Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babišův mladší bratr je obžalovaný z podvodu. Kvůli dluhu 5,4 milionu

Alexander Babiš a Andrej Babiš. Andrej je o sedm let starší, úspěšnější a bohatší.
Alexander Babiš a Andrej Babiš. Andrej je o sedm let starší, úspěšnější a bohatší.  (Autor: Ladislav Křivan, Alexandr Malachovský)
Autor: ČTK, simao - 
4. srpna 2015
17:08

Mladší bratr vicepremiéra Andreje Babiše čelí na Slovensku obžalobě v souvislosti s údajným podvodem, který poškodil energetickou společnost ČEZ Slovensko. Jde v něm o pohledávku v přepočtu za 5,4 milionu korun. Informoval o tom server Neovlivní.cz.

Podle zmiňovaného serveru jde v kauze o čtyři roky starý případ údajně nesplacené pohledávky ve výši téměř 200 000 eur (5,4 milionu Kč), kterou firma zastupovaná Alexanderem Babišem prodala dál. Společnost ČEZ Slovensko, která v kauze figuruje jako údajný poškozený, je dceřinou firmou české elektrárenské společnosti ČEZ. Ta přitom spadá pod resort ministra financí Andreje Babiše.

„Můj naivní důvěřivý bratr se stal obětí podnikatele, který ho zneužil. Věřím, že se u soudu prokáže, že neměl v úmyslu nikoho podvést,“ komentoval informaci o tom, že jeho sourozenec bude muset k soudu, ministr financí Andrej Babiš.

Alexander Babiš byl podle slovenského časopisu Plus 7 dní v roce 2011 zástupcem nitranské společnosti CTHS, která tehdy převzala většinu ve sklářském podniku Slovglass Poltár. S majoritou získala i pohledávku ČEZ na 195 250 eur, kterou však společnost neuhradila a následně prodala dál. Slovenská prokuratura kvůli tomu Alexandera Babiše spolu s dalším člověkem obžalovala z podvodu. V případě prokázání viny mu podle slovenského listu hrozí až 15 let vězení.

Mladší bratr Andreje Babiše přitom nedávno promluvil v exkluzivním rozhovoru pro Blesk. Přiblížil, čím se nyní živí. „Soustředím se hlavně na firmy, pojišťuji jejich majetek, zodpovědnost, autoparky,“ uvedl. Předtím pracoval 15 let v bankovním sektoru a 5 let dělal u svého bratra finančního ředitele.

Ke srovnání se svým straším bratrem Andrejem – druhým nejbohatším Čechem – Alexander Babiš dodal: „Nejsem až tak úspěšný jako on. Nemáme sice problém s tím, že bychom nemohli jet na dovolenou, ale není to tak, že mám několik domů. Normálně splácím i hypotéku... Andrej mi finančně pomohl už několikrát. A já si chci některé věci řešit také sám.“ Mají prý velmi dobrý vztah, ale od vstupu Andreje Babiše do české politiky se příliš nepotkávají. Alexander Babiš prozradil, že se většinu času zdržuje s rodinou v Bratislavě.

ingmarie ( 4. srpna 2015 22:09 )

 Zjevně není tak šikovný jako bratr, jinak by si nachystal hromadu koblih a vyrazil podnikat do Čech. Vzhledem ke zvýšenému množství retardů v populaci by ho za koblihu zvolili premiérem nebo prezidentem! c

jir-ka ( 4. srpna 2015 21:48 )

Chudáčku .

makmark ( 4. srpna 2015 19:52 )

tlik prklepu v jednom vlbem čilanku

sores ( 4. srpna 2015 19:24 )

to nemohl brácha miliardář pomoci bráchovi??? Ostuda padá i na něj, jsou rodina!

honza54.. ( 4. srpna 2015 18:39 )

máte v rodině syfla?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa