Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Expert o registračních pokladnách: Diskriminace nebo bič na obchodníky-šejdíře?

Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) a poslanec ČSSD Vítězslav Jandák představují sněmovním kolegům velké makety účtenek pro elektronickou evidenci
Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) a poslanec ČSSD Vítězslav Jandák představují sněmovním kolegům velké makety účtenek pro elektronickou evidenci  (Autor: Twitter Andreje Babiše)
Autor: Daniela Soukalová - 
17. července 2015
19:03

Babišova evidence vzbudila vášnivou debatu. Od opozice je slyšet i názor, že si ministr financí chce nashromáždit informace o konkurenci. Podle odborníků ale zůstává faktem, že něco podobného si nejspíš vede každý podnikatel kvůli přehledu, jestli je v zisku. Navíc se registrační pokladna bude moci nainstalovat i přes aplikaci do chytrého telefonu. Předražené stroje tak pro malé podnikatele nebudou potřeba.

„Za sebe si myslím, že pokud dneska podnikatel funguje a chce mít přehled o tom, jaké má tržby a jestli je v zisku, tak stejně už takový systém používá,“ řekl pro Blesk.cz manažer segmentu pro podnikatele a malé firmy České spořitelny Kamil Pošvic.

Technický dopad na podnikatele podle něj nebude v reálu tak velký. „Jestli bude funkční to řešení a nebude u něj docházet k výpadkům jako například u registru vozidel, tak si nemyslím, že by to mělo mít reálný dopad na podnikatele,“ vysvětluje Pošvic.

Hlavní problém je podle expertů spíš v tom, že stát veřejně dává najevo, že obchodníci šidí. Místo toho, aby se zvýšil počet kontrol, tento krok ministerstvo financí převaluje přímo na ně samotné.

„Chápu ty hlasy, co se ozývají a říkají, že se jedná o diskriminaci. Kdyby se zákon nařídil a byl rovnou pro všechny bez výjimky, tak si myslím, že to přijímání elektronické evidence by ve sféře podnikatelů bylo snazší,“ doplňuje Pošvic.

V první vlně zavedení elektronické evidence tržeb budou hotely, restaurace a kavárny. Je to snad náznak, že se v tomto segmentu nejvíce šidí? Ministerstvo financí zveřejnilo, že si od tohoto segmentu slibuje až 10 miliard na daních. Teď se tam odvádí zhruba 1,6 miliardy.

Ve druhé vlně mají pak následovat velkoobchody a maloobchody. Následně by se měly vyhodnotit dopady.

Jednou z obav podnikatelů je přidání administrativy. Jenže to podle Pošvice nehrozí. Každé účtence se před vytisknutím přidělí jedinečný kód. Ministerstvo financí by pak už jen na konci roku zkontrolovalo to, jestli v daňovém přiznání součet tržeb souhlasí s tím, co evidovala pokladna. „Tím si dvojcestně zkontroluje, jestli nedošlo k optimalizaci daní nebo k zatajení některých transakcí,“ vysvětluje Pošvic.

Opozice se bouří

Nejvíce je slyšet hlas místopředsedy Top 09 Miroslava Kalouska, kterému na elektronické evidenci vadí snad úplně vše. Dokonce se zařekl, že nikdy nedovolí, aby se tento zákon schválil a uvedl v realitu.

Předseda občanských demokratů Petr Fiala byl o něco přesnější. Podle něj jde o útok vlády na živnostníky. Systém je prý úplně zbytečný a nenaplní cíle.

Aplikace v chytrém telefonu může posloužit jako pokladna

Co se týká elektronických pokladen, je už na trhu poměrně široký výběr. Nenabízejí je jen renomované firmy zaměřené na registrační pokladny, ale také třeba vysokoškolští studenti, kteří tím začínají své podnikání. Vláda se rozhodla necertifikovat a nevydávat žádné extra povolení výrobcům aplikací. Tím prý chtějí otevřít trh a stlačit ceny zřejmě na minimum.

Obchodníci by tak mohli mít svou registrační pokladnu v chytrém telefonu a jen dokoupit tiskárnu účtenek, která se dá pořídit už kolem tisícovky. Ta jim ale bude umožňovat jen základní funkce. K dispozici jsou i takové, co jim například dokážou evidovat i skladové zásoby.

„Spousta ať už rozjetých nebo spouštějících se star-upů se vydala cestou, že neprodávají jednu registrační pokladnu do chytrého telefonu navždy, ale že vám vlastně prodávají aplikaci za měsíční paušál s tím, že máte neustálou technickou podporu a aktualizaci softwaru,“ dodal Kamil Pošvic.

jelinek1 ( 25. července 2015 18:30 )

Obchod na vsi 600 obyvatel náklady na EET 25.000,- Ale můžu si celé zařízení jen výhodně pronajmout,komplet výhodně za 6.000,- až 10.000,- za měsíc což je úžasný JOBS , ale jen pro někoho. Nezměnili tyto f.nahodou majitele? Dále 200,- za měsíc za přenos dat O2 ,měsíčně cca 200,- Kč za thermopásky navíc do tiskáren atd. Dodám : mnoho psů zajícova smrt.Až všichni poslední čeští obchodníci skončí tak to zachrání vietnamci aby se naše obce nestali jen tou noclehárnou protože oni také nyní "přeci" platit DPH nemusííí.Prý to bude stát 5.000,- za zařízení což je lež ale ono to EET bude 5,000,- stát každý rok. insAtCur(document.getElementById('frmCont'), ' ') insAtCur(document.getElementById('frmCont'), ' ')

Zobrazit celou diskusi