Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

5 triků mazaného Ratha: Jak kličkuje před soudem a snaží se oddálit rozsudek?

Autor: Jaroslav Šimáček - 
21. května 2015
11:35

Rozsudek v kauze Rath se blíží, podle státního zástupce Petra Jiráta se ale hlavní aktér rozhodl pokračovat ve zdržování. Důvodů je prý více. Rathovi se především nechce do vězení, ale také si užívá návratu do centra pozornosti, míní žalobce. Rath přitom sám protáhl průběh soudu již několikrát. A dalšími triky se o to nejspíš dál snaží. Jaké jsou fígle mistra Ratha?

"Zdržovat. Cílem doktora Ratha je zdržovat, zdržovat a zdržovat. Vy média jste pro něj droga," komentoval Rathovo počínání na serveru novinky.cz státní zástupce Petr Jirát. Podle něj je Rathovi poskytováno více prostoru, než jakémukoli jinému obžalovanému. Ví o tom. "A on toho zhusta využívá, ale každopádně zdržuje. A myslím si, že se mu nechce do vězení. Což tuší pravděpodobně, to vězení," dodal Jirát.

Rath přitom sám přiznal, že s vězením počítá. „Na 99,9 procent to čekám," reagoval na dotaz Blesk.cz, zda je připraven, že ho pošlou do vězení. byl oto v době, kdy si vyslechli rozsudek jeho údajní kumpáni Petr a Kateřina Pancovi. „Od začátku říkám, že celý ten proces má jasné rysy politického monstrprocesu," upozorňoval však Rath. Má samozřejmě právo na spravedlivý proces. Jenže ten se povážlivě protahuje. A k prodlevám vedou i další kličky.

1. Napadání soudce

Rath, který čelí obvinění z podílu na rozsáhlé korupci ve Středočeském kraji a hrozí mu až 12 let vězení, se svými právníky od začátku neúspěšně napadají především osobu soudce Roberta Pacovského. Obviňovali ho nesčetněkrát z podjatosti. Na Pacovského podal Rath dokonce ústavní stížnost. Rath ve svých námitkách argumentoval i opakovaně prodlužovanou vazbou.

2. Pád z kola a kulhající Rath

Poněkud záhadná je pak Rathova nehoda na kole, kdy na cyklistické stezce spadl do příkopu. Příliš si z toho prý nepamatuje. Skončil v kladenské nemocnici a k soudu nedorazil. Následně se snažil získat odklad kvůli zdravotnímu stavu. Rath argumentoval i tím, že má bolesti a je pod vlivem tišících léků. Tvrdil i to, že může mít poškozený mozek kvůli úderu do hlavy.

"Koleno a rameno se postupně lepší, hlava také, ale stále užívám poměrně silné prášky na bázi kodeinu čili lehkých opiátů. Mám občas závratě, občas mi píská v uších, není to nic příjemného," stěžoval si Blesk.cz začátkem května Rath. Když k soudu dorazil, kulhal a na očích měl černé brýle. Ty již nyní odložil.

3. Rathova viróza a další omluvenky

O odročení soudu však žádal Rath kvůli svému zdraví v tomto roce i dříve. V únoru si stěžoval na virózu, kterou mohl chytit v ordinaci od některého ze svých pacientů. I tehdy to státní zástupce Jirát označoval za zdržovací taktiku. Omluvenky od Ratha zdržovaly líčení i loni.

4. Odchod od advokátů

Co však nyní zaručeně protáhlo průběh líčení, to jsou Rathovy obstrukce s advokáty. Právníci Roman Jelínek a Adam Černý přitom Ratha věrně na jednání doprovázeli. Jenže Rath je zbavil plné moci a ocitl se bez advokátů. Dopadlo to nakonec tak, že soud Rathovi přidělil zástupce ex offo. Rath se však stále ke svým právníkům ještě může vrátit.

5. Strýček soudce Pacovského

V souvislosti s Rathovým zastupováním se však otevřela nová dějová linka. Rath za svého právníka označil advokáta Michala Pacovského, strýce soudce Pacovského. I to mohlo být součástí zdržovací taktiky, právník Pacovský totiž složitě vysvětloval, že Ratha vlastně vést nechce. Přesto jeho počínání prověří Česká advokátní komora.

Důvodem jsou Rathova tvrzení o tom, že se Pacovský nejdřív ujal jeho obhajoby, nakonec ji ale odmítl, aniž exposlanci osobně vypověděl plnou moc. Případ posoudí kontrolní rada a obhájce může být v případném kárném řízení zproštěn obvinění, nebo mu naopak hrozí napomenutí, pokuta do výše stonásobku minimální mzdy, dočasný zákaz výkonu advokacie až na 3 roky nebo dokonce vyškrtnutí ze seznamu advokátů. Advokát Pacovský případ nechce komentovat.

Tajný pokus, jak chtěl soud naopak proces uspíšit

Poslední dění kolem Davida Ratha - jeho zranění, léčení, ale i čachry s advokáty - přitom nahrává tomu, že se Rath do zdržovací taktiky skutečně pustil. Vedle toho pozornost poutá i jeho nakládání s majetkem. Část mu soud obstavil, se zbytkem si však může dělat, co chce. A že těch nemovitostí není málo.

Vedle toho se pak Rath připravuje na závěrečnou řeč. Jak uvedl server lidovky.cz, tu přitom Rath vůbec nemusel vést. Měl ji za něj přečíst advokát Jelínek. "Soud se pokusil utnout oddalování rozsudku v kauze Davida Ratha. Upozornil jednoho z jeho původních advokátů Romana Jelínka, že má povinnost přednést závěrečnou řeč," napsaly lidovky.cz. Jelínek však již Rathovým právním zástupcem není.

Video David Rath o vězení: Jako bych byl nemocný a čekal na smrt! - Vera Renovica, David Vaníček
Video se připravuje ...

tgbb. ( 27. května 2015 08:44 )

Ratha s jeho křiváckým charakterem vyhnali z ODS. Tato charakterová vlastnost je však základním principem v ČSSD, kde každého zloděje berou s otevřenou náručí a vynesli jej až na vrchol (ministr, hejtman..).

jiri.k ( 24. května 2015 12:05 )

To je doktor Rath, to je ten co krath a je to sociální demokrath

gabreta ( 21. května 2015 18:01 )

Jak DrRátha nemám rád, docela mu fandí. Udělali z něj obětního beránka, daleko větší lumpové než je on v čele s Kalouskem. On jen využívá toho, co je v naší "nezávislé" justici běžná praktika. Vzpomeňme si na Janouška, Wolfa a jak to bylo s Krejčířem, ani nemluvím!

jetstream ( 21. května 2015 16:28 )

Pan doktor smRath uz mel davno smrdet v base

bonpari ( 21. května 2015 16:11 )

Vysmívá se všem.Když je mu to trpeno...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa