Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Potopíme Babišovu evidenci tržeb, slibují TOP 09 a ODS. Jak to chtějí udělat?

Autor: zst - 
1. září 2015
14:58

Boj na dvou frontách, který vláda nemusí zvládnout. Tak se dá stručně mluvit o vlajkové lodi ministerstva financí – zákonu o elektronické evidenci tržeb. Výhrady k němu mají stále ještě lidovci, a to i přesto, že ve sněmovně se chystá už druhé čtení. Opoziční strany ODS a TOP 09 navíc prozradily, jak ho chtějí zablokovat. Do návrhu budou chtít vložit tolik vlastních myšlenek, že případné hlasování bude odloženo minimálně o týdny a bude kolem něj velký zmatek.

42 poslanců ODS a TOP 09 versus vládní stojedenáctka – nerovný boj o elektronickou evidenci tržeb (EET) to může být jen naoko. Opozice údajně našla cestu, jak dosáhnout svého, tedy smetení návrhu z poslaneckých stolů. Upozornil na to deník Právo. 

Chceme předložit tak velké množství pozměňovacích návrhů, aby se načítaly třeba týden. Půjde o stovky návrhů. Cílem je, aby se z toho stal galimatyáš, ve kterém se už nikdo nevyzná,“ prozradil Právu jeden z opozičních poslanců. 

Koalice se přitom v pondělí na poradě svolané právě kvůli EET dohodla, že bude prosazovat změny ve sněmovním řádu. Zkrátit chce přestávky i opakovaná vystoupení, kterými je znám především místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Tahle taktika ale nemusí slavit úspěch, těžko totiž koalice omezí počet pozměňovacích návrhů, které se k zákonu sejdou. 

Možnou taktikou vládních stran je rozhořčen předseda ODS Petr Fiala. „Levicová koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL se dohodla, že zákon o registračních pokladnách prosadí v Poslanecké sněmovně za každou cenu, třeba i za cenu ohýbání demokratických postupů a parlamentních zvyklostí,“ uvedl ve svém prohlášení.

Znásilnění demokratických procedur je nebezpečné a žádný demokrat by mu neměl klidně přihlížet. Jakékoli účelové omezování práv opozice pouze zpochybní legalitu schváleného zákona a přinese pochybnosti o jeho platnosti,“ dodal pravicový politik.

Noční jednání nejsou v plánu 

Podle opozice se ale historie opakovat nebude. V roce 2011 totiž ve sněmovně nocovali poslanci se spacáky a dekami. Dnes vládnoucí ČSSD tehdy sama sáhla po obstrukcích, a to kvůli omezení podpory stavebního spoření. 

„To nemá vůbec cenu. Nám stačí blokovat jednání ve středu a v pátek od devíti do čtrnácti hodin. V jiném čase nemají poslanci nárok projednávat třetí čtení,“ naznačuje sněmovní matador Marek Benda s ODS možnost, že druhým čtením ještě zákon nakonec projde.

Tato část obstrukcí prý ale ještě bude věcná, pořádné zdržování plánuje opozice až na jaro. „Na předčítání z knih dojde až tak začátkem března. Do té doby máme připravené regulérní projevy ve sněmovně. To, co nám nedovolí projednat ve výborech, budeme muset řešit na plénu. Neříkal bych tomu ani obstrukce,“ dodal pro Právo Benda. 

„Rozhodně to nebude klasické braní si pauz nebo zdržování. Budeme se snažit vysvětlit zejména členům KSČM, že EET přináší víc negativ než pozitiv,“ přitakává místopředseda sněmovny Petr Gazdík (STAN).

Právě komunisté totiž v projednávání hrají roli proměnné společně s poslanci Úsvitu. Názor KSČM, která má ve sněmovně 33 křesel, ale zatím se nekloní ani k jedné straně, je ten, že v pozměněné podobě by byli pro EET ochotni zvednout ruku. 

Někteří členové opozice se navíc domnívají, že by mohly pomoci i zhoršené vztahy dvou nejsilnějších stran, tedy ČSSD a ANO. To se dá předpokládat v důsledku předvolebního boje o křesla v krajských zastupitelstvech. 

Koalice přesný plán nemá 

Změna jednacího řádu nebude koalici stačit a vláda to dobře ví. „Vymyslíme operativně podle situace. Budeme se snažit opozici přesvědčit, aby obstrukce nedělala,“ řekl ministr financí a autor návrhu Andrej Babiš (ANO). 

Podle ústavního právníka Jana Kysely koalice nemá jinou volbu, protože obstrukce jednoznačně řád sněmovny umožňuje. 

Pokud se opozici nepodaří zákon zablokovat ve sněmovně, má druhou šanci ještě v Senátu. I když ani tam nemá většinu, mohou jí pomoci koaliční senátoři. Je totiž všeobecně známo, že ti se v některých případech vládních dohod nedrží. V řadě případů jsou to starostové a primátoři, kteří hledí na to, aby si především udrželi voliče ve svém regionu.

kkkastr ( 11. prosince 2015 16:44 )

Ale kš, každej nepodniká s tím cílem krást jako ty

jura1 ( 1. září 2015 16:15 )

To nemá chybu. Bez komentáře.

dzelo ( 1. září 2015 16:09 )

Zloději sdružení v TOP09 a ODS se třesou před podobnými zásahy do jejich zlodějen a okrádání státu. Tuto zlodějskou cházku musí každý slušný člověk brát jako odporný hmyz a tak by se s ním mělo i nakládat!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa