Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sněmovní přetahovaná: Babiš a Kalousek bojovali o pero, jednání vře

Autor: ČTK, Klára Brunclíková - 
10. července 2015
12:40

Elektronická evidence tržeb rozpoutala v Poslanecké sněmovně boj. A nejde jen o kritiku opozice, která se očekávala. Unikátní přetahovanou přímo v jednacím sále předvedl ministr financí Andrej Babiš (ANO) a jeho předchůdce Miroslav Kalousek (TOP 09). Babišovi se totiž nelíbil Kalouskův vzkaz. Ten mu napsal na obří účtenku, kterou s sebou na jednání ministr financí přinesl.

Miroslav Kalousek nevynechá jediný moment, kdy by si do ministra financí mohl rýpnout. Využil tak i chvíle, kdy Babiš do jednacího sálu přinesl obří účtenku. Ministr financí tak chtěl kolegům ukázat, jaké údaje z účtenky získá finanční úřad.

Kalouskovo graffiti

Miroslav Kalousek se na účtence rozhodl vytvořit vlastní dílo a napsat ministru financí, co si o něm myslí. Andrej Babiš to tak rozhodně nechtěl nechat, rychle se zvedl ze židle, aby Kalousek nestihl větu dopsat.

V boji o pero nakonec Babiš nad Kalouskem zvítězil, dílo však dokonal exministrův stranický kolega Daniel Korte. Všichni si tak mohli přečíst větu: „Andreji, největší neplatič daní jsi ty!“.

Jeho kolega Daniel Korte to ale dotáhl do konce. Jeho kolega Daniel Korte to ale dotáhl do konce. | Blesk/Ladislav Krivan

Účtenky tak nakonec skončily u ministerských židlí, kde si je se zájmem prohlížela ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO) s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD).

Kritika opozice zněla i na jednání

Návrh o zavedení elektronické evidence tržeb sklidil očekávanou kritiku opozice. Zákon má podle vlády především pomoci omezit daňové úniky a narovnat podnikatelské prostředí. Pravice ujišťuje, že udělá vše pro to, aby se koalici nepovedlo zákon schválit.

Nikdy vám nedovolíme ten zákon schválit a uvést v realitu,“ prohlásil místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Pro volné dýchání v Česku je podle něho návrh stejně nebezpečný jako jeho předkladatel Babiš. Proti zákonu vystupují i opoziční ODS a Úsvit. Předseda občanských demokratů Petr Fiala označil evidenci tržeb za součást útoku vlády na živnostníky, podnikatele a všechny pracovité lidi. „Systém je úplně zbytečný a nenaplní cíle,“ zdůraznil Fiala.

„Vy to zavádíte jenom pro někoho a jenom tam, kde to zajímá Babiše,“ vyčetl Kalousek vládní koalici. Fiala vidí v evidenci tržeb nebezpečné shromažďování dat a varoval taky, že někteří podnikatelé skončí.

Kalousek se opřel i do Babiše. V souvislosti s jeho firmami soustředěnými do skupiny Agrofert mluvil o daňových optimalizacích a o miliardách požadovaných od státu na odstranění starých ekologických zátěží. „S takovouhle platební daňovou morálkou, pane podnikateli a ministře financí v jedné osobě, běžte do karusele,“ vmetl Babišovi. Ministr financí Kalouska nařkl ze sprosté lži.

Karel Fiedler z klubu Úsvitu poznamenal, že nelegální a stínová ekonomika v obchodu, pohostinství a stavebnictví tvoří velmi malý podíl v únicích daně z přidané hodnoty. „Budeme honit blechy v kožichu medvěda,“ řekl.

Koalice: Nejsme proti živnostníkům

Systém hájil Jan Volný z ANO. Není podle něho proti živnostníkům, protože bude evidence tržeb zaváděna vždy pro celý obor, budou pod ni spadat i velké firmy. Další poslanec ANO Jiří Zlatuška podotkl, že i za první republiky měl živnostník v pokladně zapečetěnou pásku pro kontrolu berního úřadu. Další poslanci z řad vládního hnutí poukazovali hlavně na narovnání podnikatelského prostředí a zlepšení morálky.

Jak má systém fungovat?

Podnikatelé, na které se bude vztahovat povinnost elektronické evidence, vydají podle vládního návrhu zákona zákazníkovi účtenku a údaje o ní pošlou okamžitě elektronicky finančnímu úřadu. Takto evidovat se budou tržby v hotovosti, platební kartou nebo šekem a směnkou. Nebude se to vztahovat mimo jiné na bankovní převody nebo tržby v prodejních automatech. Výjimka bude platit i pro prodej jízdenek na dráze nebo pro veřejné toalety.

Poslanci se přeli také o to, zda a jak je v tuzemsku dostupné vysokorychlostní připojení k internetu. Opozice tvrdí, že řada podnikatelů kvůli potížím s připojením nebude mít šanci požadované údaje odesílat. Zlatuška to ale označil za nesmysl s tím, že rychlost internetu neovlivní rychlost odesílání dat.

jiri.k ( 10. července 2015 16:04 )

Když se tady ten estébák zaštiťuje svým zřejmě milovaným Chorvatskem, není divu, protože Chorvatsko je dost policejní stát. Několik let po sobě jsem jezdil na jedno pěkné místo u Poreče na Istrii. Úřednickou šikanu jsem tam v penzionu zažil několikrát . To třeba vnikli v noci, nebo nad ránem, kdy jsme spali, po ubytovateli chtěli vidět ubytovací knihu, zkontrolovali nás, kolik nás tam je, prostě šikana. Jestli tohle je jeho vzor, tak potěš pámbu. Jo a na to, že nás tu holí se svým holdingem už tolik let a chtěl by ČR reprezentovat i navenek, mohl by se už konečně naučit pořádně česky, protože ta jeho českoslovenština je trapná.

majojo ( 10. července 2015 14:31 )

 Kdyby to bylo pero, tak ho Kradousek dávno stopil, tohleb yla Babišova fixka.Což nic nemění na faktu, že jsou to oba zloději.

majojo ( 10. července 2015 14:28 )

 S tím, a´t jdou do p.r.d.e.le, za tyhle šaškárny jče neplatíme. Dost na tom, že platíme za jiné. A Kalouska bych osobně neplatila vůbec. Mirdo, ty kur.vo stará, vrať mi můj podíl a začni se živit prací, chemiku jeden.

e.44 ( 10. července 2015 14:17 )

Není těžké uvěřit, když má člověk informace a rozumný člověk si je hledá už před volbama a čím jsou ty informace starší, tím méně hrozí že jsou úmyslně ovlivněny politickými oponenty. A ze všeho co jsem našla vychází, že je Babiš gauner a podvodník toho nejhrubšího zrna, kterému jde jenom o sebe samého a který díky stykům z minula má kromě peněz i moc a jiné nefinanční prostředky k prosazování vlastních zájmů, o jakých se těm našim politickým utřinosům nikdy ani nezdálo. K aktuálnímu tématu - EET- se toho dá samozřejmě také dohledat spousta, hlavně o hromadě negativních dopadů, především na obyčejné lidi (i jako zákazníky) a o tom, že to v Chorvatsku, odkud to Babiš kopíruje, nepřineslo jediné plus. Kdo chce vědět, hledá, najde, udělá si názor. Za toho kdo je línej a volí jako ovce, to dělat nehodlám, každej se to musí naučit sám za sebe a ne čekat co mu kdo naservíruje.

bohdazi ( 10. července 2015 14:04 )

Víš, po tom co tu bylo, je těžké uvěřit, že je možné mít ještě něco horšího!!!! Ani ty zajistě nemáš argumenty ... Budoucnost ukáže. Ale přiznám se, budu velice ráda pokud se mýlíš.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa