Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Evidence tržeb bude. Zákon si blokovat nenecháme, volá koalice

Koalice si zákon nemíní nechat blokovat
Koalice si zákon nemíní nechat blokovat  (Autor: ČTK)
Autor: zst, ČTK - 
31. srpna 2015
18:28

Opozice slíbila zablokování zákona o elektronické evidenci tržeb ve Sněmovně. Koalice teď přišla s taktikou, jak obstrukce obejít. Měnit se kvůli tomu bude řád Sněmovny – například se koalice bude snažit omezit opakovaná řečnická vystoupení. Těmi je proslulý především místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Vládní koalice chystá podle vicepremiéra a předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka „taktické pohyby“ proti obstrukcím ve Sněmovně, kterými chce pravice zabránit přijetí zejména zákona o elektronické evidenci tržeb.

Podle premiéra a předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky mezi opatření patří prodloužení večerních jednání dolní komory nebo omezení opakujících se řečnických vystoupení. Řekl to v pondělí novinářům po jednání koaliční rady.

„Není možné, aby jedna třetina nebo pětadvacet procent Sněmovny blokovalo vůli většiny změnit zákony,“ uvedl k odhodlání koalice Sobotka. Místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek doufá v dohodu, ale nepředpokládá, že by koalice nějak zákon o evidenci upravovala podle opozičních požadavků.



Bělobrádek protiobstrukční opatření moc konkretizovat nechtěl s tím, že u některých se musí ověřit, zda jsou v souladu se zákonem. „Budeme se muset pokusit eventuální obstrukce řešit dalšími taktickými pohyby, a ty jsme dneska probírali. Některé se musí ještě ověřit legislativně,“ uvedl vicepremiér.

Elektronickou evidencí tržeb se chce vláda zaměřit na šedou ekonomiku. Slibuje si od ní zvýšení daňových příjmů až o 12 miliard korun. Zákon o evidenci má být přijat do konce roku, evidence by měla být spuštěna o půl roku později. Ministerstvo financí původně chtělo jen tříměsíční prodlevu. Podle opozice je opatření zbytečné a nenaplní stanovené cíle.



Mezi koaliční priority patří prosazení asociační dohody mezi EU a Ukrajinou, kterou brzdí komunisté, zákon o prokazování původu majetku, registr smluv nebo mimořádný příspěvek k důchodům. Podle Bělobrádka si ještě dnes koaliční zástupci dolaďovali ještě úpravy loterijní novely podle návrhu poslance a místopředsedy ANO Jana Volného.

„Dohodli jsme se na kompromisním řešení, které by se blížilo de facto tomu vládnímu návrhu,“ uvedl Faltýnek. Volného předloha má sloužit jako dočasná náhrada nového zákona o hazardních hrách, jehož příprava se protáhla.

K dalším tématům jednání by mohla patřit aktuální migrační krize a není vyloučeno, že kvůli ní bude mimořádné jednání dolní komory. I tak se předpokládá, že chystaná schůze potrvá déle než původně plánovaný týden.

salto ( 12. října 2015 08:18 )

Komu EET vlastně vadí? Těm poctivým? Těžko...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa