Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Babiš uštval dva mluvčí, shání třetího. Zn. Extrémní nasazení

Autor: Jan Kálal - 
3. června 2015
16:00

Udržet krok s vicepremiérem Andrejem Babišem (ANO) není jen tak. Zvlášť pro jeho nejbližší vládní spojku, tiskového mluvčího ministra financí. Babiš od loňského nástupu do vlády hledá už třetího člověka. „Pracuji 20 hodin denně, soboty, neděle taky. A vyžaduji spojení online se svým okolím,“ zmínil vicepremiér pro Blesk.cz. Zájemci mají čas přihlásit se do středy 10. června.

Babiš nastoupil do vlády a vedení ministerstva financí loni 29. ledna. Jako mluvčího si vybral komunikačního specialistu Marka Zemana, který měl s resortem financí zkušenosti už z doby, kdy je řídil současný premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Tandem vydržel půl roku, pak Zeman beze slova zmizel z vicepremiérova dosahu. „Šel do soukroma. Podle jeho vyjádření je pracovat se mnou náročné,“ prozradil teď s odstupem ministr financí.

Práce pro Babiše? Ztráta času, tvrdí exmluvčí

Zeman nyní nabídl svoji verzi odchodu. „Během mého krátkého působení na ministerstvu financí se mi podařilo vybudovat odbor komunikace, který tam do mého příchodu nikdy nebyl. Důvodem k odchodu bylo především mé rozčarování ze způsobu ,spolupráce‘ s panem Babišem. Jsem totiž zvyklý na koncepční práci a komunikaci na úrovni. V tomto případě to pro mě byla ztráta času. Proto jsem se rozhodl odejít. A samozřejmě jsem svůj odchod oznámil i ministrovi,“ řekl pro Blesk.cz.

Marek Zeman, první mluvčí Andreje Babiše na ministerstvu financí. Marek Zeman, první mluvčí Andreje Babiše na ministerstvu financí. | MŠMT

Necelý rok vedl komunikaci na ministerstvu Radek Ležatka, který důkladně znal finance pro změnu z éry exministra Miroslava Kalouska (TOP 09) – Babišova nejhlasitějšího soka. Také on teď po boku vicepremiéra skončil, i když sám Babiš jeho odchod mírní. „Pan Ležatka zůstává v resortu, jde na Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových,“ zmínil. Nicméně je jasné, že kontakt mezi nimi dvěma nebude už zdaleka tak častý jako doteď.

Babiš: Důležitá je i chemie

Na místo nového mluvčího je vypsané výběrové řízení. Kandidáti se původně mohli hlásit do 15. května, na ministerstvo dorazilo 38 životopisů, vítěz ale zatím nikde. Babiš se totiž rozhodl protáhnout lhůtu pro přihlášky do 10. června, aby měl větší šanci najít člověka podle svého gusta.

„Na své nejbližší spolupracovníky jsem extrémně náročný z titulu tahu na branku, nápadů, kreativity. Většinou také mluvím sám za sebe, nepotřebuji se skrývat před médii, i když je nevyhledávám,“ přiblížil Babiš pro Blesk.cz. „Důležitá je u mluvčího a nejbližších kolegů chemie mezi lidmi.“

Vicepremiér tak doplnil inzerát ze stránek ministerstva, který chce po uchazečích „samostatnost, manažerské schopnosti, schopnost vedení týmu, odolnost vůči stresu, časovou flexibilitu, organizační, komunikační a prezentační schopnosti, zodpovědnost, vysoké pracovní nasazení, spolehlivost a smysl pro detail“. A také doklad o tom, že se dotyčný nikdy nezapletl s komunistickou Státní bezpečností. Sám Babiš se přitom negativním lustračním osvědčením prokázat nemůže.

Tajné zadání: Za Babiše má mluvit žena

Podle informací Blesk.cz existuje navíc neoficiální zadání – novým mluvčím Babiše na financích má být žena. Potřetí už se totiž prý s mužem nechce „spálit“.

Mluvčí ministerstva financí není jedinou spojkou Babiše s médii. Kromě toho, že vicepremiér většinou sám reaguje na esemesky od novinářů, má extra mluvčí pro hnutí ANO a pro svůj Agrofert.

Anketa
Chtěli byste Babiše jako svého šéfa?
počet hlasujících: 493
Anketa
Chtěli byste Babiše jako svého šéfa?
Ne
71 %
Ano
29 %
počet hlasujících: 493

ergimax ( 3. června 2015 22:34 )

Tlumočit tu wasrpolskou hatmatilku majora Babušky to dá asi fušku, kto to má vydržať?

verka1 ( 3. června 2015 18:25 )

Andrej nemusí chodit daleko...co třeba Nagyová- Nečasová

otylie.z.bolivie ( 3. června 2015 16:31 )

Já to teda beru šéfe.

milosuvadvokat ( 3. června 2015 14:42 )

můj prezident neumí s mobilem dodnes a hele kde až je!!!

milosuvadvokat ( 3. června 2015 13:55 )

Kdyby měl protekční OVČÁČKY vlezdozadkovce, vydrželi by mu na věky, pokud se neznelíbí jako už nepotřebný jako Šlaufík

Zobrazit celou diskusi