Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš: Německo páchá ekonomickou sebevraždu. Uprchlík tam dostane 19 tisíc

Autor: Jaroslav Šimáček - 
27. září 2015
11:02

Ministr financí Andrej Babiš se na Primě pořádně rozohnil. Zostra se pustil hlavně do německé politiky přijímání uprchlíků. Kritizoval kancléřku Angelu Merkel a uvedl, že Německo páchá ekonomickou sebevraždu v přímém přenosu. Poukázal i na to, kolik uprchlíci u našich západních sousedů dostávají eur.

"Já bych to chtěl vysvětlit, jak ta EU nenormálně funguje," zahájil svou ostrou řeč v pořadu Partie na FTV Prima Andrej Babiš. A ukazoval mapku se Schengenem. "Řecko, které má bránit ten schengenský prostor - nevím proč, když tady nikdo není kolem - dostalo v říjnu 2010 peníze na výstavbu plotu," divil se Babiš a kritizoval EU za nesmyslné chován, později pak za "neuvěřitelnou neschopnost" situaci řešit. 

K uprchlické krizi český vicepremiér uvedl: "To řešení je triviální: Je potřeba uzavřít Schengen." A přidal oblíbené přirovnání, které již v týdnu uvedl v pořadu Máte slovo Michaely Jílkové. Podle Babiše je to zkrátka jasné jako facka: Když vám teče vana, tak prostě ucpete díry. "Kvóty nebudou naplněny, protože neexistuje mechanismus, jak ty kvóty naplnit," míní Babiš. "Uprchlíci k nám jednoduše nechtějí, protože chtějí všichni do Německa," zdůvodnil svůj postoj.

Právě vůči současnému přístupu Německa měl Babiš nejvíce výtek. "Německo páchá v přímém přenosu ekonomickou sebevraždu," řekl Babiš.

Šéf české státní kasy upozornil, že německá kancléřka Merkelová uvolnila na řešení uprchlické krize tentot týden 3,7 miliardy euro. "Víte, kolik dostává uprchlík v Německu? 670 euro na měsíc, tj. 19 tisíc korun," poukazoval Babiš a zmínil i to, že uprchlíci navíc dostanou zadarmo i bydlení. "Paní Merkelová je pozvala. Pokud chce zničit německou ekonomiku, tak ať to dělá," vzkázal kancléřce v Partii Babiš. "Tihle ekonomičtí migranti mají peníze, chodí do bankomatů, vozí se taxíky, odmítají pomoc. Jim se nelíbí zboží, není to značkové atd. Je to největší katastrofa pro Evropu, je to ohrožení Evropy," komentoval Babiš současnou krizi. 

Německé kancléřce vyčetl i to, že o sobě nyní řada uprchlíků tvrdí, že jsou ze Sýrie. "Tito lidé chodí bez pasu, protože paní Merkelová řekla, že chce Syřany, tak všichni Arabové jsou Syřany," uvedl Babiš, podle kterého je přístup uprchlíků zcela jasný. "Pokud nebudeme všichni v Německu, tak nechceme být v Evropě... Přes Rakousko šlo 15 tisíc uprchlíků. Kolik jich tam požádalo o azyl? 89," poukázal na to, že imigranti nechtějí azyl nejen v Česku. 

Babišovo vystoupení vyvolalo na sociálních sítích řadu reakcí. "Do dneška jsem si myslel, že p. Babiš rozumí pouze uzeninám, koblihám a novinám. Omluva. Úplně nejvíc rozumí uprchlíkům. Expert par excellence," reagoval na Babišova slova politický komentátor Alexandr Mitrofanov.

Babiš: Zaměstnávám v Německu 6 tisíc lidí. Dotace EU jsou nesmysl

Babiš zároveň znovu vypočetl, kolik lidí u nás nemá peníze na bydlení, kolik je bez domova a podobně. "My tu máme milion problémů. My jsme tu na to, abychom řešili problémy naší země. Já jsem kvůli tomu šel do politiky. Pokud si někdo pozval uprchlíky... to je zajímavé, proč právě teď? Válka v Sýrii začala před čtyřmi lety," řekl Babiš. 

"Není pravda, že uprchlíci pomůžou německé ekonomice," míní druhý nejbohatší Čech, stojící za vzestupem impéria Agrofert. "Většina těch lidí tam není schopná ani pracovat. Neumí jazyk. Já zaměstnávám osobně - moje firma - 6 tisíc lidí v Německu. A tam je korporátní daň 30 %. Paní Merkelová slibovala, že nám sníží daně v Německu. A teď řekla: Nesnížíme daně, protože jenom teď na uprchlíky dáme 3,7 miliardy euro," čertil se Babiš, ale došlo i k úsměvnému momentu, když sdělil, že zaměstnává 6 tisíc lidí.

Vedle toho se pak Babiš pozastavil i nad hrozbou, že by Česko kvůli svému postoji k uprchlickým kvótám mohlo přijít o dotace. "Dotace jsou nesmysl, ale tak funguje EU. Kdyby dotace vůbec nebyly, tak můžu všechny ubezpečit, že čeští zemědělci jsou na tom nejlépe v Evropě. Ať klidně někdo zruší ty dotace. Ale na tom je vlastně postavený rozpočet Evropské unie... Ale ty dotace jsou pravidlem EU. Pokud by je někdo někdy zrušil, tak si myslím, že by to bylo velice dobře, ale ten systém takhle funguje," dodal v Partii Babiš. Co by na zrušení dotací asi v Agrofertu řekli?