Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zločin z roku 1945: Hromadná vražda Němců!

Autor: čad - 
16. srpna 2010
17:12

Děsivé svědectví vydala po pětašedesáti letech louka za Dobronínem na Jihlavsku. Kriminalisté společně s archeology tam za obcí odhalili první hroby zavražděných německých obyvatel Dobronína a obce Kamenné připravených v květnu 1945 k odsunu.

„Říká se, že asi patnáct německých mužů tehdy tady místní lidé odvedli za ves, tam je nechali vykopat hroby a lopatami a krumpáči je pak na místě ubili,“ vzpomínala na vyprávění své matky žena z Dobronína. Místní lidé se o tehdejší masové vraždě odmítají bavit.

Zločin, o kterém se nemluví

„Každý se děsí, zda někdo z jeho prarodičů se na tom vraždění nakonec nepodílel,“ dodala žena, která si nepřála rovněž zveřejnit své jméno. Podle policistů už žije v Jihlavě pouze jeden svědek celé události, ale ten si prý už nic nepamatuje. Pan R.K. (88), který se měl údajně účastnit brutální likvidace Němců včera Blesku neotevřel. „Není doma, je asi u přítelkyně!“ zněla stručná, byť překvapivá informace od ženy ze sousedství.

65 let stará vražda

„Zatím archeologové nalezli dvě stehenní kosti a nějaké zbytky kožených oděvů,“ informoval o čerstvých nálezech kriminalista Milan Laška. Policisté případ prověřují pro trestný čin vraždy již od loňského září. Tehdy byl dán podnět k tomuto vyšetřování na základě informací získaných z Německa. „Na nalezených ostatcích budou později pracovat antropologové a genetici. Chceme tehdejší oběti identifikovat,“ zdůraznil kriminalista Laška.

Odsun Němců: Krvavá pomsta za válku

Po válce bylo z pohraničních území Česka odsunuto přes 2,5 milionu Sudetských Němců a jejich majetek byl na základě tzv. Benešových dekretů vyvlastněn. Okolo tří tisíc obcí v pohraničí odsunem Němců zaniklo, množství nemovitostí bylo přiděleno nejchudším vrstvám českých obyvatel.

Tisíce Němců byly před deportací uzavřeny v internačních táborech, z nichž některé byly zřízeny v objektech bývalých nacistických koncentračních táborů. Při odsunu zemřelo 18 816 lidí. 5 596 bylo zavražděno, 3 411 spáchalo sebevraždu, 6 615 zemřelo v koncentračních táborech, 1 481 při transportu, 705 bezprostředně po transportu, 629 na útěku a u 379 úmrtí nešlo příčinu zjistit. Přibližně 200 tisíc lidí se dodnes pohřešuje.

(Zdroj: Wikipedia.org)

rolpa ( 8. července 2012 17:41 )

Nemci byli zrudy ktere zneuziavaly valku k vyvrazdovani civilniho obyvatelstva .Desive svedectvi je v tom ze nemysleli na sve krajany kdyz svym vrazdicim tazenim evropou zanechavali svou zrudnosti po sobe spoust mrtvol nevinneho civilniho obyvatelstva.

cerd ( 3. srpna 2011 00:48 )

respektive si vyřizovali účty za osobní spory všelijaké pofidérní, taky se říká, že zahlazovali třeba i stopy vlastní kolaborace apod., jenže kdoví...jak se obvykle píše, to, že dělali děsné věci je jedna věc, ale nemůže přece klesnout na jejich úroveň..

cerd ( 3. srpna 2011 00:45 )

česká lůza a další se mstili, je to passé, viníci už nežijou, měli být po válce potrestáni, jenže v té euforii, samozřejmě, že nacisté toho napáchali nesrovnatelně více, ale myslim, že je rozdíl mezi rozkazy a mezi ubohými vrahy, lidé s takovými sklony žijí všude, většinou se za celej život neprojeví, tohle byla příležitost ukojit své choutky, Američané třeba postříleli bez soudy sráže SS z nějakejch koncentráků, tam teda není divu, když viděli plody jejich práce, ale tady v Čechách, to bylo jen ubohé vraždění, někteří byli určitě závistivý a možná si vyřizovali účty, no, doporučuju film Habermannův mlýn, pro představu...nejenom Lidice

milo ( 26. srpna 2010 07:26 )

no na druhou stranu, Němci taky vraždili pro zábavu úplně normální, nevinný rodiny. Z této strany by měli češi mnohem větší právo vraždit ne úplně nevinné němčoury ( nikdo není tak nevinný jak se na první pohled zdá, dokonce ani papež jak se už nějakou dobu ví ). Je těžké říct zda je vražda v průběhu války stejně špatná jako vražda po jejím skončení...ale pořád je to vražda...každý na to asi ale bude mít jiný názor...

mausi ( 25. srpna 2010 18:52 )

byly to vsechno normalni rodiny ktere s valkou nemeli co spolecneho. proste se jen narodili jako Nemci. cesi tehdy pry vrazidli i nevinne deti, nase sousedka videla, jak jeden cech probodl male dite. Benesovy dekrety to zlegalizovaly.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání