocí, ne podle zákonů. Ztrácí legitimitu. Chápeme, že vláda nemůže mít stejné názory jako my na politické priority. Ale chceme po této vládě, aby dodržovala pravidla. A hrozně nám vadí, že to nedělá,“ okomentoval pro Blesk.cz lídr opoziční Topky současné vládní spory.

Přehledně: Jak vznikla celá kauza okolo reorganizace policie? Podívejte se na video:

Video  Čím pálí Babiš a Chovanec ve vládní přestřelce kolem Šlachty a policie.  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zeman chce na bezpečnostní radu. Zkusit mírnit emoce

Pokud se Bezpečnostní rada státu uskuteční v červencovém termínu, chystá se na ni osobně i Miloš Zeman. Prozradil to během své pondělní účasti na sjezdu Československého svazu bojovníků za svobodu, který vede prezidentův stoupenec Jaroslav Vodička.  

„Dostavím se na ni, abych se pokusil poněkud zklidnit situaci,“ řekl Zeman novinářům. Již ve středu přitom na Hradě přijme oba hlavní znesvářené politické aktéry sporů kolem policie – Andreje Babiše i ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD).

Za Zemanem oba přijeli nedávno i do Lán, prezident poté upozornil i na to, že jejich případné demise nemusí přijmout. Spekulovalo se totiž i o možném pádu celé vlády. V případě posunutí termínu BRS pak prezident dal nezvykle za pravdu premiérovi Sobotkovi. Dle Zemana ke svolání zasedání až na červenec došlo právě kvůli tomu, aby se situace uklidnila.

Kalousek: Vysoký důstojník jako hysterický aktivista

Babišovi přitom vadí myšlenka sloučení dvou elitních policejních útvarů ÚOOZ a ÚOKFK v jeden. Chovance v Otázkách Václava Moravce obvinil, že vyslyšel žádost podsvětí a nechal popravit šéfa ÚOOZ Roberta Šlachtu. 

Šlachta s oznámením policejní reformy požádal o odchod do civilu. Následovat ho budou patrně i další policejní důstojníci. Jeden z nich – šéf ostravské ÚOOZ Jiří Komárek – se přitom nelichotivě vyjádřil o šéfovi policie Tomáši Tuhém, který reformu podporuje.

Podle Komárka je Tuhý podezřelý z „brutálního úniku“ informací v případu, kde jde o stamiliony. Tuhý proto podal trestní oznámení kvůli údajné pomluvě.

Sporů uvnitř policie si všiml i Kalousek. „Emoce a boj o moc v tom hrají velkou roli. Já jsem na jednu stranu žádal, aby politici dali ruce pryč od policejní neutrality, teď jsem zděšen z toho, jak v policii samé vysocí policejní důstojníci ignorují zákon o trestním řádu a služebním předpise,“ uvedl Blesk.cz exministr.

Kalousek by byl nyní rád, aby vláda použila veškerou svoji autoritu k tomu, aby byla dodržována pravidla právního státu. Dění kolem sporu Komárek vs. Tuhý okomentoval i na svém Facebooku. A Komárka nešetřil.

„Pokud je to pravda, dopouští se ‚brutálního‘ úniku informací pan Komárek. Pokud to pravda není, dopouští se křivého obvinění. V každém případě jsem zneklidněn tím, že se vysoký policejní důstojník chová jako hysterický aktivista, a ne jako profesionál,“ uvedl na sociální síti Kalousek.

Pro Blesk.cz svůj postoj dovysvětlil: „V této situaci je velmi složité říci, jestli je pravda tam, nebo onde. Ale všichni musíme trvat na tom, že pravidla platí. A policejní důstojníci, kteří opovrhnou zákonem o trestním řádu a služebními předpisy a vytvářejí si vlastní pravidla, vytvářejí logicky anarchii, která silně zapáchá policejním pučem. Něco takového v právním státě prostě není možné trpět,“ míní Kalousek. 

Předseda Topky upozorňuje, že trestní řád říká, že když policista narazí na něco, co by mohlo naznačovat trestnou činnost policisty ve služebním poměru – tedy i policejního prezidenta – musí to neprodleně předat GIBS. „Teď si představte, že vysoký policejní důstojník, který má být strážcem zákona, řekne: ‚Já to té generální inspekci nedám, já to dám ministerstvu kultury, protože si myslím, že je to tak lepší.‘ To je prostě nesmysl a porušování pravidel,“ dodal Kalousek.

ČTĚTE VÍCE: Vše o reorganizaci policie zde

aaobcanka ( 22. června 2016 17:42 )

Už i kdysi seriózní PL (Parlamentní listy) nám blokly účet za pouhé otázky. Proto jsme se ptali, aby nás Jaroslav Vild a Murínovi nezavřeli. Jen hlupák dává takové příkazy. Inteligent se nad otázkami povznese : Nebylo by chybou Šlachty obrátit se na GIBS, tj. na Murína, původně jen vyučeného kamaráda plz. rychlostudenta Chovance ?? Na vysokém postu "nesmíte" být ovlivněni znalostmi ze SŠ nebo VŠ To se pak snadno rozhoduje o věci, "nezatěžují" vás ty znalosti ze škol "Nejlépe" být původně jen vyučený, jako vedoucí policisté: šéf ÚOKFK Vild a GIBS Murín ??? Pí Murínová je st. zástupkyně, mladý Murín u sledovací agentury Víta Bárty VV ?? Přijatým vyučeným "bystroušům" k PČR se dává jen za docházku do škol maturita SŠ, diplom VŠ ?? Vyučený řemeslník/dělník se nenaučí logice, systematice, kompatibilitě, organizaci, koncepčnosti, analytickému myšlení u PČR. Takové vlastnosti si dítě osvojuje od narození od inteligentní rodiny. Vyučený policista potřebné schopnosti nemá, tak používá manipulaci s fakty/důkazy ?? I v "blbém" Turecku musí mít VŠ i prezident. Šéfové nejdůležitějších útvarů, GIBS a ÚOKFK, jsou původně jen vyučení čtyřkaři ze ZŠ ?? Ruku na srdce, vy byste zadali důl. úkol spolužákovi ze ZŠ, čtyřkaři ? Není něco špatně? Chovanec a Sobotka dali Murína a Vilda do GIBS a ÚOKFK ?? Vy, VŠ+SŠ, s klasicky vystudovanými školami (hned po ZŠ), spojte se s min. 50 VŠ+SŠ z NSZ,MSZ,MV,PP a nastolte řád a pořádek ! Takto PČR a SZ "spravedlivě" praktikují zákaz psát na IN ?? Vyučení policisté a SZ diktují médiím, co je a co není etické ? Žijeme v diktatuře vyučených policistů a SZ, jako je Murínovic rodina a J.Vild ? Takže, J.Vilde a Murínovi, nemstěte se, a to ani tajně, skrytým příkazem podřízeným, jak je vaším zvykem. Jistíme se nezávislou i zahraniční TV. Vše monitorujeme. Nemáte jen vy tajnou službu. Stop blokacím pravd v médiích ! Sorry-raději hned, nemáme zájem o vězení, policejně-politicko-mediálně-justiční mafie !

joudajoudovy ( 22. června 2016 08:46 )

nula od nuly pojde a volici kalouska maji stejne IQ jako on.

kaaalda ( 21. června 2016 20:54 )

Právní stát??? No na právo je dobrý Chovanec,rychlostudent.To musí být kapacita,lhář a ještě právník za peníze...Nebo máte děti?Chodí do školy?Dají výšku do roka?

ivoadler ( 21. června 2016 18:59 )

Formální příčinou krize je "tvrdý" postoj toho chameleona Chovance. Ten si pospíšil, aby co nejrychleji podepsal reorganizaci policie. Faktickou příčinou krize je ztráta schopnosti politiků ovládat činnost policie. Ovlivňování činnosti policie jde až do doby oposmlouvy. Proto také zájem Zemana, aby se to zmírnilo. Ovšem nová garnitura v čele s Babišem se nemusí bát rozkrytí starých případů. Proto takový vztek na na Babiše.

gabreta ( 21. června 2016 18:13 )

A to je to dodržování zákonů v právním státě, jak zase žádá Kalousek!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa