Duchovním architektem systému pevností rozsévajících strach a smrt byl Adolf Hitler, který svůj generální štáb neustále přesvědčoval, že jestli spojenci otevřou v Evropě druhou frontu, určitě to bude u francouzského přístavu Calais.

Vůdcovy úvahy měly racionální důvody. U Calais je kanál La Manche nejužší, jsou tu široké pláže a z moře lehce přístupné pobřeží. Hitlerovým úvahám nahrávaly i zprávy Canarisovy výzvědné služby. V době, když se už spojenci rozhodli vylodit v jižnější Normandii, americká a anglická armáda shromáždila u Doveru stovky věrných maket tanků, po nocích přesouvali velká množství lodí, aby kamufláží přesvědčili německou generalitu, že vojska protihitlerovské koalice se v den D vylodí mezi severofrancouzskými přístavy Dunkerque a Calais.

Atlantický val
Autor: Peter Ličák

Rozhořčený džentlmen
Pro Erica Valponta, majitele vojenského historického muzea v přímořské vesnici Ambleteuse, je Atlantický val, jeho mohutné bunkry, děla i historie koníčkem a zdrojem příjmů.

„Škoda, že jste nepřišli o hodinu dřív, viděli byste, jak mě postavil do pozoru starý Angličan. Prý jestli se my Francouzi nestydíme vydělávat na neštěstí, které světu přinesla druhá světová válka. Starý pán býval v rodinném sídle nedaleko přístavu Dover, dalekonosné německé kanóny mu den před Štědrým večerem 1943 roztřískaly dům na kusy, tak jsem se nedivil, že mu pohled na bývalé německé opevnění zdvihl tlak.“

Živá kronika Atlantického valu mluví i o druhé straně mince. Jestli chce severozápadní Francie konkurovat v lákání turistů honosným alpským střediskům či slavným letoviskům na Azurovém pobřeží, musí si systém německých opevnění doslova pěstovat. Navíc, nejsme jediní, kdo se stará o smutně proslavené památky z druhé světové války.

Atlantický val
Autor: Peter Ličák

„Američané mají Pearl Harbor, Poláci koncentrační tábor Osvětim, Němci vyvezou denně stovky turistů na vrchol Kehlsteinu, aby si prohlédli čajovnu, kterou Hitlerovi věnoval k padesátinám jeho stranický druh Martin Bormann. No a my se staráme o bunkry Atlantického valu,“ obhajuje svoji pravdu.
Z Atlantického valu žije i hoteliér Paul. Jeho nejčastějšími hosty jsou milovníci vojenské historie. Moře je tu na severu Francie chladné, nebýt německých opevnění, asi by sem turisté často nezavítali.

Redakčně kráceno