Na Facebooku jsou v současné době dva miliony Čechů a toto číslo neustále roste. Mezi uživateli ovšem stále více narůstá potřeba hledat si i jiné sociální sítě, pokud možno bez reklam. Facebook pracuje s reklamami velmi intenzivně, stejně jako např. YouTube. Některé sociální sítě zatím nemají reklamy žádné.

Máme pro vás tipy na sociální sítě, které vám spolehlivě sežerou mnoho času, ale také poskytnou mnoho zajímavých možností:

Mnoho informací ve 140 znacích

Na sociální síti Twitter není příliš českých uživatelů, zato tam najdete mnoho odborníků právě na svět online a také novinářů. Hodláte-li něco sdělit svým followerům, musíte být maximálně struční, protože více jak 140 znaků napsat nemůžete. „Twitter je ideální pro ty, kteří mají zájem o rychlé informace z oblastí, které je baví,“ říká o něm konzultantka sociálních sítí Eliška Vyhnánková. „Zajímavé účty si musíte aktivně najít, což je rozdíl oproti Facebooku. Nebojte se na Twitteru rozhlédnout,“ radí Vyhnánková.

Twitter
Autor: Reuters

Nejpozitivnější sociální síť

Instagram je spíše aplikace pro chytré telefony, ale získává stále větší oblibu, zejména u mladší generace. „Instagram roste velmi rychle,“ potvrzuje jeho úspěch Vyhnánková. „Nedávno se objevila dokonce informace, že z hlediska počtu uživatelů je větší než Twitter,“ dodala. Navíc se mu říká „nejpozitivnější sociální síť“, protože pokud jej otevřete, čekají vás jen samé krásné fotografie krajinek, krásných lidí, zvířátek a jídla. Nemusíte být profesionální fotograf, s filtry, které Instagram nabízí, budou vypadat fotografie vždy dobře. „Na druhou stranu mezi selfíčky, fotografiemi jídla a špiček bot najdete i kvalitní, nádherné fotografie od umělců, kteří se našli právě díky Instagramu,“ říká Vyhnánková.

Fotografie jídel se na Instagramu objevují často
Autor: Shutterstock.com

Sociální síť pro ženy

Pinterest je v našich končinách poměrně neznámá, obrázková sociální síť, ve světě šla její popularita strmě nahoru, nyní již stagnuje. Najdete tam hlavně obrázky, videa, to vše si můžete ukládat a sdílet s ostatními, případně si vytvořit tajné složky. Pokud nechcete mít nepořádek v počítači na ploše či ve složkách, můžete si obrázky ukládat právě na Pinterest. Na Pinterestu najdete vizuální obsah, inspirace do domácnosti, recepty, fotografie celebrit a mnoho dalšího,“ shrnuje hlavní výhody sítě Vyhnánková. Není tedy překvapením, že 70% uživatelů tvoří ženy.

Pinterest milují hlavně ženy
Autor: Shutterstock

Za spoustu reklam hodně muziky

YouTube je také sociální síť, funguje už dlouho. Sice trochu naštval uživatele spojením s ne zrovna oblíbenou sociální sítí Google+, ale každou minutu je na YouTube nahráno 300 hodin videí a síť se pyšní jednou miliardou uživatelů. Facebook je o komunikaci s přáteli, YouTube je o sledování videí. I když je zaměření jiné, přesto si obě sítě konkurují. Facebook upřednostňuje videa, která jsou nahraná přímo na něj, zobrazuje je častěji, než pokud dáte na Facebook odkaz na YouTube. „Pokud máte zajímavé video, na Facebooku se rozšíří rychleji, ale na YouTube vydrží déle,“ řekla Blesku Vyhnánková. Ideální je tedy nahrát video na obě sítě.

Na YouTube je kromě muziky také hodně reklam
Autor: profimedia.cz

 

Řekni mi, kde jsi

Foursquare používá ve světě 55 milionů lidí a je všude kolem nás. Líbí se vám nějaké místo, firma, restaurace, bar? Tak ho na Foursquaru založte a ostatní, kteří toto místo navštíví, se „checknou“, čímž místu zajistí aktuálnost. „Foursquare je sociální síť založená na ohlašování se z konkrétního místa a také na jeho hodnocení,“ říká Vyhnánková. Uživatelé tak mohou dát vědět přátelům, že navštívili konkrétní místo a jak se jim tam líbilo. Pokud rádi cestujete nebo chodíte do společnosti, nezapomeňte se zaregistrovat na Foursquare. Můžete si tam např. přečíst, jaká je obsluha v restauracích, jaké jídlo tam dostanete nebo jaké je tam heslo na Wi-Fi.

Foursquare
Autor: Blesk