Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Babiš s letáky lobboval za online pokladny. Od Fialy schytal kritiku

Autor: Václav Lang - 
18. září 2015
08:40

Elektronická evidence tržeb je jedním z klíčových bodů pátečního sněmovního programu. A ministr financí Andrej Babiš (ANO) před startem schůze vyrazil do pražského metra, aby cestující zpravil o výhodách systému, který navrhuje. Lidem rozdával letáčky, které občas nabízel rovnou se slovy „vezměte si účtenku“. Jeho kolegové přidávali i koblihy. Šéf opoziční ODS Petr Fiala mu obratem vytkl, že předtím chyběl na nočním sněmovním jednání. To ale Babiš rozporuje.

„Je to důležitý projekt. Jde o to, aby to lidi chápali, aby pochopili, že je to ve finále pro ně velice jednoduché, že mají požadovat účtenku, a když bude vše fungovat, že to úplně stačí,“ reagoval na místě Babiš pro Blesk.cz.

Ministr financí postával ve vestibulu metra I. P. Pavlova už od půl šesté ráno. Kolemjdoucím lidem nabízel kromě už tradičních koblih také brožurky o elektronické evidenci tržeb s podtitulem Fámy a fakta o chystané legislativě.

Video Babiš metro - Václav Lang, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Příznivci a odpůrci? Půl na půl

„Lidé nevědí, co je to EET, ví to odborná veřejnost. Já to nazývám účtenky, účtenkový projekt,“ upřesnil.

Odhadem se dá říct, že Babišových sympatizantů bylo v metru zhruba stejně jako jeho odpůrců. Někteří se s vicepremiérem fotili, třásli pravicí a chodili si pro podpis, jiní jej obcházeli velkým obloukem a jeho přítomnost nesli s nelibostí. „Ještě je brzo ráno. Ale někteří se usmívají,“ zhodnotil reakce cestujících Babiš.

Ten se zhruba po hodině přesunul metrem do stanice Muzeum. Po cestě si přisednul k paní, v které se snažil vzbudit zájem o projednávaný zákon. Na novém stanovišti si postěžoval, že není tak frekventované jako předešlá zastávka, a raději se i s několikačlenným doprovodem vydal na Anděl.

Prozradil, že jej od osmi hodin čeká porada právě k zákonu o EET. Ten bude v pátek hlavním tématem sněmovního jednání. Opozice proti němu hlasitě protestuje, očekává se tudíž široká debata.

Babiš: Mám mít od Fialy omluvenku?

Ranní koblihy od Babiše už stihl na Twitteru okomentovat předseda ODS Petr Fiala. Neuvědomil si však, že se ministr financí ve večerních hodinách zúčastnil jednání tripartity o rozpočtu. 

„Od 17:45 do 22 hodin jsem byl na tripartitě k rozpočtu na Úřadu vlády a brožury k EET jsem rozdával od 5:30 do 7:45. Tajže si mám příště vyžádat od Fialy omluvenku?“ reagoval Babiš pro Blesk.cz. „Neudělal jsem nic špatného, Fiala není můj nadřízený a sněmovna nejedná často racionálně,“ dodal vicepremiér.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

abyss ( 19. září 2015 19:52 )

To ohledně cen mohu potvrdit. Byla jsem v Chorvatsku rok a půl po zřízení EET a ceny všeho byly dvojnásobné oproti dvěma letům zpět. Také tam bylo zhruba o třetinu méně stánků a ve městě bylo plno zavřených obchodů. Jestli to u nás dopadne stejně, jako že asi ano, tak ti co na tom nejsou nejlépe se propadnou pod hranici bídy a i ostatní lidé na tom budou finančně zle, za svoje těžce vydělané peníze si koupěj jen polovinu toho co dnes. A jestli u nás stoupne i nezaměstnanost tak strmě jako v Chorvatsku (17%), tak EET z nás udělá národ žebráků

honza1965 ( 19. září 2015 14:03 )

To ale není všechno, to co tu ty a beruska07 píšete. EET v Chorvatsku je fakt děsnej prů/ser. Třeba zdvojnásobení až ztrojnásobení cen u rychlého prodeje, kde bude EET znamenat prodloužení zaplacení na dvojnásobek času obsloužení a kde se budou ztráty nebo zdvojnásobení obsluhy kompenzovat cenou, což samozřejmě odse/rou zákazníci, bude znamenat krach takových obchodů z důvodu že na to zdražený nebudou mít lidi prachy a za chvíli si tu nekoupíš ani zmrzlinu ani když na ní budeš mít. Bude to konec akcí zaměřených na historii, které se bez prodejních stánků s historickými předměty neudržej, což bude hlavně o nedostatečném pokrytí sítí míst kde se takové akce dělaji. Dalším aspektem bude nárůst šmeliny jak za komančů. A to i u hodně velkých položek. Půjdeš so koupit něco v řádu desítek nebo stovek tisíc a před zaplacením spadne síť. Jako návdavek klekne elektronické účetnictví tvojí banky, odcházíš nasrán a venku už čeká šmelinář, že to co potřebuješ včera koupil a zjistil že už to nepotřebuje a že ti to přenechá, samozřejmě za cenu o 10% vyšší za přestátí martyria při koupi. Takhle bych mohl pokračovat do aleluja....... EET, to konkrétní co tu Babiš chce, funguje dobře fakt jenom jako shromaždiště informací, který on umí perfektně zneužívat, státu a lidem to bude jenom ke škodě.

e.44 ( 19. září 2015 01:25 )

beruska, kašli na ně, jsou to idioti, co podnikání neviděli ani z rychlíku a o EET mají stejně "hluboké" a "široké" vědomosti, jako o podnikání. Jenom tu tupě papouškují odpornou prolhanou Babišovu propagandu

e.44 ( 18. září 2015 12:41 )

Co to sem cpeš za nelogické kraviny, ty hlavo vylízaná, Babišem vymytá? Sám Babiš je modřejší a větší zloděj než všichni ti tvoji modří ptáci dohromady

vvogh.t ( 18. září 2015 12:13 )

taky okrádáš stát vych.caný modrý ptáku??????????????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa