Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Evidence tržeb ve sněmovně uspěla. Podle opozice ale Babiš s účtenkami chyboval

Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) a poslanec ČSSD Vítězslav Jandák představují sněmovním kolegům velké makety účtenek pro elektronickou evidenci.
Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) a poslanec ČSSD Vítězslav Jandák představují sněmovním kolegům velké makety účtenek pro elektronickou evidenci.  (Autor: Twitter Andreje Babiše)
Autor: Jan Kálal, ČTK - 
10. července 2015
16:55

Poslanci po šestihodinové debatě podpořili vládní návrh na zavedení elektronické evidence tržeb. Opozice neúspěšně navrhovala zamítnout návrh již v prvním čtení, případně ho vrátit vládě k dopracování. Slibuje, že v dalších fázích projednávání zákon už zarazí. Poslancům teď každopádně začínají dvouměsíční prázdniny.

Evidence má podle vlády pomoci omezit daňové úniky, šedou ekonomiku a tím přinést víc peněz státu. Pravice pro další kola schvalování hrozí obstrukcemi.

O největší zpestření se během pátečního jednání postaral vicepremiér Andrej Babiš (ANO), který si přinesl mezi kolegy velké makety účtenek. Pochodoval s nimi dokonce ve chvílích, kdy řečnil jeho politický rival a šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Účtenky se dokonce staly předmětem zápolení. To když na ně Kalousek začal psát: „Andreji, největší neplatič daní jsi ty.“

Babiš se zákonem ale zatím zdaleka nemá vyhráno. Norma nyní zamíří do sněmovních výborů, kde k ní poslanci můžou dávat pozměňovací návrhy. Teprve potom se rozhodne o tom, zda poslanci zákon pošlou do Senátu.

Fiala: Babiš lže, nebo nezná vlastní zákon

ODS si nicméně vicepremiéra už nyní dobírá, že přišel do sněmovny špatně připravený. Strana zveřejnila na Twitteru snímek, kde všude se Babiš nedržel vlastního návrhu zákona.

„Pan ministr nám do sněmovny přišel ukázat účtenky, které budou živnostníci posílat „velkému bratrovi“. Neuvedl ale všechny údaje, které zákon vyžaduje,“ uvedl pro Blesk.cz šéf ODS Petr Fiala. „Buď nám tedy pan ministr lže, nebo nezná vlastní zákon,“ dodal.

Vicepremiér účtenky hájí: Všechno jsem vysvětlil

„Vysvětlil jsem to v závěrečném slovu. Ty účtenky po zavedení elektronické evidence tržeb budou obsahovat dodatečné identifikační kódy, které obdrží po registraci a po operaci vystavení účtenku,“ odmítl výhrady ODS Babiš. „Ani nikdy nebudou obsahovat obsah účtování. Jen celkovou tržbu a celkovou DPH,“ dodal pro Blesk.cz



e.44 ( 12. července 2015 13:00 )

Pořád lepší od desíti k pěti než od desíti k mínus patnácti, jak to půjde za Babiše pro střední a nízkou třídu, aby si o sám moh nakrást o co všechno tyhle dvě třídy okrade. Vážně nechápu idiocii lidí, co když se jim nelíbí vláda jednoho gaunera, zvolej si gaunera tisíckrát horšího, místo aby volili menší známě zlo a čekali až se objeví něco lepšího. Holt kreténi potřebujou změnu za každou cenu a nenamáhaji se u toho myslet

e.44 ( 12. července 2015 12:55 )

dzery ( 11. července 2015 08:31 )

 

20tina12 ( 10. července 2015 22:56 )

Kalousek by měl jít na nucený odpočinek,nejlépe ho vyhodit úplně z politiky 

jiri.k ( 10. července 2015 22:23 )

Jo a ten vzteklej, závistivej, hamižnej neherec Jandák, servilně se plazící před velkotovárníkem, kterej ničemu odbornýmu nerozumí, ani nikdy nerozuměl, jen se vždy hrbil před tím, kdo by nakrmil ten jeho bůček, to je parodie na politika.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa