Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bič na živnostníky míří do sněmovny. Babiše nezastavili ani lidovci

Autor: ČTK, kal - 
3. června 2015
17:30

Ručně psané účtenky a papírové paragony zřejmě už brzy skončí ve sběru. Vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) schválila zavedení elektronické evidence tržeb, kterou prosazuje vicepremiér Andrej Babiš (ANO). Koaliční lidovci ráno sice ještě ramenatě vzkazovali, že návrh plný technických chyb zablokují. Nakonec pro něj zvedli ruku i oni a novou povinnost, která má živnostníky čekat od příštího roku, teď posoudí sněmovna.

„Je to revoluční zákon, je to zásadní zákon pro boj proti šedé ekonomice. Je ve prospěch všech občanů. Pevně věřím, že i v rámci sněmovny budeme úspěšní. Nerozumím tomu, že opozice podporuje nepoctivé podnikatele,“ uvedl Babiš.

„Jsem velmi rád, že koalice splnila jeden ze svých klíčových závazků a na rozdíl od předchozích pravicových vlád má odvahu bojovat s daňovými úniky,“ liboval si premiér Sobotka. „Po zákonu o prokazování původu majetku je zákon o elektronické evidenci tržeb, který dnes vláda schválila, dalším důležitým nástrojem k zamezení daňových úniků,“ zmínil.

Opozice chce paralyzovat sněmovnu

Předseda vlády se svým ministrem financí Babišem přitom je na horké půdě. Zavádění online pokladen kritizuje pravicová opozice, ODS a TOP 09 kvůli návrhu chtějí dokonce paralyzovat sněmovní schůze. „Budeme využívat všech nástrojů, které nám poskytuje jednací řád, aby zákon schválen nebyl,“ řekl šéf ODS Petr Fiala.

Výhrady před středečním hlasováním měli i vládní lidovci, kteří návrhu vyčítali technické nedostatky. „Elektronická evidence tržeb se projednává, bude to výživné, když už se to dnes projednává, tak chceme zapracovat naše věcné a důležité připomínky!! Tak uvidíme,“ zmínil na Twitteru ministr zemědělství a druhý muž lidovců Marian Jurečka. Nakonec ale byla pro návrh vláda jako jeden muž.

Podle oponentů novinka přinese podnikatelům jenom zvýšené náklady a naloží jim další povinnosti, aniž by fakticky měla vliv na lepší výběr daní. Tedy na cíl, který si od ní slibují Sobotka s Babišem. Podle propočtů ministerstva financí může stát získat jenom z daní od restaurací a maloobchodů zhruba 12,5 miliardy korun navíc. Jde o peníze, které zatím systémem protékají načerno.

Od počátku by se zavedení elektronické evidence tržeb mělo týkat restaurací, hotelů a stravovacích služeb. O čtvrtletí později by měly tržby evidovat i firmy v oblasti velkoobchodu a maloobchodu. O dalším rozšíření systému na další odvětví by měla rozhodnout následně vláda.

Doprovodné zákony k návrhu snižují sazby DPH v oblasti stravovacích služeb z 21 na 15 procent a zavádí jednorázovou slevu 5000 korun pro všechny poplatníky daně z příjmů fyzických osob, kterým v daném roce vznikla povinnost evidovat tržby.

Z původního návrhu ministerstvo financí odstranilo povinnost zákazníka převzít účtenku a naopak nově zařadilo účtenkovou loterii. Návrh také počítá s výjimkami. Evidovat tržby nebudou muset například školní jídelny a menzy, pokud nevydávají jídla pro veřejnost. Dále se evidence zřejmě nebude týkat linkových autobusů, jídelních a nápojových automatů, sociálních služeb, finančních institucí nebo státem regulovaných segmentů, jako je například energetika nebo poštovní služby.

eliska963852 ( 4. června 2015 00:22 )

Jestlipak měli Babiš s Mrázkem taky registračku?

kerloss ( 3. června 2015 23:08 )

Proc by uctenka nemela byt bezne k dostani pri nakupu? Nekde musim zadat aby mi ji vubec dali a divi se ze ji chci. Vzdyt je to doklad o zaplaceni, jak zbozi tak sluzeb. zaplacene zbozi bez uctenky muze byt kradene Jako obchodnik bych zavolal policii ze mi ukradl zbozi kdyz nema uctenku dvakrat zaplatit jedno zbozi je taky dobry byznys. Nekdy se nevyplaci si nevzit uctenky.

jerry ( 3. června 2015 20:20 )

Čichá toluen.

terezkaterka33333 ( 3. června 2015 18:57 )

 Rád by som vedel, či má aj Babiš registračnú pokladňu, kde zaznamenáva milióny, čo mu vlády odpúšťajú na daniach. Napr. naposledy 58 milión EUR za Duslo Šala na Slovensku. Pri preukazovaní pôvodu majetku by mu to pomohlo si spomenúť, kde vzal tie miliardy.

milan1959 ( 3. června 2015 18:41 )

Co bereš soudruhu?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa