Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Smrtící povodně zasáhly i Babiše: Vytopilo nám to dům

5. října 2015
11:56

Nejméně 16 mrtvých si v noci na neděli vyžádaly lijáky a povodně, které postihly Azurové pobřeží v jihovýchodní Francii. Rozsah materiálních škod zatím vyčíslen nebyl. Voda zasáhla i ministra financí Andreje Babiše, který tam vlastní několik nemovitostí.

„Ano, vytopilo nám to dům, kde bydlí jeden nájemník. O výši škod jsem ještě nedostal informaci,“ přiznal Babiš. Dodal však, že to není žádná tragédie, vzhledem k jiným důsledkům katastrofy – o život přišlo nejméně 16 lidí.

Většina utonula v náhlých přívalech vody. V městě Mandelieu-la Napoule si živel vyžádal životy pěti osob, které zřejmě zahynuly při pokusu dostat svá auta do bezpečí. V letovisku Vallauris Golfe-Juan nalezli záchranáři v jednom voze tři mrtvé. Všichni se utopili, když se snažili projet zaplaveným tunelem. Další tři lidé se utopili v domě pro seniory v Biotu. Příčiny smrti některých obětí nejsou podle DPA zatím známé.

Francouzský prezident François Hollande v neděli postižený region navštívil. Vyslovil pozůstalým hlubokou soustrast a podobně přislíbil oblasti státní pomoc.

Andrej Babiš prý také pomůže. Do Francie dnes odlétá. „Mám nadaci, která ročně dává desítky milionů korun potřebným. Zavolám starostovi Mougins a zjistím, jakým způsobem bych mohl pomoci,“ slíbil.

Česká televize s odvoláním na českou Asociaci cestovních kanceláří uvedla, že na Azurovém pobřeží jsou nyní stovky Čechů, kteří by však podle dostupných zpráv měli být v pořádku. „Podle našich informací žádný z nich není mezi pohřešovanými nebo mezi mrtvými. Ta situace je ale velmi nepřehledná a může se do budoucna ta informace nějakým způsobem vyvíjet,“ řekl stanici ČT24 místopředseda asociace Jan Papež.

gabreta ( 5. října 2015 20:27 )

Neměls bejt na dávkách, chlastat, ale šetřit a mohls na tom bejt stejně.

sores ( 5. října 2015 14:43 )

 To mi hlava nebere jak se češi pořád rozčilují nad vším možným co jim není po chuti! Přeci mlčení je souhlas, pokud se bude mlčet a nadávat než doma u televize tak se nemůže nic změnit.Pokud češi mají na nájem a žr.ádlo tak budou jen nečinně přihlížet, hlavně mlčet. Jen hladové zvíře útočí a tak je to i s člověkem.

xiioma ( 5. října 2015 14:21 )

Třicet procent národa si zvolil baču estébáka, primitivního křupana a hulváta k obrazu svému. Takže...

tochadda ( 5. října 2015 14:15 )

Tak, Andrejko teď nebude ministrovat....ale plat mu půjde...a bude si zachraňovat soukromý majetek někde v Tramtárii. Kalousek v OVM měl ukázat,že je chlap,a Andrejka prohodit těmi okny dolů z věže...

Rumprecht ( 5. října 2015 13:58 )

A kde je číslo konta, abychom chudákovi pomohli z nejhoršího?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa