Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Babiš znechutil Mládka. Ministři se hádají, jak pojedou vlakem do Ostravy

Šéf průmyslu Jan Mládek se pustil do ministra financí Andreje Babiše.
Šéf průmyslu Jan Mládek se pustil do ministra financí Andreje Babiše.  (Autor: Foto Blesk - Martin Pekárek, ČTK)
Autor: Jaroslav Šimáček - 
21. července 2015
14:03

Rozkol v Sobotkově kabinetu způsobilo výjezdní zasedání vlády v Ostravě. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) se pustil do Andreje Babiše (ANO) kvůli tomu, že šéf financí s ostatními nepojede jedním vlakem, ale vyrazí dříve. Babiš se brání, že musí na důležitou schůzku a že si z něj Mládek udělal jen snadný terč.

„Pan Babiš tady zavedl nové moresy. Je to taková drobnost, ale pro mě velmi znechucující. Je to nekolegiální, asi chce dát najevo, že s námi nemá nic společného,“ rozčílil se Mládek v rozhovoru pro Hospodářské noviny, když přišla řeč na středeční odjezd na výjezdní zasedání vlády v Moravskoslezském kraji. 

Ministr financí Andrej Babiš se v reakci na Mládkova slova bránil, že musí z Prahy vyjet společně s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem (ANO) dříve, aby stihli setkání se zástupci spolku vlastníků průmyslových brownfieldů (rozpadající se a nevyužívané průmyslové budovy či celé areály – pozn. red.) na Ostravsku.

A že jde o důležitou schůzku, kvůli které zkrátka musí dorazit do Ostravy dřív. Babiš přitom podotkl, že ministr Mládek raději pojede s ostatními členy kabinetu pendolinem a bude tak přítomný i během oficiálního příjezdu do Ostravy a na oficiální fototermín.

Babiš to označil za Mládkovu volbu, zároveň podotkl: „Mohl bych se divit, proč ministr průmyslu nechce být na začátku tak zásadní schůzky o možnosti zlepšení životního prostředí či zvýšení přílivu nových investic a vytváření nových pracovních míst v Moravskoslezském kraji, ale nedivím se.“

Podle Babiše totiž potřebuje Mládek především „body v ČSSD a mediální publicitu“. „To se dnes nejlépe dělá prostřednictvím útoku na mne,“ míní Babiš. A tak je zde další přestřelka mezi šéfem ANO a ministrem z řad ČSSD. Ostré výpady si Babiš vyměňoval v minulosti i se sociálnědemokratickým ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem.

Proč právě Ostrava

Že si páni ministři padnou v Ostravě smířlivě kolem ramen, na to sázet nelze. Jde přitom o jejich první společnou vládní cestu. "Je to první výjezdní zasedání po roce a půl. Rozhodli jsme se, že nejprve navštívíme jako vláda na výjezdním zasedání dva regiony, které mají největší strukturální problémy. Bohužel jak Moravskoslezský, tak Ústecký kraj trpí neustále vysokou nezaměstnaností," vysvětloval dnes premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), proč vláda jede právě do Ostravy. Zaměřit by se tam vláda chtěla mj. na otázky restrukturalizace průmyslu, ale také zlepšování stavu ovzduší v oblasti Ostravy, Havířova a Frýdku-Místku. Atmosféra však nadále houstne i v samotné vládě.

Na dotaz, jak vznikl nápad na společnou cestu kabinetu pendolinem, Sobotka odpověděl: "Napadlo mě to jako možnost - a myslím, že docela hezká možnost - v klidu si popovídat i mimo ta pravidelná zasedání vlády." S Andrejem Babišem si však během více jak tříhodinové cesty popovídat nebude moci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa