Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Živnostnice před Babišem kritizovala elektronické pokladny: Druhý den na ni přišla kontrola!

Majitelka domažlického šperkařství Petra Fenclová v České televizi před Babišem kritizovala zavedení elektronické evidence tržeb, druhý den do jejího obchodu dorazila tajná kontrola ze správy sociálního zabezpečení.
Majitelka domažlického šperkařství Petra Fenclová v České televizi před Babišem kritizovala zavedení elektronické evidence tržeb, druhý den do jejího obchodu dorazila tajná kontrola ze správy sociálního zabezpečení.  (Autor: Reprofoto ČT)
Autor: ČTK - 
6. června 2015
07:27

Majitelka domažlického šperkařství Petra Fenclová ve čtvrtek večer v České televizi kritizovala zavedení elektronické evidence tržeb (EET), v pátek ráno pak do jejího obchodu dorazila tajná kontrola ze správy sociálního zabezpečení. Úřednice přiznala, že to bylo kvůli jejímu vystoupení v ČT. Ministr financí Andrej Babiš (ANO), který se televizní debaty také účastnil, popřel, že by o kontrolu podnikatelky žádal.

Fenclová si v pořadu stěžovala na velké náklady a potíže, které zavedení online pokladen jejímu obchodu přinese. Dnešní kontrolu označila za "lustrování jako z dob komunistické éry".

Ředitel domažlické správy sociálního zabezpečení připustil, že kontrolu spustilo vystoupení Fenclové v televizi: "Bez toho bychom se o ní nedozvěděli. Ale nenazval bych to kontrolou, šlo spíše o prověření, zda nemáme chybu v naší databázi. Slova paní Fenclové o EET nás nezajímala. To není naše věc," sdělil serveru echo24.cz. .

Babiš byl prý za kritiku ze strany podnikatelky rád a celou kauzu označil za absurdní. "Snad i malé dítě pochopí, že je úplně šílené si myslet, že bych v noci po skončení pořadu kontaktoval ministryni Marksovou z ČSSD, která má ten úřad v gesci, aby v Domažlicích hned druhý den ráno její úřad někoho kontroloval," řekl serveru.

Předsedkyně sněmovního mandátového a imunitního výboru Miroslava Němcová (ODS) žádá ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou, aby věc prošetřila a vyvodila okamžitě personální odpovědnost. "Někdo dal úřednici příkaz, aby na tajnou kontrolu 'vzpurné' živnostnice šla. Musíme vědět, kdo to byl a proč tak z moci státu proti občanovi vystupoval. Taková praxe nesmí být za žádných okolností tolerována," sdělila Němcová ČTK.

Od zavedení elektronické evidence tržeb si ministerstvo financí slibuje omezení šedé ekonomiky a lepší výběr daní. Systém by měl být spuštěn nejdříve v únoru 2016. V prvních dvou etapách se má týkat zhruba 250.000 podnikatelů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

salto ( 8. června 2015 14:17 )

Zřejmě Babiš nemá rád, když malý houno vysoko skáče

zauber ( 7. června 2015 11:53 )

Viděl jsem dnes Babiše ležet Fenclové na břiše. Babiš píchá, píchá, není lempl. Hlavně ať to neví Fencl!

w.mojko ( 7. června 2015 07:21 )

korejs ( 6. června 2015 18:17 )

Zloději a ksindlové né...ti už teď znaji způsob jak na to vyzrají

joudajoudovy ( 6. června 2015 16:04 )

a jak chces demagogickemu modremu ptakovi a jeho zlodejickum zavrit zobak?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa