Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rath: Kvůli lékům si nepamatuji včerejší soud. Žalobce: Dostával podíl z úplatků

Autor: ČTK, simao - 
13. května 2015
09:35

David Rath si dál stěžuje na svůj zdravotní stav, i když soudní posudek uvedl, že je schopný docházet k líčení. To přitom postoupilo do finální fáze. Začaly závěrečné řeči, podle státního zástupce Petra Jiráta se Rathova vina v korupční kauze prokázala.

Soud nejprve rozhodl, že Rath je schopný docházet k hlavnímu líčení i po úrazu, který utrpěl při pádu z kola před zhruba dvěma týdny. Prokázal to prý posudek soudního znalce, který však Rathův advokát ihned napadl.

Video Divadlo nebo vážný stav? Rath se motal a kymácel před soudem. Prý je mu špatně! - Ladislav Křivan, Markéta Volfová
Video se připravuje ...

Rath si opakovaně stěžuje na bolest hlavy, poruchy soustředění a výpadky paměti, protože se prý zotavuje z otřesu mozku. Ještě před středečním jednáním si postěžoval na to, že prý musel zredukovat medikaci. Na průběh úterního jednání si prý kvůli lékům téměř nepamatuje. Soudce však jeho námitky zamítl.

„Vzhledem k tomu, že je to od počátku naplánovaný politický monstrproces, tak nic nového, nic překvapivého,“ reagoval Rath před soudní síní na dotaz novinářů, co čeká od závěrečné řeči žalobce Petra Jiráta. Z ní vyplynulo, že Jirát považuje za prokázanou vinu exhejtmana obžalovaného z korupce při veřejných zakázkách ve Středočeském kraji.

Rathovy námitky proti zákonnosti odposlechů jsou neoprávněné, řekl dnes Jirát ve své závěrečné řeči před Krajským soudem v Praze, který případ projednává od srpna 2013. Exposlanci hrozí až 12 let vězení. Od začátku vinu odmítá. Během čtení závěrečné řeči žalobce však došlo i na úsměvný moment. Jedna z přísedících při ní usnula.

Rath podle žalobce dostával podíly z úplatků, které provázely ovlivňování veřejných zakázek. S ostatními obžalovanými prý nastavil korupční systém. „Z dokazování jednoznačně vyplynulo, že obžalovaní nastavili systém, kterým soustavně a plánovaně ovlivňovali systém zadávacího řízení,“ uvedl Jirát.

Soud s Rathem se tak nachýlil ke konci. Soudce Robert Pacovský v úterý uzavřel fázi dokazování a další návrhy na doplnění důkazů zamítl. Kdy soudce vynese rozsudek, však zatím není známé. Hlavní líčení je nařízené ještě na tři dny příští týden a osm dní v prvních dvou červnových týdnech.

pravlast ( 13. května 2015 15:17 )

Určitá úroveň by měla být pro všechny demoKRADY stejným metrem.Klaus,Bém,Gross,Bendl,Řebíček,Nagyčasová s manželem Nečagym,výKal-ousek a každý ví o mnoho dalších-nějaké hodně ne zlaté,ale rezaté padáky by se hodily.

pravlast ( 13. května 2015 15:13 )

johre-podívej se co justície dovede a jak z.ku.r.ví život slušnému člověku.A porovnej si v hlavě 40 míčů-Novák modrODStraka a Rath-7 míčů-kolik let? .https://www.youtube.com/watch?v=3nlCAZ7dVKU .

renataren ( 13. května 2015 14:52 )

Milý Johre, jste hulvát a nejvíce vždy řvou ti, kteří závidí... Napadá mě, že Vy by jste si vzal asi více peněz než jen ,,sedmičku" ...

renataren ( 13. května 2015 14:50 )

nikoliv raspino, ale nemusíte se chovat jako primitivní stádo opic

johr ( 13. května 2015 14:00 )

Par by jich mohli ještě zavřit když se konečně spravedlnost snad rozjela Zloděje bez ohledu na politickou přisluštnost

Zobrazit celou diskusi